Lady Gaga egyetemi tananyag lesz

2010.11.03. 14:58, -recorder-

A vasárnap Budapesten koncertező extravagáns amerikai énekesnőt szociológiai szempontból tanulmányozhatják a Dél-Karolinai Egyetem hallgatói (volt ő már magyar egyetemen is konferenciatéma).

Lady Gaga és a hírnév szociológiája címmel indít akadémiai modult a dél-karolinai Columbia városában működő University Of South Carolina egyik professzora, Mathieu Deflem, aki képzését arra is alapozza, hogy már 28-szor tekintette meg élőben az énekesnőt The Fame, illetve The Fame Monster című albumainak immár másfél éve tartó turnéja alatt, sőt öt alkalommal már személyesen is találkozott vele. Az egyetemi oktató korábban úgy tervezte, hogy csak szemléltető példaként használja majd a szupersztárt bizonyos óráin, de végül úgy döntött, hogy Stefani Joanne Angelina Germanotta  megér egy teljes tantárgyat. „Arra gondoltam, hogy a fenébe is, is miért ne? Szóljon az egész tantárgy Lady Gagáról és az ő népszerűvé válásáról!” - nyilatkozta a 15 éves tanári múlttal rendelkező, korábban főleg kriminológiával és jogi szociológiával foglalkozó professzor az egyetem diáklapjának, a Daily Gamecocknak, majd hozzátette: „Szociológia jelenségként fogom vizsgálni őt. Nem a személyét, nem a zenéjét. Ha valakinek tízmillió követője van a Facebookon és hatmillió a Twitteren, akkor az egy társadalmi jelenség.” (Hogy pontosak legyünk: Lady Gagának már több mint 21 millió Facebook-rajongója van.)

Lady Gaga egyébként már Magyarországon is volt egyetemi konferenciatéma: idén áprilisban az ELTE BTK Filmtudomány Tanszékének műhelykonferenciáján Fodor Kata tartott Lady Gaga, avagy az önreflexív sztár címmel előadást a mindenütt szereplő díváról, kiemelvén, hogy Gaga „a transzparencia elvét a végletekig viszi... a tökéletes átlátszóság jegyében deklarálja a sztár persona és a hús-vér énekesnő közötti különbséget, és folyamatosan reflektál az image-építés metódusaira.

(nme.com)

http://www.ladygaga.com

http://konferencia.freeblog.hu/archives/2010/03/21/Absztraktok_a_Sztarok_cimu_muhelykonferenciahoz/

Kapcsolódó cikkek a Recorderen:

„Mostantól már én fogom másolni Lady Gagát!” – Peaches-interjú
„Lady Gaga nem feltétlenül az az énekesnő” – Hercules And Love Affair-interjú
Princess Superstar sztriptízt táncol a rajongók pénzéért

Lady Gaga 2008 nyarán a világ meghódítására készül:

 

 

Címkék: lady gaga
https://recorder.blog.hu/2010/11/03/lady_gaga_egyetemi_tananyag_lesz
Lady Gaga egyetemi tananyag lesz
süti beállítások módosítása