2010. decemberi koncertajánlók

2010.12.02. 14:37, -recorder-

Születésnapot ünnepel a KFT és az Üllői Úti Fuck (sőt a szlovén Laibach is), lemezbemutató koncerteket ad a 30Y és a Quimby (sőt még a Tócsarobbantó című albumának premierjét itt a Recoderen tartó Amorf Lovagok duó is!). Budapestre látogat a kanadai Caribou és Amerikából a néhai Gang Starr hiphop duó túlélője, DJ Premier, míg a Depeche Mode-renegát Alan Wilder idén már másodszor hozza el Angliából a Recoil best of műsorát. Mivel a bécsi koncertek közül a Two Door Cinema Club, a Kings Of Leon és az MGMT már rég teltházas, ezért az elsőlemezes Marina & The Diamonds és az idén újjáalakult ősrégi Swans került be válogatásunkba.
 

Caribou + DJ Bootsie Quartet
Gödör Klub, 2010. december 2.
 
Nem egyszer hangoztattuk már, hogy ritka, amikor hazánkban egy olyan előadót láthatunk élőben, aki aktualitását tekintve a létező legjobbkor, ereje teljében érkezik hozzánk. Az 1978-ban a kanadai London városában született, de már jó ideje a nagyobbik Londonban, a brit fővárosban élő Daniel Victor Snaith, azaz Caribou egy ilyen figura, ugyanis Swim című 2010-es lemeze egész biztosan ott lesz a különböző zenei szaklapok év végi listáin. A pszichedelikus indietronica különféle korok és stílusok között kalandozó matematikus professzora az új évezred hajnalán Manitoba néven adott ki lemezeket, 2004 óta viszont már a Caribou fedőnév mögé bújik. A színpadon a leginkább ütőshangszereket szólaltat meg, de szívesen gitározik, billentyűzik és persze énekel is, ezen a mostani turnén pedig három zenésztársa is a segítségére van: Ryan Smith gitáron és szintetizátoron, John Schmersal basszusgitáron, Brad Weber pedig dobokon kíséri Snaith-t, és természetesen a műsorukra oly jellemző vizuális kiegészítés sem fog hiányozni. Az „izgalmas, kísérletező, az elektronika és az élőzene határain átívelő, válogatott produkciók” bemutatására szerveződött Selected Sounds bulisorozat első rendezvényén magyar fellépők is színpadra lépnek: a Zagar tagjaként is ismert DJ Bootsie (akinek Holidays In The Shade albuma az elmúlt télen látott napvilágot a londoni BBE kiadónál) ezúttal kvartettjével ad élő koncertet, Cadik és Nitelight pedig DJ-szettel készülnek.
 
Jegyár: 2500-3000 Ft
 
 
Pixelhősök Party
Tűzraktér, 2010. december 4.

 
A Pixelhősök Party a Beregi Tamás által írt Pixelhősök című könyv megjelenéséhez kapcsolódik, az 1950 és 2000 között született számítógépes játékokat áttekintő kiadvány zenés bulija. Lesz könyvbemutató, kerekasztal beszélgetés a videojátékokról számítógépes újságírókkal, témába vágó képzőművészeti és kvarcjáték kiállítás – és persze zenei fellépők is a Budapest Micro és a VJ Centrum szervezésében. Hazai színekben színpadra áll az Új Látásmód Fúzió veterán underground kollektívája, a Zságer fivérek alkotta C64 alapú Demon Superior projekt, illetve DJ Banyek, de lesz egy Kitchen Budapest performansz is, a külföldet pedig a Commodore-ra szakosodott holland Jeroen Tel, a videójátékzenék nagymesterének számító brit Henry Homesweet, valamint a Dot.Matrix csoportba tartozó osztrák Markus Schrodt képviseli.
 
Jegyár: 800 Ft
 
 
Marina & The Diamonds
Porgy & Bess, Bécs, 2010. december 4.
 
Ami tavaly a Florence & The Machine volt, az idén a Marina & The Diamonds – egy újabb erős női dalszerző-előadó egyéniség pazar produkciója Nagy-Britanniából! Az 1985-ben Walesben született, apai ágon görög származású Marina Diamandis első kislemeze 2008 legvégén jelent meg (Obsessions / Mowgli’s Road), 2009-ben EP formátumban publikált további remek dalokat, az idei évet pedig már az új tehetségeket rangsoroló Sound Of 2010 lista élbolyában kezdte. Februárban végre megjelent Family Jewels címre hallgató első nagylemeze, s a brit Top 10-be jutó albumról szinte az összes jelentős sajtóorgánum pozitívan nyilatkozott. A leginkább nagy példaképe, Kate Bush modorában komponáló és éneklő Marina élőben egyszerűen lehengerlő: aki elmegy érte Bécsig, az egészen biztosan nem bánja meg a belefektetett pénzt, időt és energiát.
 
Jegyár: 23 euró
 
 
 
Recoil + IO
Szikra, 2010. december 4.
 
Alan Wilder kisebbfajta hőstettet hajtott végre áprilisban: amikor az izlandi vulkánkitörés következtében nem szállhatott repülőre Londonban, de már vonatjegyet sem kapott Magyarország irányába, hát fogta magát, kocsiba ült és elvezetett egészen Budapestig, hogy rendben megtarthassa a meghirdetett Recoil-bulit (és a fáradtság, valamint némi technikai gikszer ellenére is egy igen emlékezetes programot vezényelt le zenésztársával, a fizikatanár fizimiskájú Paul Kendallel). A Depeche Mode-ban érdemtelenül a háttérbe szoruló, majd a sikerzenekarnak 1995-ben hátat is fordító Wilder a zenei boldogságát a Recoil projektben találta meg, ahol sűrű szövetű, filmzenei hangulatú kompozíciói sokkal koncentráltabb hallgatást igényelnek, mint régi együttesének sikerdalai. Az amolyan best of kiadványnak tekinthető Selected mixlemezt népszerűsítő A Strange Hour koncertsorozat utolsó állomása a budapesti, úgyhogy – a sokak szerint az ismét a DM felé kacsintgató – Wilder fellépését vétek lenne kihagyni, még azoknak is, akik fél éve már látták. Az est előzenekari posztját a Neo-vezér Milkovics Mátyás projektje, az IO tölti be.
 
Jegyár: 6000 Ft
 
 
Swans
Arena, Bécs, 2010. december 7.
 
A Swans azon zenekarok közé tartozik, melyeket a világ legjobban őrzött titkai között szokás emlegetni – aki viszont felfedezi őket, az nem szabadul a bűvkörükből. Az 1982 és 1997 között működő, majd idén újra összeálló New York-i alakulat szerencsére ismét turnézik, és nem is üres kézzel jön: a My Father Will Guide Me Up A Rope To The Sky című visszatérő album úgy sikerült, mintha az a 13 év ki sem maradt volna! A zenekar vezetője a multiinstrumentalista-dalszerző-énekes Michael Gira, rajta kívül Norman Westberg gitáros maradt meg hírmondónak a régi nagy felállásból. A besorolhatatlan stílusú Swanst hívhatjuk avantgárdnak, poszt-punknak, indusztriálnak, esetleg noise rocknak, de mindegy is mit mondunk: a legegyszerűbb, ha szimplán lenyűgözőnek tituláljuk és szépen elutazunk megint Bécsbe, hogy szemtanúi legyünk a 2010-es év egyik fontos – ha nem a legfontosabb – reuniójának. (Egyes hírek szerint 2011 májusában a budapesti Trafóban is várható Swans-koncert, de az még a távoli és bizonytalan jövő.)
 
Jegyár: 22 euró
 
 
DJ Premier
Dürer Kert, 2010. december 9.
 
A Gang Starr a Cypress Hill, az A Tribe Called Quest és a Das EFX mellett az egyik legkultikusabb hiphop alakulat volt a kilencvenes években, és sajnos már mindenképp csak múlt időben lehet beszélni róluk, hiszen a duó MC tagja, a Jazzmatazz projektjével is hatalmas sikereket arató Keith Edward Elam, ismertebb nevén Guru 2010 áprilisában, mindössze 49 évesen elhunyt. A Dürer Kertben a Gang Starr másik fele, a Christopher Edward Martin néven anyakönyvezett DJ Premier – amellett, hogy Year Round Records nevű kiadójának napokban megjelenő Get Used To Us című gyűjteményes albumát, és azon új védenceit, legfrissebb produceri munkáit népszerűsíti – emléket állít néhai barátjának  is. Mint a fentiekből is látható, egyfelől igazi old skool hiphop estre van kilátás, miközben azért a megemlékezés és múltidézés – a DJ Premier által beígért „ultimate Gang Starr tribute” – mellett ez a rendezvény a jelenre és a jövőre is koncentrál. A bulin a magyar színek képviseletében MC vonalról Saiid (Akkezdet Phiai) és Norba (Kriminal Beatz), önálló DJ szettel pedig Frequent (Akkezdet Phiai, Goodfellaz), Rocksteady és Györemix lép fel.
 
Jegyár: 2500-3000 Ft
 
 
Laibach
A38 Hajó, 2010. december 10.
 
Talán nem túlzás azt mondani, hogy – a Faithlesshez hasonlóan – a Laibach tagjainak is lassacskán meg kellene adni a tiszteletbeli magyar állampolgárságot, olyan gyakran járnak nálunk, na de hát mégis csak szomszédokról van szó! A leghíresebb kelet-európai zenekar (melynek a hajdani kelet-németekből szerveződött Rammstein lényegében egy teljes karriert köszönhet) nem véletlenül érkezik hozzánk megint: a Ljubljana Calling elnevezésű est apropója az, hogy a szlovén együttes pont harminc éve alakult! A legutóbbi stúdiólemez, a Volk már kicsit régen, 2006-ban jelent meg, úgyhogy ezen a koncerten egész biztosan terítékre kerül az egész életmű, a saját szerzemények mellett olyan klasszikusok emlékezetes, parodisztikus feldolgozásával, mint a Let It Be, a Sympathy For The Devil, a Final Countdown vagy a Live Is Life. Az este 8-ra kiírt koncertet 6 órától az A38 új Galériájában Szombathy Bálint vajdasági származású multimediális művész Hommage to Laibach című performansza előzi meg – érdemes azt is betervezni programunkba.
 
Jegyár: 4000-5000 Ft
 
 
Vágtázó Csodaszarvas + Kerekes Band

A38 Hajó, 2010. december 17.
 
Grandpierre Attilát nem nagyon kell bemutatni. Vágtázó Halottkémek, Vágtázó Életerő, ezen az estén pedig Vágtázó Csodaszarvas: Eurázsia ősi lovasnépeinek zenei világa elevenedik meg az A38 Hajón. Az Örvénylő Mindenség cím alatt futó koncert érdekessége, hogy élő lemezfelvétel fogja megörökíteni, szóval, aki szeretne őrjöngésével a világtörténelem része lenni, annak ezen az estén mindenképp itt a helye! A 11 tagú zenekar koncertje előtt a bemutatásra szintén nem nagyon szoruló Kerekes Band lép fel, amely idén ünnepli 15 éves fennállását. A tradicionális népzenét számos egyéb elemmel (dzsessz, dub, funk, drum’n’bass) vegyítő – és ezzel Nyugat-Európában is komoly sikereket arató – társulat húzós programja tökéletesen illeszkedik a Vágtázó Csodaszarvas katartikus sámáni szertartásához.
 
Jegyár: 2600-3000 Ft
 
 
KFT
A38 Hajó, 2010. december 22.
 
A közelmúltban egy teljes hétvégét szenteltünk itt a Recorderen a KFT munkásságának (kétrészes nagyinterjú, 1981-es KFT-koncertfelvételek, Bábu vagy régen és most, WYX: Lie Lie Lie, céges zenekarok stb.), annak apropóján, hogy kvartett 1980 novemberében, vagyis kereken harminc éve alakult, noha a tagok 1981-es színre lépésüktől számítva hivatalosan még csak 29. születésnapjukat ünneplik idén. Igazi karrieráttekintő fellépésre van tehát kilátás, melyen a korabeli slágerektől egészen A bábu visszavág című 2008-as album dalaiig sok minden el fog hangzani. Az együttes stílszerűen az A38 Hajót választotta az est színhelyének, hiszen a terem hangulata kellőképp megidézi a régi klubok hangulatát. Az est érdekessége, hogy aki VIP jegyet vált, az a koncertet követően részt vehet egy KFT-fogásokból álló vacsorán, valamint a zártkörű 29. születésnapi ünnepségen.
 
Jegyár: 3000 / 15000 Ft
 
 
Üllő Úti Fuck + Népi Papa és a Haverok

A38 Hajó, 2010. december 23.
 
Egy újabb szülinapos zenekar: talán kevesen gondolnák, de az utóbbi időben kevésbé reflektorfényben lévő Üllői Úti Fuck már a 22. évfordulóját ünnepli. Szántó Fasziék zenekara volt annak idején az első, amelyre – természetesen tévesen – ráragasztották a Kispál-iskola bélyegét, majd a kilencvenes évek végén az Esküvő című slágernek köszönhetően még egy nagykiadó is leigazolta őket, aminek köszönhetően némi névváltoztatásra is kényszerültek egy rövidebb ideig (Üllői Úti Fá:k). Az ígéretesen alakuló karrier lendülete aztán az új évezredben kissé megtört, de a zenekar nem adta fel, és megváltozott felállásban ugyan, de 2006-ban visszatért egy új lemezzel (A gyengébbek kedvéért). Fasziék A38-as jubileumi koncertje után is érdemes a nézőtéren maradni, mert 11-től a Népi Papa és a Haverok – a Quart-főszerkesztő Inkei Bence és a gitáros Sas Tibi bácsi obszcén bulizenekara – gondoskodik a közönség további folyamatos röhögtetéséről, sőt utána még Gumipop-parti is lesz hajnalig.
 
Jegyár: 1000-1500 Ft
 
 
30Y
Miskolc, Ifiház, 2010. december 27.
Budapest, Gödör Klub, 2010. december 28.
Veszprém Expresszó, 2010. december 29.
Pécs, IH, 2010. december 30.

 
Karácsony és szilveszter között amolyan ünnepi miniturnét bonyolít le a pécsi 30Y, hogy bemutassa Városember című ötödik albumát, mely Beck Zoltán frontember szerint a zenekar eddigi legszélsőségesebb lemeze: „szobakoncerttől a stadionrockig” terjed a hangulata. Az albumot a Lovasi András vezette Megadó Kiadó gondozza, a producere pedig a Heaven Street Seven billentyűse, Takács „Jappán” Zoltán volt. A 2006-os Csészényi tér, a 2007-es Semmi szédítő magasság és a 2008-as No. 4 folytatásának első bemutatása már megtörtént Londonban november 28-án, ám akik arról lemaradtak (márpedig lehetnek így egy páran a népes hazai rajongótáborból), azok a hazai lemezbemutató koncerteken meghallgathatják, mennyire szervesen épülnek be az új 30Y-dalok a régi slágerek közé. Az évzáró négynapos miniturné előzenekarai: Miskolcon és Budapesten a Kipu (a Gödörben a Kipu mellett még a Jurij is!), Veszprémben és Pécsen pedig a Szimur.

(Beckék azóta kihirdették már a lemezbemutatók következő négyes blokkját is: 2011. január 14-én a Körmendi Kulturális Központban, 15-én a keszthelyi 512 Clubban, 21-én a székesfehérvári Fezen Klubban, 22-én pedig a tatabányai RoxxyMusic Caféban lépnek fel.)
 
Jegyár: 1200-1900 Ft


Erik Sumo Band feat. Kiss Erzsi + Amorf Lovagok + The Qualitons
A38 Hajó, 2010. december 29.
 
A Vágtához Életerőhöz hasonlóan a Tövisházi Ambrus vezette Erik Sumo Band is rögzíti A38-as koncertjét, tehát az őrjöngés itt is erősen ajánlott, még akkor is, ha a bájos Harcsa Veronika már nem lép fel a zenekarral. Az ESB barkácspopja mellett színre lép még egy négyszámos blokk erejéig Tövisházi másik együttese, az Amorf Lovagok duó is, mely a 2007-ben feloszlatott Amorf Ördögök egyfajta játékos utódzenekara. A kéttagú (Tövisházi mellett természetesen Tariska Szabolcs szövegíró-énekest is felvonultató) projekt Tócsarobbató címmel egy rendhagyó gyereklemezt jelentetett meg, melynek premierjére itt a Recorderen kerül sor, és ez az A38-as fellépés lesz a lemezanyag első élő bemutatója. Az est előzenekara a Qualitons lesz, mely szintén friss lemezt népszerűsít: az ősszel Németországban kiadott Panoramic Tymes szinte mindenütt kiváló kritikákat gyűjtött be, itthon és külföldön egyaránt.
 
Jegyár: 2000-2400 Ft
 
 
Quimby
Művészetek Palotája, 2010. december 30.
 
Igazi rendhagyó évzáró koncertre van kilátás, ráadásul a 30Y-hoz hasonlóan a Quimby is az év végére hagyta új lemeze megjelentetését. A stílszerűen Kicsi országnak keresztelt album az első stúdiólemezük a 2005-ös Kilégzés óta, melyet követően – a Kispál és a Borz elfáradásának és végül megszűnésének köszönhetően – szép lassan a Quimby lett kicsi országunk legnépszerűbb és legsikeresebb koncert-, illetve fesztiválzenekara. A MüPa-koncert a már korábban megkezdett színházi fellépéssorozat tematikájába illeszkedik, a dalok között elhangzanak majd némajátékok, minijelenetek és Quimby-dialógok is, melyekben keveredik az abszurd humor és a filozófia – ami pedig a zenei részt illeti, a számok tele lesznek megtervezett és tervezetlen improvizációval.
 
Jegyár: 1800-5900 Ft
 
 
összeállította: Nagy István

https://recorder.blog.hu/2010/12/02/2010_decemberi_koncertajanlok
2010. decemberi koncertajánlók
süti beállítások módosítása