2010. novemberi koncertajánlók

2010.11.01. 19:19, -recorder-

Az Óriás és David Yengibarian lemezbemutatót tart, a Heaven Street Seven jubileumot ünnepel, a Hadouken! meg egy egyetemi gólyabálra téved. Lady Gaga és Arto Lindsay először, Busta Rhymes és Sting már nem először jár Magyarországon (Joshua Redman és Brad Mehldau szintén nem, de közösen most először, igen). Az Interpol, a Surfer Blood, Badly Drawn Boy, M.I.A. és a Sleigh Bells miatt pedig mi járhatunk ki Bécsbe.

 

Óriás – Példák hullámokra lemezbemutató + Konyha + MZ/X
A38 Hajó, 2010. november 6.
 
Az Óriás 2008-as debütáló albuma, a Jön. óta izgalomban tartja a hazai zenerajongókat. Az Isten Háta Mögött basszistájaként is ismert Egyedi Péter gitáros-énekes, Örményi Ákos basszusgitáros, Nagy Dávid dobos és az időközben hivatalos taggá vált Hortobágyi László billentyűs (aki a testvérzenekarban, az IHM-ben az ütős hangszerekért felel) 2010 októberében adták ki új lemezüket Példák hullámokra címmel. A dallamos gitárpophoz és a keményebb riffekhez egyformán konyító zenekar lemezbemutató koncertjén az A38 közönsége megbizonyosodhat róla, hogy a hullámokat nemcsak a Duna, hanem az Óriás is gerjesztheti. A kvartett mellett feltűnik vendégként Vigh Dávid szólógitáros a Turbo zenekarból és az Isten Háta Mögött frontembere, Pálinkás Tamás is. A két előzenekar az aznap debütáló Konyha trió (MySpace-önmeghatározása szerint: „popzene hangos, koszos gitárokkal és furfangos szövegekkel”) és a fennállásának 11. évfordulóját ünneplő MZ/X („retro-future-prog-rnr”).
 
Jegyár: 1300-1600 Ft
 
http://www.oriasbudapest.hu
http://www.myspace.com/konyhank
http://www.myspace.com/mzperx01
 
 
Sting – Symphonicity Tour
Papp László Budapest Sportaréna, 2010. november 6.
 
Gordon Sumner 1988 óta időről időre meglátogat minket: a 22 évvel ezelőtti népstadionos Human Rights Now! szuperkoncert óta járt nálunk 1996-ban és 2000-ben a Kisstadionban, 2004-ben százezreknek énekelt a Kapcsolat-koncerten, majd 2006-ban Police-slágereket adott elő a Sportarénában. Sajnos épp az utána következő 2007-2008-as Police-reunió turnéjából maradtunk ki (az tényleg jó volt!), de most ismét van lehetőség némi kárpótlásra, ugyanis Sting legújabb koncertkörútján megint sok dalt ad elő régi zenekarától. Természetesen áthangszerelt változatban: a szójátékos című Symphonicities album turnéján az elegáns ruhát öltő énekes a Steven Mercurio vezényelte Royal Philharmonic Concert Orchestra kíséretében eleveníti fel sikerekben gazdag pályafutása legemlékezetesebb szerzeményeit. Egy újabb bizonyíték arra, hogy a gyengécske 2003-as Sacred Love album óta inkább a múltban él – azóta nem adott ki új szerzeményekből álló sorlemezt.
 
Jegyár: 10300-30300 Ft
 
http://sting.com/
 
 
Lady Gaga + Semi Precious Weapons
Papp László Budapest Sportaréna, 2010. november 7.
 
Sting és nagyzenekara helyét egy nappal később egy merőben más jellegű produkció veszi át. Sajnos viszonylag ritkaságszámba megy, hogy egy alkotóereje teljében, népszerűsége csúcsán lévő előadó klép fel Magyarországon, márpedig most éppen ez történik, ugyanis napjaink legnagyobb új popsztárja, Lady Gaga érkezik az Arénába, és ad egy minden bizonnyal külsőségekben elképesztően gazdag koncertet. Ha a zene sajnos nem is annyira minőségi, az ezer helyről (Madonna, Gwen Stefani, Princess Superstar, Grace Jones, Róisín Murphy, Peaches stb.) összelopkodott pop-art koncepció és annak a vizuális tálalása roppant szórakoztató. Szinte nincs olyan nap, hogy az 1986-ban Stefani Joanne Angelina Germanotta néven született zongorista-énekesnő ne szerepelne valamivel a hírekben: egyszer egy rakás díjat nyer, másszor húscafatokból álló ruhában pózol, egyszer egy glam-punk haverzenekar koncertjén ugrik be nagy bátran a színpadról a megvadult tömegbe, másszor Yoko Onóval énekel duettet egy zongora tetején fekve, vagy váratlanul gyújtó hatású tiltakozó beszédet mond egy főiskolai rendezvényen az amerikai hadsereg melegpolitikája kapcsán, vagy éppen egyetemi tananyaggá válik. Mire ideér, biztosan további adalékokkal bővül a Gaga-akta, aki pedig ott akar lenni a koncerten, az siessen, mert már nagyon sok jegy elkelt elővételben. A popsztár fellépése előtt a már említett haverzenekar játszik, a brooklyni Semi Precious Weapons, melynek néhány éve még Lady Gaga volt az előzenekara.
 
Jegyár: 14500-24500 Ft
 
http://www.ladygaga.com
http://www.myspace.com/semipreciousweapons
 
 
Heaven Street Seven – 15. szülinapi buli + The Moog
A38 Hajó, 2010. november 12.
 
A HS7-en belül a mai napig megoszlanak a vélemények afelől, hogy pontosan mikor alakult a zenekar (egy korabeli Wanted-cikk 1994-et jelöli meg dátumként, és a 2002-es est.hu-nagyinterjú szerint is 1994 végére datálódnak az első négytagú felállás próbái), de az 1995 novemberében még csak igen kis példányszámú kazettán szerzői kiadásban megjelentetett kiadott Tick Tock No Fear debütálása is azt sugallta, hogy a 15 éves jubileumi koncert 2010-ben kerüljön megrendezésre. A három őstag, Szűcs Krisztián gitáros-énekes, Orbán Gyula dobos és – a Recorder főmunkatársai közé tartozó – Németh Róbert basszusgitáros, valamint az együtteshez később csatlakozott Takács Zoltán billentyűs-vokalista és Ábrahám Zsolt szólógitáros a Heaven Street Seven teljes karrierjét áttekinti, sőt díszvendégként a két korábbi gitáros, Kiss Endre és Balczer Gábor is beszáll néhány szám erejéig. A koncerten már kapható lesz a Dunabeat című dupla válogatásalbum, melynek első korongján a zenekar legemlékezetesebb slágerei, a bónusz CD-n pedig kiadatlan dalok, ritkaságok, B-oldalas számok és demók szerepelnek – sőt még új felvételek is készültek: az együttes két új számot is rögzített, és két régi dalt is újra feljátszott. Az est előzenekara egy ifjabb budapesti kvintett, a Moog, mely két amerikai kiadású indie rock albuma (Sold For Tomorrow – 2007, Razzmatazz Orfeum – 2009) után e pillanatban épp egy digitális EP anyagának előkészítésén dolgozik, sőt a tagok bevallása szerint próbaképp még néhány magyar nyelvű dalt is rögzítettek!
 
Jegyár: 2200-2700 Ft
 
http://www.hs7.hu
http://www.moog.hu
 
 
Badly Drawn Boy
WUK, Bécs, 2010. november 16.
 
A mindig kötött sapkát és szakállat viselő, utcai zenész kinézetű Damon Gough alias Badly Drawn Boy, akit a legtöbben talán az Egy fiúról című Nick Hornby-adaptáció remek filmzenéje kapcsán ismernek, Bécsbe látogat. Természetesen egy új albumot népszerűsít: az It’s What I’m Thinking Pt. 1 – Photographing Snowflakes 2010 októberében jelent meg egy kis kiadónál, a One Last Fruitnál (Gough és az EMI útjai egyetlen lemez, az erős Bruce Springsteen-hatásokat mutató 2006-os Born In The U.K. után rögtön el is váltak, már a 2009-es Is There Nothing We Could Do? is magánkiadásban jött ki). Az énekes-dalszerző a legfrissebb albumán is hozza a tőle megszokható, keserédes hangulatot, és az új dalok mellett a bécsi koncerten biztosan felcsendülnek olyan korábbi örökzöldek, mint a You Were Right, a Disillusion, a Born Again, a Silent Sigh vagy a Something To Talk About.
 
Jegyár: 24 euró
 
http://www.myspace.com/badlydrawnboy
 
 
Interpol + Surfer Blood
Gasometer, Bécs, 2010. november 18.
 
Aki ott volt az Interpol 2007-es fellépésén az osztrák Frequency fesztiválon, az most nagy valószínűséggel ismét Ausztria felé veszi az irányt – azoknak a rajongónak, akik meg akkor kihagyták a gitáros-énekes Paul Banks vezette New York-i kvartett műsorát, most kötelező a pótlás. Még akkor is, ha az akkor látottak-hallottak nem ismételhetőek meg tökéletesen, hiszen a turnézást alaposan meggyűlölő emblematikus basszusgitáros, Carlos Dengler a címnélküli 2010-es album felvételeit követően kiszállt a zenekarból. Carlost a korábban a Tortoise és a Stereolab berkeiben is megfordult David Pajo helyettesíti a turnén, az élőben még egy billentyűssel is kiegészülő együttes azonban bizonyára így is emlékezetes koncertet ad, melyen nyilván az előző három sikeralbum (Turn On The Bright Lights – 2002, Antics – 2004, Our Love To Admire – 2007) kulcsdalai is felcsendülnek. Nem szabad elmulasztani az előzenekart sem: a floridai illetőségű Surfer Blood együttes Astro Coast című debütáló albumát mi is dicsértük itt a Recorderen.
 
Jegyár: 34 euró
 
http://www.interpolnyc.com
http://www.myspace.com/surferblood
 
 
Busta Rhymes featuring Flipmode Squad & Wayne Wonder
Papp László Budapest Sportaréna, 2010. november 19.
 
A nagyhangú New York-i rapper, az 1972-ben Trevor Tahiem Smith Jr. néven anyakönyvezett Busta Rhymes – aki olyan filmekben is felbukkant, mint a Megoldatlan egyenletek, a Shaft új verziója vagy a Gus Van Sant-féle Fedezd fel Forrestert! – ismét Magyarországra készül hűséges hiphop kollektívája, a Flipmode Squad élén, és még a reggae/dancehall világa felől jött jamaikai cimboráját, Wayne Wondert is hozza magával. Talán merész vállalás a Sportarénába szervezni a fellépést, de Busta már volt headliner a Szigeten is (2004-ben a Kispál és a Borz után lépett fel a Nagyszínpadon!), úgyhogy minden bizonnyal ismét nagy érdeklődésre és igazi hiphop bulira van kilátás. Az eddig nyolc lemezt megjelentető – a legutóbbival, a új Back On My B.S.-szel 2009-ben jelentkező – rapper biztosan elhadarja legismertebb slágereit. Woo Hah!! Got You All In Check, Turn It Up/Fire It Up, I Know What You Want, Pass The Courvoisier part II, Gimme Some More – aki ezeket élőben akarja hallani, annak az Arénában a helye!
 
Jegyár: 8990-10990 Ft
 
http://www.bustarhymes.com/
 
 
Hadouken!
Közgáz Gólyabál, Corvinus Egyetem, 2010. november 20.
 
Némileg meglepő egy ilyen viszonylag aktuális brit zenekar felbukkanása a Corvinus Egyetem gólyabálján, mindenesetre örömteli, hogy a sokak által a grindie vagy new rave színtérhez sorolt Hadouken! hazánkba látogat, és ad egy – szokásához híven – energikus, lehengerlő koncertet. A 2006-ban Leedsben alakult, nevét egy Street Fighter videojátékban szereplő harci szakkifejezésről nyerő dance-rock kvintett 2008-ban jelentette meg első stúdióalbumát, a Music For An Accelerated Culture-t, majd 2010-re elkészült a folytatás is, a For The Masses (mint látható, a lemezcímekben a Prodigy és a Depeche Mode iránt vonzalmukat sem tagadják). A kritikusok nem voltak kegyesek a második albummal (sem), de ettől függetlenül az őrjöngő show garantált, és remélhetőleg nem csak az vetődik el a buliba, aki okvetlenül csajozni/pasizni szeretne.
 
Jegyár: 2200-11000 Ft
 
http://hadouken.com
 
 
Arto Lindsay + Kézdy Luca
Trafó Kortárs Művészetek Háza, 2010. november 20.
 
Az 1953-as születésű amerikai Arto Lindsay tinédzseréveit Brazíliában töltötte és ez jelentős hatással volt zenei ízlésére és karrierjére: experimentális zenéjében a tropicalia keveredik az avantgárd noise rockkal (a rengeteg torzítót használó művész autodidakta módon tanult meg gitározni). A hetvenes évek végének New York-i, pontosabban alsó-manhattani színterén DNA nevű no wave formációjával és a dzsesszesebb Lounge Lizards korai felállásában tűnt fel, majd a nyolcvanas években az Ambitious Lovers frontembereként már a popzenei formákat is bevonta kísérleteibe. Arto Lindsay az elműlt három évtizedben számtalan kiemelkedő művésszel zenélt együtt, dolgozott többek között Laurie Andersonnal, Brian Enóval, Bill Frisell-lel, John Zornnal, Marc Ribot-val, David Byrne-nel, Ryuichi Sakamotóval vagy az Animal Collective-vel, ráadásul anno felbukkant a Kétségbeesve keresem Susant című 1985-ös kultuszfilmben is. A Magyarországon először fellépő amerikai zeneszerző-producer-gitáros-énekes előtt Kézdy Luca dzsesszhegedűs nyitja az estét, aki játszott már Erik Truffaz és Alexander Balanescu társaságában is, Santa Diver nevű saját formációjával pedig 2006 óta számos hazai és külföldi fesztiválon szerepelt.
 
Jegyár: 1500-1800 Ft
 
http://www.artolindsay.com/
http://www.myspace.com/lucakezdy
 
 
David Yengibarian – No Compromise lemezbemutató
Millenáris Fogadó, 2010. november 20.
 
Az örmény származású harmonikaművész, David Yengibarian 19 éves kora óta, 1995-től él Magyarországon, és itt vált nemzetközi szinten ismert előadóvá, illetve zeneszerzővé (első két albuma, a 2001-es Tango Passion és a híres New York-i klezmer trombitással, a Klezmatics-vezér Frank Londonnal közös 2003-as Pandoukht a mai napig beszerezhető szerte a világon). A kompozícióiban az örmény népzenei hatásokat, az európai és amerikai dzsesszt és a Piazzolla-féle argentin tangót vegyítő művész már több film (Szerelemtől sújtva, Antik, Zuhanórepülés) és színházi előadás zenei anyagán is dolgozott, sőt annak idején még a Shallow And Profound című Yonderboi-sikeralbumon is közreműködött. Külföldi zenésztársakkal, nyolctagú felállásban rögzített koncertalbuma, a No Compromise a napokban jelent meg – ennek lemezbemutatójára kerül sor november 20-án a Millenáris Fogadóban.
 
Jegyár: 3500 Ft
 
http://www.myspace.com/davidyengibarian
 
 
Joshua Redman / Brad Mehldau Duo
Művészetek Palotája, 2010. november 25.
 
Különleges estének ígérkezik a két amerikai dzsesszista, Joshua Redman és Brad Mehldau közös koncertje november 25-én a MüPában. Az 1969-ben fekete apáról és zsidó anyától született Redman napjaink egyik legeredetibb szaxofonosának számít, 1993 óta ad ki albumokat. Az 1970-es születésű Mehldau a zongora nagymestere, ráadásul a dzsessz mellett szívesen kalandozik a könnyedebb műfajok felé is, hiszen olyan előadók dalait is saját képére formálta már, mint Jimi Hendrix, Paul Simon, Nick Drake, a Beatles, a Soundgarden és a Verve. Highway Rider című 2010-es albumán közreműködött Redman is, akivel ezúttal közös turnén vesznek részt. Külön-külön már jártak nálunk, ám közös fellépésük még nagyobb élményt ígér a hazai dzsesszrajongóknak.
 
Jegyár: 1800-5900 Ft
 
http://www.joshuaredman.com
http://www.bradmehldau.com
 
 
M.I.A. + Sleigh Bells
Gasometer, Bécs, 2010. november 30.
 
Lady Gaga után M.I.A. egy másik női botrányhős, akit mindenképp érdemes megnézni élőben. A tamil tigrislány, az 1975-ös londoni születésű, Srí Lanka-i származású rapper-énekesnő, Mathangi "Maya" Arulpragasam idén jelentkezett harmadik albumával – a Maya címre hallgató mű a 2005-ös Arular és a 2007-es Kala minimalistább folytatása. A legnagyobb sikert a Clash-hangmintára, pénztárgép- és fegyverkattogásra épülő Paper Planes című dallal arató – a legnagyobb botrányt pedig nyilatkozataival és a Born Free erőszakos klipjével kavaró – M.I.A. a koncertjein is sokat ad a meghökkentésre, ami pedig tovább fokozhatja az érdeklődést, az az előzenekar, a Sleigh Bells fellépése. A címében sok mindet eláruló Infinity Guitars fülsüketítő noise-pop slágerdalával feltűnt brooklyni fiú-lány duó idén májusban jelentette meg debütáló lemezét, az osztatlan kritikai sikert arató Treats albumot.
 
Jegyár: 27 euró
 
http://www.miauk.com
http://www.myspace.com/sleighbellsmusic
 
 
összeállította: Nagy István
 

https://recorder.blog.hu/2010/11/01/2010_novemberi_koncertajanlok
2010. novemberi koncertajánlók
süti beállítások módosítása