Zsákmányszerzés az interneten – Webrádiók 2.0.

2019.03.02. 12:07, trecorder

rec069_radiooooo_650_1.jpg
Az internet számtalanszor megígérte már, hogy digitalizálja nekem Attilát, de eddig nem sikerült. Attila az az ismerősöm, aki tudott olyan zenéket küldeni, ami nem illeszkedett az ízlésembe, de tetszett. Életemben nem hallgattam turntablismt, de jött egy link, és napokig francia lemezjátszó-bűvészeket hallgattam. És legközelebb tuvai torokénekesek jöttek. Vagy valami gitáros-éneklős. A legjobb netrádiókat ajánlja Szedlák Ádám a 69. Recoder magazinból.

A streaming szolgáltatások mindegyike megígéri, hogy segít új zenéket találni. A YouTube tavaly bajba is került az ajánló algoritmusai miatt. Kiderült, hogy egyre extrémebb tartalmakat kínál fel a fogyasztónak. Ez jellemzően nem abban jelenik meg, hogy két Louis Armstrong után már Medeski, Martin & Woodot próbál letolni a torkunkon, hanem hogy a youtube-ozó gyerekek két mese után már telibe kapják az összeesküvés-elméletet. A többi, csak zenehallgatásra használható streaming szolgáltató korlátja máshol van, jellemzően az ízlésünkön belül képesek új előadókat kínálni. Technológiai szempontból ez is nagy lépés, de két ír punkegyüttes után egy harmadikat találni, nos, az messze nem hozza az ember a Holdon élményt.

DJ-vel a világ körül: Radiooooo

rec069_radiooooo_250_1.jpgA megoldást az emberi szerkesztés – magyarul a rádió – vagy a nem műfaji logikát követő oldalak jelentik. Kezdve rögtön a Radiooooo-val, ami egy világtérkép és egy nagyon furcsán összerakott zenegép szerelemgyereke. 1900-tól napjainkig választhatunk korszakot tízéves szeletekben. Bejelölhetjük, hogy lassú, gyors vagy fura zenét akarunk hallgatni. Végül pedig rá kell böknünk egy országra, vagy a térképen fellelhető szimbólumok valamelyikére.

A szimbólumok alatt bújik meg a lusta playlist, az utazós zenés lista, de van egy 8bites gyűjtemény a Japántól nyugatra rajzolt Gameboy alá rejtve. A térkép messze nem teljes, fehér foltokat bőven lehet találni rajta, de a Radiooooo közössége szép lassan feltölti a készletet. A térkép egyébként önmagában is érdekes, valahol félúton van egy érdekességekkel telezsúfolt középkori atlasz és egy iskolás foglalkoztatókönyv között. A Radiooooo érezhetően nem arra játszik, hogy háttérzenét szolgáltasson. App minden platformra van a szolgáltatáshoz, de annak is csak aktív használat mellett van értelme.
radiooooo.com

Friss áru: Hype Machine

rec069_hypemachine_250_1.jpgRégen, a web ködbe vesző múltjában a Last.fm még egy értelmezhető szolgáltatás volt. Akadt rajta zene, kezelt profilokat, megmutathattuk, mit hallgatunk, lehetett rajta pasizni vagy csajozni. Ezt lassan kitermékfejlesztették belőle, már csak árnyéka a régi oldalnak. Szerencsére van helyette a Hype Machine, ami új zenéket és némi statisztikát kínál. A heti hírlevelükben öt-hat szám van, amik közül nem lesz mindegyik jó, de egy egy-egy érdekes darabot mindegyikben lehet találni. Azon a nyomon elindulva pedig újabb előadókat ismerhetünk meg.

hypem.com

Amerika hangja: KEXP, Soma FM, Bandcamp, TheSundayGetDown

rec069_kexp_250_1.jpgLogikus, mégis nehéz megszokni, hogy az Egyesült Államok tele van jó rádiókkal és podkasztokkal. Ahol az emberek egy-két órát ingáznak naponta, oda persze kell az autóban hallgatható műsor. 

Befutottabb zenekarok stúdiófelvételeire a klasszikus és legendás KEXP rádió appja a legjobb megoldás. A nonprofit vállalkozás által működtetett, de az amerikai közszolgálati hálózat által is támogatott csatornán mindenki járt, aki számít, és ezek a koncertek el is érhetők legalább húsz évre visszamenőleg. Igazi sztárcsinálók és tehetséggondozók.
www.kexp.org

Hasonló modellben, de más zenékkel működik a San Francisco-i Soma FM, ami tízes nagyságrendben üzemeltet netrádiós csatornákat. A nyugis drone-tól az űrkutatáshoz használható háttérzenéig mindent tartanak. A karácsonyi témájú rádióik a hülyeség minősített esetei.
somafm.com

rec069_bandcamp_250_1.jpgHa a fenti élményre vágyunk, de mélyebb merítéssel, akkor Bandcamp, de ezt szinte mindenki ismeri. Egykulcsos bandahonlap, lemezbolt és zenefelfedező szolgáltatás. A hírlevelére érdemes feliratkozni vagy a blogját követni. Tényleg bármi kieshet innen.
bandcamp.com



Végül pedig ha nem az új zene a kritérium, hanem a zene öröme, akkor a The Sunday Get Downra kell feliratkozni. Két már majdnem tízéves DJ vasárnap reggelenként kislemezeket pakol és közben hülyéskedik a facebook.com/TheSundayGetDown oldalon.

The Sunday Get Down srácok:

rec069_the_sunday_get_down_sracok_650.jpg

Szerző:
Szedlák Ádám

https://recorder.blog.hu/2019/03/02/zsakmanyszerzes_az_interneten_webradiok_2
Zsákmányszerzés az interneten – Webrádiók 2.0.
süti beállítások módosítása