Taylor Swiftnél áll a bál, alakulnak a zeneipari szekértáborok

2019.07.02. 11:39, Gaines

swift.jpg

Kis túlzással (na jó, nagy túlzással) polgárháborús állapotok alakultak ki a zeneiparban, miután Taylor Swift nyilvánosan kifakadt, hogy első hat lemezének szerzői jogai egy esküdt ellenségéhez kerültek. A közösségi médiás üzengetésekbe egyre több popsztár folyik bele, két táborra szakadva.

Foglaljuk össze, milyen üzleti megállapodás következtében borult ki a bili. Vasárnap tették közzé a hírt, hogy egy bizonyos Scooter Braun nevű popzenei menedzser 300 millió dollárért felvásárolta a nashville-i Big Machine lemezkiadó-csoportot. Ez az a kiadó, amely 15 évesen leszerződtette Taylor Swiftet, és hat lemezét adta ki, menet közben pedig Swift ugyebár a földkerekség egyik legnagyobb szupersztárjává vált. Swift szerződése tavaly novemberben járt le, akkor pedig úgy döntött, átnyergel a Universal Music Grouphoz, de minden jel arra mutatott, hogy jó kapcsolatot ápol Scott Borchettával, a BM vezérigazgatójával, akivel éveken át mindig körbedicsérték egymást.

Most ennek is vége szakadt. Swift a bejelentés napján, vasárnap fakadt ki egy Tumblr-bejegyzésben, melyben azt írta, a legrosszabb rémálma vált valóra azzal, hogy a BM-nél maradt lemezek masterei – és egyben szerzői jogai – Braunhoz kerültek, aki állítása szerint hosszú éveken keresztül manipulálta, zaklatta, többek között akkor is élcelődött rajta, amikor nyilvánosságra került a hírhedt telefonbeszélgetés Kanye West és Swift között a Famous dalszövege kapcsán. A topmenedzser egyik híres ügyfele volt Kanye – a rapper később megvált tőle –, de ő képviseli Justin Biebert, Ariana Grandét, Demi Lovatót és Carly Rae Jepsent is.

ÚGY TÖRIK ÖSSZE A SZÍVE, MINT NEKEM - TAYLOR SWIFT-PORTRÉ

Swift bejegyzését követően a fent nevezett előadók nagy része – és még több sztár – szólt hozzá az ügyhöz. Braun térfelén először Justin Bieber reagált, aki egyrészt bocsánatot kért, amiért annak idején olyan fotót posztolt, amin Braun és Kanye röhögnek a telefonhívásos ügyön, majd arra kéri Swiftet, hogy ne online csatározzon, hanem inkább üljenek le és beszéljék meg Braunnal a problémákat, mert amúgy szeretik Swiftet, de ezzel most átlépett egy határt. Demi Lovato „jó embernek” nevezte Braunt, és arra kérte az embereket, hogy ne sározzák be. Kacey Musgrave nem szólt ugyan hozzá a témához, ellenben lájkolt egy másik, Braun mellett kardoskodó Instagram-bejegyzést, ezért Swift blokkolta a Spotifyon.

NA HOL BUKKANT FEL MEGLEPETÉSKÉNT TAYLOR SWIFT?

Végül maga Borchetta is beszállt a buliba, és a Big Machine honlapján közzétett bejegyzésében tagadta a Swift által mondottakat, például azt mondta, hogy időben jelezte Swiftnek a megegyezés tényét, ezért nem tudhatta meg a hírekből, meg azt, hogy Swift csak magát okolhatja azért, hogy a szerzői jogok a BM-nél maradtak, meg azt, hogy Swift hazudik, amikor azt állítja, sírva beszélt neki Braunról.

Cserébe Swift pártját fogja Halsey, aki szerint a sztár megérdemli, hogy a kemény és áldozatos munkával létrehozott alkotásai visszakerüljenek a tulajdonába. „Taylor Swift nagy hatással volt rám abban, hogy mindig ragaszkodjak hozzá, hogy én írjam a saját dalaimat” – írta. Kiállt még mellette Iggy Azalea, Todrick Hall, Brendon Urie (aki vendégeskedik a ME! című idei Swift-kislemezen), valamint a baráti köréhez tartozó Cara Delevingne is. Itt tart jelenleg a dolog, Swift azóta nem reagált a reakciókra, de biztos lesznek még fejlemények.

https://recorder.blog.hu/2019/07/02/taylor_swiftnel_all_a_bal_alakulnak_a_zeneipari_szekertaborok
Taylor Swiftnél áll a bál, alakulnak a zeneipari szekértáborok
süti beállítások módosítása