Father John Misty be(le)szállt a popszakmába – gúnyos-generikus popdalokat írt

2017.03.21. 09:04, therecorder

fjmmain.jpg

Nagyon közeleg az a lemezmegjelenés (Pure Comedy, április 7.): a legutóbbi, medvekalapos, lemezmegmutogatós videó után Father John Misty és a PR-gépezet továbbra is ontja a figyelemgeneráló híreket, de ez megint olyan, amit nem lehet kihagyni. A popsztároknak (Beyoncé, Lady Gaga) is bedolgozó, így azt a világot is jól ismerő dalszerző-énekes most három, általa összedobott gúnyos-generikus popszámot osztott meg Soundcloud-profilján – ráadásul Twitteren is újra aktív.

Az nem kérdés, hogy Father John Misty a dalszerzés egyik kortárs nagymestere és az sem, hogy képes bármilyen, akár kortárs popdalok szerzésére is. A most megosztott három számban azonban hangsúlyosan a jelenleg uralkodó popzsáner klíséit szedi össze, a huu-húúúzós énektől a falzett használatán át a dalok hatásvadászul építkezős szerkezetéig (persze lehet köztük ténylegesen popsztárnak írt, visszautasított dal is). A zenész aktuális interjúiban bőszen fejtegeti – aktuális tapasztalatira hivatkozva –, hogy mennyire groteszk, patikamérlegen kiszámított a popelit zeneisége, és hogy az előadók mennyire saját karrierjük és a lemezcégek foglyai. 

Generic Pop Song #3, #9 és #16 címre hallgató dalokat vigyorgásra késztető, gúnyosan megformált popszámokként lehet a legjobban jellemezni: néhol meglepő, hogy valóban nem Justin Timberlake, hanem Josh Tillman vokálja társul ezekhez az alapokhoz és dalszövegekhez (tegyük hozzá, az ilyenek megalkotásához is komoly tehetség szükséges).

Emellett végre megint élvezhetjük (élvezhettük?) Father John Misty twitteres jelenlétét is: féléves szünet után – természetesen ismét a lemezmegjelenés hírgeneráló hatása miatt (PR-tanulók, figyelem!) – visszatért erre a platformra is. Pár, nagyon gunyorosan ál-lelkes, a Twitterre rácsodálkozó bejegyzés után megígérte, hogy mindenkinek válaszolni fog, de aztán sajnos vissza kell térnie a tökfarmja rendben tartásához. Többek közt kiderült, hogy Weyes Blood albuma a kedvence tavalyról, hogy szereti Samphát, hogy odavolt az új Fleet Foxes-daltól.


fjmtwweet.png


FATHER JOHN MISTY ÚJ ALBUMÁNAK UNBOXING VIDEÓJÁRÓL ITT ÍRTUNK.


de térjünk vissza ahhoz, ami nagyon vicces, íme, az új Father John Misty-popdalok, amelyek a kortárs popdalokon gúnyolódnak:

Címkék: father john misty
https://recorder.blog.hu/2017/03/21/father_john_misty_beleszallt_a_popszakmaba
Father John Misty be(le)szállt a popszakmába – gúnyos-generikus popdalokat írt
süti beállítások módosítása