Magyarradar – Gézakékazég

2016.06.23. 15:00, rerecorder

gka.jpg

Palindrom a magyar popban! A húsz éve létező, tíz éve Pécsen működő, indie gitárpopot játszó Gézakékazég április legvégén adta ki remek és itthon szokatlan hatásokat mutató, Mint azok a fák  című második albumát, a frontember meséli el sztorijukat, ami holnap, június 24-én este a pécsi Sétatér Fesztiválon folytatódik egy lemezbemutató koncerttel.

Megalakulás éve: 1996.

Tagok: Dömötör Géza (gitár, ének, billentyűs hangszerek), Pál András (gitár), Szegedi Szilárd (basszusgitár), Horváth Barna (dob, vokál).

Stílus: Gitárpop, shoegaze, indiepop.

gezakekazeg-recorder650_1.jpgHatások: Big Star, Pulp, Evan Dando, Belle And Sebastian, Girls, The War On Drugs, Sufjan Stevens, Kex.

Kiadó: Saját magunk.

Történet: Pontosan húsz éve, 1996-ban egy szekszárdi gimnáziumban alakultunk Gézakékazég néven legelőször Pál Andrással amolyan dalszerzőpárosaként, még abban az évben felléptünk a Szigeten, igaz, csak a Sziget Rádióban. Legelső felállásunkban pedig Kalotás Csaba – az egykori Realistic Crew-alapító – volt a dobos. A zenekar 2002-ig működött kvartettként, felléptünk néhány fesztiválon, de hivatalos lemezanyagot nem készítettünk, majd négy évig ismét kettőnk hálószobaprojektjeként folytattuk a dalszerzést. A zenekar tíz éve, 2006-ban aktivizálta magát, ezúttal Pécsen, ismét négyfős felállásban és 2012-ben, tizenhat év gondos előkészületei után elkészültünk végre első albumunkkal. A kétnyelvű, korábbi évek daltermését összegző Valahol mindenki után most egész gyorsan, három és fél év alatt megszületett a második lemez. A Mint azok a fák szintén tíz számos, de már végig magyar nyelvű dalok szerepelnek rajta.


A GÉZAKÉKAZÉG ELSŐ, 2012-ES ALBUMA BEKERÜLT AZ ÉV RECORDER-KEDVENC KIADVÁNYAI KÖZÉ.

gka_13100842_1071414012901091_6492558030082332072_n_1.jpgMegjelenések: The Bow Echo (kislemez, 2008), Valahol mindenki (album, 2012), Mint azok a fák (album, 2016).

Küldetés: Még legalább negyven évig zenélni, dalokat írni, lemezeket felvenni. Ez idő alatt megírni a tökéletesen katartikus dalt.

Jövőkép: Elérni a küldetést.

Mellékprojektek: Géza tizenegy-két éves kora óta rögzít a hálószobában dalokat, Seattleite Folwers néven. Barnának van pár más zenekara is (Deindolls, !Harsh). A Pegazus Csoport pedig egy pécsi szupergrup, melyben Sziszi és András is játszik.

Szexepil: Nagy kedvencünk volt a kilencvenes évek elején (a Somewhere című dalukat még fel is dolgoztuk).

Legnagyobb eredmény, elismerés: Japánban sokan meghallgatták az előző lemezünket, még podcastba is bekerült a felkelő nap országában. Az új lemezről játszott egy dalt egy manchesteri rádió. Amúgy minden kedves szó bárkitől a legnagyobb elismerés.

a június 24-i, pénteki lemezbemutató koncert Facebook-eseményoldala


és akkor a Mint azok a fák című második Gézakékazég-lemez, amelyen a dalokat olyan, itthon nem túl gyakran előkerülő előadók inspirálták, mint a Big Star, a Lemonheads, a Lush vagy a Girls, de a kitűnő szerzeményekről a Teenage Fanclub csilingelő kilencvenes évekbeli csúcsalbumai is eszünkbe juthatnak: 


és a videoklip a lemez Twin Peaks-idézettel nyitó Elmerülök című első dalához, benne cuki állatok etetésével: 


nyitókép: Podobni Mihály/Rakéta fesztivál

a Gézakékazég Facebook-oldala


A cikk megjelenését a Cseh Tamás Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nkacstp_logo_650_png.png

 

https://recorder.blog.hu/2016/06/23/magyarradar_gezakekazeg
Magyarradar – Gézakékazég
süti beállítások módosítása