Halálos fegyverek – Lelőtt popsztárok

2010.12.08. 11:46, -recorder-

Harmic éve, 1980. december 8-án egy őrült rajongó kioltotta John Lennon életét, és ezzel a mai napig a hajdani Beatles-tag számít a legnevesebb meggyilkolt popsztárnak. Sajnos nem ő az egyetlen híresség, aki ilyen erőszakos halált halt (a legdurvább és legvéresebb esetnek, Dimebag Darrellék 2004-es lemészárlásának, ahol összesen hat ember halt meg, szintén december 8-án van az évfordulója), sőt összeállításunknak még magyar szereplője is van. Természetesen kihagytuk azokat az előadókat, akiknél nem bizonyított az idegenkezűség ténye, ezért most eltekintünk Kurt Cobain és Zámbó Jimmy esetének megemlítésétől. Következzék tehát tíz halott – de igazából halhatatlan – popsztár, akik mindannyian lőfegyverrel elkövetett gyilkosság áldozatai lettek.
 
 

 

Sam Cooke
időpont: 1964. december 11.
helyszín: Los Angeles, Kalifornia, USA
tettes: Bertha Franklin
 
A fekete polgárjogi mozgalomban is nagy szerepet vállaló soul énekes Sam Cooke – a You Send Me, a Chain Gang, a Twistin’ The Night Away, a Cupid és még két tucat további Top 40 sláger előadója – a Hacienda Motelben halt meg, elég furcsa körülmények között. Állítólag rátámadt a hotelmenedzser hölgyre, aki saját bevallása szerint önvédelemből fegyvert rántott. Bertha Frankin elmondása szerint Cooke őrjöngött, és mindössze egy sportzakót és egy pár cipőt viselt, semmi mást. „Hölgyem, maga meglőtt!” – így hangzott az utolsó mondat a 33 éves énekestől, akit a fekete asszonyság ekkor még egy seprűvel is fejbe vert a biztonság kedvéért. Természetesen több összeesküvéselmélet is napvilágot látott az esettel kapcsolatban, de ezek megmaradtak a szokásos urbánus legendák szintjén.
 
 
John Lennon
időpont: 1980. december 8.
helyszín: New York City, New York, USA
tettes: Mark David Chapman
 
Egy texasi születésű, de épp Hawaiin élő 25 éves biztonsági őrt irritált a szegényekért kiálló gazdag popsztár, aki pont akkoriban tért vissza öt évig tartó önkéntes pihenőjéből. Mark David Chapman, aki nem sokkal korábban még az öngyilkosságot fontolgatta, elrepült New Yorkba, hogy megkeresse John Lennont (nem először – két hónappal korábban is próbálkozott, de akkor sikertelenül). Nála volt kedvenc könyve, a Zabhegyező, a Double Fantasy című visszatérő Lennon-lemez aláírásra szánt példánya és egy revolver. Napközben sikerült elkapnia a zenészt, aki aláírta a lemezborítót, majd megkérdezte Chapmant: „Ez minden, amit akarsz?” A találkozást fotó is megörökítette, ez az utolsó fénykép, ami Lennonról életében készült. A zenész elment egy stúdióba, ahonnan késő este tért vissza. Mark David Chapman ott várt rá a Dakota Ház előtt, de nem akkor lőtt rá, amikor elment mellette, hanem pár másopdperccel később, hátulról nyitott rá tüzet. Összesen hét lövés érte Lennont, akinek még volt annyi ereje, hogy megtegyen öt lépést a biztonsági őrök helyiségébe vezető lépcsőn, majd összerogyott. A kiérkező rendőrök a földön ülve találták Chapmant, kezében a Zabhegyezővel, a pisztoly több méterre tőle hevert a földön. Lennon a kórházba szállítást követően meghalt, Chapman pedig azóta is börtönben ül. Kétévente a szabadon bocsátásáért folyamodik, de eddig az összes kérelmét visszautasították. Valószínűleg mindenkinek jobb így. A gyilkosról és a gyilkosságról készült Chapter 27 című 2007-es filmben Mark David Chapmant a szerep kedvéért 30 kilót felszedő Jared Leto játszotta – míg Lennont egy Mark Lindsay Chapman nevű brit színész!
 
 
Barta Tamás
időpont: 1982. február 16.
helyszín: Los Angeles, Kalifornia, USA
tettes: ismeretlen
 
A hatvanas évek végén a Syrius, majd a Hungária együttesben feltűnő, 1971-től 1974-ig pedig a Locomotiv GT-ben bizonyító Barta Tamást sokan Radics Béla-szintű szólógitárosnak tartották (sőt ő ráadásul még szerzőként is meghatározó figura volt, elég ha csak olyan slágerekre gonolunk, mint az Ő még csak tizennégy, a Szabadíts meg vagy a Presserrel közösen írt Gyere, gyere ki a hegyoldalba!). 1974-ben hagyta ott az LGT-t és Magyarországot: a félbeszakadt amerikai lemezfelvételek után már nem tért haza, inkább az Egyesült Államokban maradt. Zenélt a Beach Boys és a Sly & The Family Stone tagjaival is, azonban később inkább saját üzletet nyitott, és sokak szerint ekkor keveredett gyanús ügyletekbe. Állítólag összetűzésbe került a helyi magyar maffiával, mely akkoriban – egészen a magyarországi rendszerváltásig – a virágkorát élte odakint. A később szintén disszidált LGT-dobos, Laux József cáfolta, hogy Bartának maffiakapcsolatai lettek volna, de azt sem tudta elképzelni, hogy az ágyában mellkason lőtt gitáros öngyilkosságot követett volna el. Az is furcsa, hogy két lövés dördült, hiszen ilyesmi ritkán történik öngyilkosság esetében – ez utóbbi lehetőségét kizárta Barta üzlettársa, Fekete Barna is, aki szerint az ügy mögött a kolumbiai drogmaffia húzódott meg. Barta hamvait igazi rocksztárhoz méltóan repülőgépről szórták szét. 2010 szeptemberében rajongói emléktáblát helyeztek el hajdani budapesti otthona, az Izabella utca 39/B alatti ház falán.
 
 
Marvin Gaye

időpont: 1984. április 1.
helyszín: Los Angeles, Kalifornia, USA
tettes: Marvin Gaye, Sr.
 
Nem áprilisi tréfa volt, amikor világgá kürtölték a rádióadók, hogy a soul legenda Marvin Gaye-t, oly sok örökzöld (What’s Going On, Let’s Get It On, I Want You, Midnight Love) szerzőjét és előadóját a saját apja lőtte le – egy nappal azelőtt, hogy az ifjabb Marvin betöltötte volna 45. évét. Az előzmények ellentmondásosak, állítólag a popsztár verte az apját, az incidens előtt pedig többször is öngyilkossággal fenyegetőzött. Az a vita, ami konkrétan a gyilkossághoz vezetett, állítólag elkeveredett üzleti dokumentumok miatt robbant ki, az apa pedig azzal a fegyverrel oltotta ki fia életét, amit pont tőle kapott korábban ajándékba. Mivel az esküdtek szerint a lövés hirtelen felindulásból dördült, ezért idősebb Marvin megúszta öt év felfüggesztettel.
 
 
Peter Tosh
időpont: 1987. szeptember 11.
helyszín: St. Andrew, Kingston, Jamaica
tettes: Dennis Lobban
 
Peter Tosh még a Wailersszel indult, de aztán bő egy évtized után, 1974-ben szólópályára lépett és több sikeres lemezt is kiadott, bár az tény, hogy Bob Marley magasságait nem tudta megközelíteni. A Get Up Stand Up társszerzője, akit legtöbben Legalize It című marihuánahimnusza révén ismernek, éppen egy többéves kihagyás után igyekezett helyreállítani a karrierjét, amikor a tragédia megtörtént. Egy háromfős társaság látogatta meg otthonában, pénzt követelve tőle, és amikor Tosh megmondta, hogy nincs otthon pénze, nem voltak hajlandóak távozni. Egyikük, a már akkor is börtönviseltnek számító Dennis ”Leppo” Lobban végül elvesztette a türelmét, nekinyomta a pisztolyát a reggae sztárnak fejének, és kétszer is elsütötte a fegyvert. A házban többen is tartózkodtak, és az incidens hatására kialakult káoszban újabb lövések dördültek, melyek halálosan megsebesítettek egy helyi DJ-t is. Lobbanre halálbüntetést szabtak ki, de az ítéletet később életfogytiglani börtönbüntetésre változtatták.
 
 
Tupac Shakur
időpont: 1996. szeptember 13.
helyszín: Las Vegas, Nevada, USA
tettes: ismeretlen
 
A takarítónénis fejkendőt divatossá tévő rapper, a mindig is nagy balhésként ismert 2Pac egy Mike Tyson-meccset követően még részt vett egy szállodai bunyóban, majd Suge Knight lemezcégfőnök oldalán kocsiba vágta magát (ekkor készült róla az utolsó fénykép, mely az autó anyósülésén ábrázolja). Nem sokkal később egy Cadillac fékezett le mellettük, melyből tüzet nyitottak rájuk. A jobb oldalon ülő rappert több lövés is érte, míg Knight megúszta néhány karcolással. A gyors kórházba szállítást követően még pár napig volt rá esély, hogy Tupac túléli a merényletet, de hatnapnyi küzdelmet követően szervezete felmondta a szolgálatot. A tettes(ek) nem került(ek) elő. A filmszínészként is egyre inkább nevet szerző 2Pac megöletésével sokan nagy keleti parti riválisát, Notorious B.I.G.-t vádolták meg, de alig fél év múlva már őt is kivonták a forgalomból…
 
 
The Notorius B.I.G.
időpont: 1997. március 9.
helyszín: Los Angeles, Kalifornia, USA
tettes: ismeretlen

Christopher George Latore Wallace alias Biggie Smalls alias The Notorious B.I.G. nem az a figura volt, aki nyugodtan éldegélte az életét és a lemezfelvételek után hazament tévézni. A hatalmas termetű rapper vastagon benne volt a keleti és nyugati part között dúló hiphop háborúban, és noha első lemeze a Ready To Die címet kapta, azért nem valószínű, hogy még 25. születésnapja előtt olyan nagyon távozni akart volna az élők sorából. 1996-ra végleg bedurvultak nála az események: volt ott rajongók bántalmazása, autóbaleset, drogügyek, problémák az asszonnyal, a szeretőkkel és az asszony szeretőivel, 2Pac halála, aztán pedig jött a talán elkerülhetetlen. Őt is az autóban érte a végzet, és ő is a rapperek számára talán már túlságosan is rossz ómennek bizonyuló anyósülésen tartózkodott. Egy piros lámpánál megállt mellettük egy kocsi, melynek kék öltönyt és csokornyakkendőt viselő afro-amerikai sofőrje négy lövést adott le Biggie-re. Az eset után sokan a már fentebb is említett Suge Knightot, a Death Row Records súlyosan balhés vezetőjét vádolták a gyilkosság megrendelésével. Knight később börtönbe is került, de nem emiatt – a tettes kiléte a mai napig ismeretlen.
 
 
Jam-Master Jay

időpont: 2002. október 30.
helyszín: New York City, New York, USA
tettes: ismeretlen
 
A Run-D.M.C. nem számított a balhés hiphop csapatok közé, nem is gengszterrapet játszottak, és Jason William Mizell néven született DJ-jük, Jam-Master Jay sem volt az a kimondottan zűrös figura. Éppen ezért ért mindenkit rendkívül váratlanul, amikor JMJ-t egy queensi stúdióban lelőtték. A helyiségben még tartózkodott vele egy másik személy is, akit a lábán ért lövés, de ő életben maradt. Később kihallgattak az ügyben egy Kenneth ”Supreme” McGriff nevű drogkereskedőt, de sem őt nem ítélték el az ügyben, sem azt a Ronald „Tenad” Washingtont, aki 2Pac meggyilkolásával kapcsolatban is szóba került. A vád szerint amúgy nem Washington adta le a lövéseket, hanem egy társa, akinek a kilétét természetesen szintén homály fedi.
 
 
Dimebag Darrell

időpont: 2004. december 8.
helyszín: Columbus, Ohio, USA
tettes: Nathan Gale
 
A Pantera gitárosát, Darrell Lance Abbottot vagyis Dimebag Darrellt december 8-án gyilkolták meg, akárcsak John Lennont, és az ő esete egész biztosan a legdrámaibb, hiszen konkrétan a színpadon, fellépés közben történt az incidens. Az adott időpontban Dimebag épp Damageplan nevű új zenekarával lépett fel a columbusi Alrosa Villa nevű klubban, amikor lövések dördültek – konkrétan tizenöt – egy Nathan Gale nevű zavarodott fiatalember pisztolyából, aki azt képzelte, hogy a gitáros ellopta az ő zenei ötleteit, és még ki is gúnyolta őt. Az összevissza lövöldöző ex- tengerészgyalogos elsődleges célpont természetesen Dimebag volt, aki azonnal belehalt a sérüléseibe (az őt ért hat lövésből négy a fején találta el), de rajta kívül még meghalt négy ember és megsebesült további hét, mire a rendőrök végre leterítették a támadót, megelőzve a még súlyosabb tragédiát, hiszen Gale-nél további 35 tölténytárat találtak.
 
 
Lucky Dube
időpont: 2007. október 18.
helyszín: Johannesburg, Dél-Afrika
tettes: három piti kis bűnöző
 
A pályáját a mbaqanga nevű dél-afrikai popzenei stílussal kezdő, majd Peter Tosh és Jimmy Cliff hatására reggae-re váltó Lucky Dube országának – és kontinensének – egyik legnépszerűbb előadója volt, három nyelven (zulu, angol, afrikaans) is készített lemezeket, milliós példányszámban adta el őket a világon, Amerikában a legendás Motown kiadóval állt szerződésben, és ő volt az egyik fő attrakció a 2005-ös Live 8 johannesburgi koncertjén is. Jo’burg nem éppen a biztonságáról híres, és ezt nem csak a District 9 című film vagy a Die Antwoord videoklipjeinek görbe tükréből lehet tudni. A mindössze 43 éves Dube épp két gyermekét vitte a nagybátyjukhoz Johannesburg egyik jómódú külvárosba, Rosettenville-be, majd onnan folytatta volna útját, amikor három férfi feltartóztatta a Chryslerét. A kocsiját akarták elrabolni, ő menekülni próbált, és lelőtték, gyermekei szeme láttára. A rendőrök elkapták a tetteseket, akiket életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek bő másfél évvel később. Közülük ketten majdnem megszöktek az őrizetből, de jelenleg is hűsölnek – még jó sokáig.

 

összeállította: Nagy István

 

Barta Tamás és Szabadíts meg című szerzeménye az 1973-as Bummm! albumról:

 

Barta Tamás a Szeress nagyon című szerzeményének angol verziójával:

 

Barta Tamás élőben az LGT-vel, a Sopoti Fesztiválon, 1973-ban:

https://recorder.blog.hu/2010/12/08/halalos_fegyverek_lelott_popsztarok
Halálos fegyverek – Lelőtt popsztárok
süti beállítások módosítása