Underworld: Barking

2010.09.22. 15:36, -recorder-

(Cooking Vinyl/CLS, 2010)
 


Noha az Underworld jegyzi talán minden idők legnagyobb techno slágerét (Born Slippy), a több mint húszéves életmű áttanulmányozása során ama furcsa felfedezésre juthatunk, hogy a brit együttesnek egyetlen igazán kereskedelmi hangzású lemeze sincs. Karl Hyde és Rick Smith minden korban kompromisszummentesek tudtak lenni, minek eredményeként nem csak vállalhatóak a kiadványaik mindmáig, de a rajtuk található zenék sem öregedtek sokat az évek múltával. Emiatt tekinthető váratlan fordulatnak a szerzők legújabb, Barking című albuma, fennállásuk során ugyanis először engedték át a kreatív folyamat irányítását másnak, pontosabban másoknak, egy igazi producer-szupercsapatnak.
 
A kilenc új felvételhez nem kisebb nevek nyúltak hozzá a végső fázisban, mint Paul van Dyk, Dubfire (Deep Dish), High Contrast, illetve a Mark Knight & D. Ramirez és Al Tourettes & Appleblim párosok, a végeredmény azonban továbbra is nagyon „underworldös”. A korábbiakkal ellentétben viszont rettentően slágeres: Hyde és Smith ugyan remekül őrizték meg védjegyeiket (sötét tónusú szintetizátorok, mély beatek), de a Barking hangvétele mégis sokkal könnyedebb és rádióbarátibb, mint tőlük eddig bármi. Nincsenek földalatti techno utazások, sem vad rave-kitérők; gyakorlatilag az összes szám egy bizonyos határon belül marad.
 
A gyűjtemény így roppant egységes, de nagyon szolid is. Az Underworld legemlékezetesebb pillanatai rendszerint akkor születtek, amikor az alkotók kifejezetten végletesen gondolkodtak, ezért nem meglepő, hogy a Barking nélkülöz mindennemű olyan epikus felvételt, amik köré korábban egész albumok épültek. Viszont becsületére legyen mondva, hogy rossz számok sincsenek rajta: az Always Loved A Film trance-es felütése és a Scribble dobbasszusos elkalandozása egyszerre visszatérés az alapokhoz és elmozdulás valami új felé, miközben épp annyira maradt még kislemezre való anyag (Between The Stars), mint némi popos művészkedés is (Louisiana). Ráadásul az utóbbi ötven felett már egyre jobban áll Hyde-éknak.
 
8/10

Velkei Zoltán

 

http://www.underworldlive.com/

 

https://recorder.blog.hu/2010/09/22/underworld_barking
Underworld: Barking
süti beállítások módosítása