Magyarradar – EtnoRom

2017.07.19. 10:39, rerecorder

etnorom.jpg

A meghatározó nyolcvanas-kilencvenes évekbeli hazai romaegyüttesből, a Kalyi Jagból ismert Balog József és Künstler Ágnes 2005-ben alapította EtnoRom nevű zenekarát, amely jazzes elemekkel színesített roma világzenét alkot, harmadik albumuk tavaly év végén jelent meg, holnap, július 20-án, csütörtök délután pedig a balatoni Babel Sound világzenei fesztiválon lépnek fel.

Megalakulás éve: 2005.

Honnan: Budapest.

Tagok: Balog József (ének, gitár, dalszerző, szövegíró), Künstler Ágnes (ének, dalszerző, szövegíró), Rózsa Béla (gitár), Seres Vilmos (szaxofon, klarinét, tangóharmonika), Molnár Tamás Gergely (szaxofon, kaval), Kovács Krisztián (cajon, kanna).

Stílus: Roma world music.

Hatások: Roma folklór zene (Európa több országából), jazzes elemek.

Kiadók: Fonó, Gryllus kiadó, ETHNIX Egyesület.

etnorom_2016.jpgTörténet:  Az együttest a roma zene híres szólóénekes-párja, Balog József és Künstler Ágnes alapította 2005-ben a magyarországi roma zene virtuózaiból. Dalaikra az elmúlt évtizedekben Japántól az Egyesült Államokig milliók ropták, hangjukat a Közép-Európából elsőként felcsendülő „autentikus roma hangként” ünnepelte a közönség. Az EtnoRom megalapítása olyan állomás, mely a világok hídján fog egybe múltat és jelent, a nyers, ősi hangot és a robbanékony világzenei hangzást. Az EtnoRom repertoárja az autentikus oláh roma daloktól az elsöprően dinamikus, szvinggel, jazz-zel fűszerezett „roma világzenéig” ível: a cigány kultúrákat, mélyen parázsló érzéseket dallamba-ritmusba forrasztó zenei világ az együttesvezetők, Balog József és Künstler Ágnes kanyargós életútjának történeteiből fonódik össze és alakul máig.

Megjelenések: Cigány Világ (Fonó, 2006), Diri Diri (Gryllus kiadó, 2011), Roma ízek (ETHNIX Egyesület, 2016).

Küldetés: Bemutatni a roma zenét, minél szélesebb körben. Fontosnak tartjuk, hogy a saját szerzemények a roma gyökerekből táplálkozzanak. A megírt dalok egy része visszafolklórizálódik, annyira jól sikerülnek az általunk írt dalok, hogy mindenki magáénak érzi, és azt gondolja róla, hogy eredeti, gyűjtött dallamok. Fontos számunkra, hogy a roma folklór állandóan megújulhasson. Jazzes, szvinges hatások is megmutatkoznak a zenénkben. A legutóbbi harmadik lemezünkön Szécsi Magda három költeményére is írtunk zenét.

Jövőkép: Szeretnénk részt venni nagyobb projektekben, ahol a roma hagyományokat továbbgondolva, táncokkal, zenével – a klasszikus zenét is bevonva – színpadi művet mutatunk be a nagyközönség részére. Természetesen további zenék, szövegek megírása és cd-n való megjelentetése.

Mellékprojektek: A fiatalok tanítása a roma kultúrára, hagyományokra.

Szexepil: Döntse el, aki hallgat bennünket.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Fringe Fesztivál győztesei két alkalommal. Balog Józsefet a Roma Zene Nagykövetének választotta a világon egyedülálló Ceferino Lovagrend.


a legutóbbi, Roma ízek című  remek lemez: 


az EtnoRom Facebook-oldala

 

A cikk megjelenését a Cseh Tamás Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nkacstp_logo_650_png.png

https://recorder.blog.hu/2017/07/19/magyarradar_etnorom
Magyarradar – EtnoRom
süti beállítások módosítása