Elektronikus zenék – Előtérben a nők

2019.06.18. 17:00, trecorder

rec072_paula_temple_650.jpg
Új összeállításunk történelmi jelentőségű a rovat életében: a következő időszak legjobb zenéit szerintünk mind nők szerezték, ami jól mutatja hová tart ez a sokáig férfiak uralta műfaj. Izgalmas idők elé nézünk! 
Elektronikus tánczenei rovatunk válogatása a Recorder magazin 72. lapszámából.

rec072_barbieri_artwork.jpgAz olasz Caterina Barbieri jól megágyazott új, Ecstatic Computation című albumának, amikor kiderült, hogy a Fantas című száma hallható lesz rajta: ez talán az egyik legszebb zene a kortárs elektronika elmúlt öt évéből.



Ecstatic Computation
 (Editions Mego, 2019)


Mintha egy klasszikus trance megasláger dallamát választanánk el a basszusaitól, és fecskezdenénk bele annyi DMT-t, amennyit csak lehet. A lemez többi része is elég jó, de nem tud versenyre kelni ezzel a tíz perccel. Azt hittük, hogy ilyen mesterművek már nem születnek manapság.





rec072_holly_herndon_artwork_2.jpgMásfajta elektronikával, de hasonlóan izgalmas végeredménnyel készült el Holly Herndon régóta várt új gyűjteménye, a PROTO is.


PROTO (
4AD, 2019)


Ennél a projektnél talán az volt a húzóhír, hogy Herndon egy saját maga fejlesztette mesterséges intelligenciával írta a számokat, létrehozva egy rendkívül sajátos avantgárd technopop-hangzást, ami egyszerre tűnik nagyon tech-függőnek és jövőbelinek, valamint helyenként ősinek és kezdetlegesnek.




rec072_edge-of-everything_artwork.jpgAz időszak legfontosabb techno megjelenése egyértelműen Paula Temple debütlemeze. A közel húszéves múlttal és remek zenék sorával rendelkező művész nagyon sokáig váratta a rajongóit egy igazi albummal, de alighanem megérte: már az Edge Of Everythinget felvezető Joshua And Goliath-trekkek zseniálisak voltak, és megtaláljuk a számításainkat a többi számban is.


Edge Of Everything (Noise Manifesto, 2019)


Temple egy pillanatra sem veszíti el a fókuszt, így remek pillanatképet fest arról, hogy hol tart a jófajta mainstream techno 2019-ben.


rec072_allen_alien_artwork_1.jpgS zárásként: elkészült új albumával a minimaltechno/electro egykori királynője, Ellen Allien is. Ő főleg a 2000-es évek első felében írt meghatározó lemezeket, majd mintha veszített volna a fontosságából, de az utóbbi időkben ismét érdemes odafigyelni rá, és szerencsére nem okoz csalódást Alientronic című albumával sem.


Alientronic
  (BPitch Control, 2019)


A nyolc szám az ambient, a főidős minimaltechno, az electro, a trance(!) és a dubstep(!!) jegyében tölt ki ötven percet, és ritka módon különösen az utolsó negyedórában – Exit To Humanity, Free Society, Stimulation – csap oda igazán.

 

Még több elektronikus tánczenei lemez.

Szerző: Velkei Zoltán

tictac650_2.png

https://recorder.blog.hu/2019/06/18/elektronikus_zenek_eloterben_a_nok
Elektronikus zenék – Előtérben a nők
süti beállítások módosítása