Mikrofonba ütögettem a fejemet - Szia Baszdmeg

2022.08.24. 10:55, RRRecorder

wide_37.jpg

A Szia Baszdmeg kiadó Bandcamp-oldalán áramlik a freeform dadaista bullshit; az anarchista baromkodás és az obskúrus avantgárd ad egymásnak találkozót. Ez a cikk először a Recorder magazin 95. számában jelent meg.

Yung $oro$, LL Senior és a többiek

A Szia Baszdmeg Records kiadványai között van pár másodperces baromkodás – például a csicska fasz geci ország előadónév alatt feltöltött fiatal felnőttek külföldre költöznek; az Egyáltalán nem jögsértően [sic] feltöltött kontent blues band zenekar A belga tíz legjobb száma című kiadványa pedig a tíz kivágott szám (mármint pozitív egész szám) az Egy-két-há-ból. Vannak popkulturális breakbeat- és gabber-mészárlások, a kedvencem DJ Saul T. Nutz: Kirúgták Curtist a Death Grips-ből, de az LL Senior EP, vagyis breakcore-ba fordított LL Junior-remixek sem rosszak – aki pedig még több ilyenre vágyik, az DJ átkozott szépség selected memebient works című alkotását hallgassa meg.

De akad itt olyan zene, amit egészen addig egy rendes lo-fi house-EP-nek gondolnál, amíg meg nem szólal a szöveg, miszerint: „a ház” (DJ Egypattern: Recording III.); dadaista minimálszintizés-szövegelés (A magyar női labdarúgó-válogatott 2013. október 31-i mérkőzése – ez az előadónév); bevallottan a Drexciya ihletésére készült „vízalatti” electro (DJ AQUA KNIGHT); „Aphex Twin, ha a wish-ről rendeled”, avagy „cryptic idm agyaló” (bng214); morózus noise (Márki-ZAJ Péter). Több kiadvánnyal is jelentkezett már Yung $oro$ és a William Basinski szeretne panaszt tenni. De Basinskinél jóval obskúrusabb referenciák is előkerülnek: a Lehugyoz a Hadházy leírása: „Nadja házam teteje”, a drone-doom duó Nadja után; Eleh Zoltán művészetét pedig a szuperminimalista drone-zenész Eleh ihlette – még ha az ember ehhez a fajta zenéhez nem is éppen azt a címet asszociálja, hogy ó geci a pörkölt.

Szia Baszdmeg-tagok

Dió – a Szián: Seres Dezső (61); LL Senior – a Szián kívül: Ne Pál

Luco – mahalo geci; vizi kolbász; Béke; Eck Imre (Milánnal)

Milán aka Faszi – a Szián: DJ átkozott szépség; plezur; rendszer; nehéz ügy; DJ AQUA KNIGHT – a Szián kívül: Super Lust

Gabó – a Szián: Yung $oro$; DJ Drippin Coxwet; DJ Broken CTK-671; Á; Tessék Meghalni – a Szián kívül: Shum

Sixfeet – a Szián: Yung Flex; Dulakodó István & Hátrányos Helyzetű Béla; Johnny Bravo Slenk; dj ross geller – a Szián kívül: KBSZ BEATS

Norbert – a Szián: DJ Egypattern; Lágy, közepesen kemény víz; The Matrix; Személyeskedő büdösszájú pank gecik; Enkő Ániel – a Szián kívül: Gyáva; 909picipinty; savas eső népdalkör; écbeteg unoka

honourable mentions:

Kalamár Ádám – a Szián: DJ Saul T. Nutz – a Szián kívül: Kalamár Ádám

Tóth Gábor – a Szián: dj feribókszörny – a Szián kívül: borg

És ez még korántsem a teljes Szia Baszdmeg-taxonómia. E sorok írásakor 95 kiadvány található a Bandcampen, de mire online megjelenik ez a cikk, lesz az 100-nál is több (végül 105-ig jutottak - a szerk.). Több tucat meghallgatása után sem tudja az ember kitalálni, hogy mondjuk a Dulakodó István & Hátrányos Helyzetű Béla név alatt mit talál majd. (Travis Scott és egy mulatós találkozása amúgy, meglepően jól működik.) Jellemző az is, hogy amikor ezt említettem a sziásoknak, akkor örültek neki és megköszönték.

Kiadói mission statementek

„Végtelenül infantilis poénok”, illetve „a freeform dadaista bullshit szabad áramoltatása. Szó szerint bármi, ami szórakoztató: vagy hallgatni, vagy csinálni, jobb esetben mind a kettő” – jellemezte a kiadót Norbi. Dia pedig azt emelte ki, hogy egy baráti kör humorának zenei megnyilatkozásai a kiadványok; gyakran úgy születnek, hogy amikor egy városban tartózkodnak többen is, akkor az esti közös szórakozás (ami jöhet olyan történetekből is, mint a Franciaországban „bonjour buzi franciák”-at üvöltöző magyar focidrukkerek) eredményét feltöltik.

Ezen túl nincs és nem is lesz semmilyen struktúra. Akinek van hozzáférése a kiadó Bandcamp-oldalához, bármit feltehet, és még senki nem akadt ki a többiek zenéi miatt (ami szerintük így belegondolva meglepő). Egyetlen kisebb botrány rázta meg a Szia Baszdmeg elődjét, a Memeskole kiadót: az Új fiók című album borítóján egy új fiók előtt mosolygó lány sérelmezte, hogy egy olyan lemez mellé került az arca, amin például egy Zsíros szar-szám is hallható volt.

wide2_144.jpg
Luco és Sixfeet

 

A 2016-ban indult Memeskolét egyébként a Bandcamp „máig ismeretlen okokból letörölte”, ahogy Milán fogalmaz – bár Norbi valószínűsíti, hogy az ok „a user agreement minden egyes pontjának a folyamatos megerőszakolása volt, minden kiadványban általában egyszerre több ponton is.” Így például Gábor szerint a Bandcamp nem szereti a spammelést és a „gátlástalan copyright-sértést”, amit ők viszont nagyon is szeretnek.

Abszolút nem értek a zenecsináláshoz

Hiába tűnik elsőre hülyülésnek a Szia-esztétika, azért az hallható, hogy sok stílust, amihez hozzányúlnak, valójában szeretnek is. Van azért a negatív oldalon is közös pont: a magyar altert mindenki utálja. Ennek egyik erős kifejeződése a két mahalo geci-kiadvány, amelyeknek születését Luca így idézi fel: „volt ukulelén csavarhúzó-huzigálás, meg mikrofonba ütögettem a fejemet. Én abszolút nem értek a zenecsináláshoz” – amire a többiek rögtön rávágták, hogy valójában ért hozzá, mi több, ő a legjobban. Milán Genesis P. Orridge mondását idézte: bármi, amiből hang jön ki, hangszer; és aki ezt a hangot megszólaltatja, az zenész.

Olykor előkerül a politika is (a fent idézettek mellett mondjuk a Radikális elfogadás- és Trianon tagadó Tibi-kiadványokon), de nem cél valamiféle „nézet” kifejezése – mondja Norbi. Azt mondhatnánk, hogy ha valami, akkor inkább egy olyan, anarchizmusba hajló szabadságérzet fejeződik ki a Szia Baszdmeg (anti)esztétikájában, ami a magyar zenében – még az undergroundban is – kivételes.

A tagok mindegyike egyébként csinál „komolyan” is zenét (Milánt leszámítva, aki azt vallja, hogy nem szabad az embernek komolyan vennie magát); Gábor olykor újrahasznál jobban sikerült részeket a saját kiadványaiban. Mi több, Norbi azt mondja: „én a Szia Baszdmeget is komolyan csinálom! De legalábbis őszintén.”

Tíz Szia Baszdmeg-szám kezdőknek az ismerkedéshez, a tagok ajánlásával

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

szerző: Rónai András
a headerképen: Norbi és Milán + Luco és Dió + Gabó

https://recorder.blog.hu/2022/08/24/mikrofonba_utogettem_a_fejemet_szia_baszdmeg
Mikrofonba ütögettem a fejemet - Szia Baszdmeg
süti beállítások módosítása