Trance innovátor. Evian Christ: Revanchist (lemezkritika)

2023.10.20. 11:39, vferi

0033464666_10.jpg

Evian Christ a jövőbe lövi az euforikus műfajt ma megjelent első lemezén. Ez a kritika először a Recorder magazin 108. számában jelent meg.

Evian Christ aka. Joshua Leary az egykoron legendás Tri Angle kiadó első felfedezettjei közt debütált a 2010-es évek elején, és 2013-ban már Kanye West Yeezus albumára írt zenét. Nem sokkal később indította el a TranceParty nevű bulisorozatát, a londoni Kortárs Művészeti Intézetben The Trance War (1998 – Ongoing) címmel pedig installációkat állított ki David Rudnickkal, majd leszerződött a Warphoz.

Nehéz megmondani, hogy a Revanchist című első albumára miért kellett 2023 végéig várni, de a hivatkozási pontok világosak: euforikus trance, IDM/breakbeat crossoverek, valamint kortárs ambient. Azt is nehéz megmondani, hogy mit kezdenek ezzel majd a Warp-rajongók, akiknek a trance szitokszó, ugyanakkor elvitathatatlan, hogy a műfaj régóta szólt ennyire izgalmasan és felemelően, mint most. A Silence meghitt feldolgozása bólintás az idősebb partizók felé, a With Me egyértelmű tisztelgés BT és Chicane előtt, míg az On Embers, Xkrygios vagy Yxguden a trance aranykorának mesteri aktualizálása.

evian_christ.jpgElőadó: Evian Christ

Cím: Revanchist

Kiadó: Warp

Megjelenés: 2023. október 20.

Műfaj: trance, breakbeat, ambient

Kulcsdal: With Me (feat. Merely)

 

 

9,5/10

Velkei Zoltán

https://recorder.blog.hu/2023/10/20/trance_innovator_evian_christ_revanchist_lemezkritika
Trance innovátor. Evian Christ: Revanchist (lemezkritika)
süti beállítások módosítása