Europop divízió – A 24 EB-résztvevő zenei gyorstérképe (11: Svédország)

2016.06.23. 18:30, rerecorder

flag_of_sweden_svg.jpg

Ha lenne zenei EB, azt melyik ország nyerné? Végre egy verseny, ahol tuti az angol befutás? Izland pedig itt biztosan nem lenne kisszínpados. Ifjú reménységektől stílusteremtő legendákig: erőviszonyok és esélyek Európában. A friss, 43. Recorder magazin EB és zene fókuszában gyorstalpaló keretében bemutatjuk a 24 EB-résztvevő ország zenéjét: Törökország, Izland, Albánia, Oroszország, Románia, Horvátország, Ukrajna, AusztriaÍrország és Csehország után a csoportkör után a foci EB-től elbúcsúzó Svédország következik, amely ország persze popgyár-nagyhatalomként döntőre is esélyes lenne egy popzenei EB-n.

E csoport

flag-map_of_sweden_svg.jpgSvédország

Aranylemez: 20.000 példánytól.

Kurrens sztárok: Jobbnál-jobb popsztárok (az örökké aktuális Neneh Cherry, aztán Robyn, Lykke Li, Icona Pop, Tove Lo, az EB-himnuszban éneklő Zara Larsson) és Avicii.

Klasszikus sztárok: Igazi gigászok az ABBA-tól, a Europe-on és a Roxette-en át az Ace Of Base-ig és a The Cardigans-ig, a Peter Bjorn And Johnig, a Knife-ig, a Refusedig, a csak otthon ismertek közül Håkan Hellström a legnagyobb.

Jellegzetes stílusok: Pop minden mennyiségben, eurodance (Dr. Albantól az Army Of Lovers-ig), elvágyódós balti-disco (Boat Club, Air France, The Tough Alliencejj), manapság pedig még az EDM is. De hagyományosan erős az indie (Jens Lekman, Dungen), a hard- és garázsrock (The Hives-tól a Hellacopters-ig) és a svéd metál is.

Csada Gergely

https://recorder.blog.hu/2016/06/23/europop_divizio_a_24_eb-resztvevo_zenei_gyorsterkepe_11_svedorszag
Europop divízió – A 24 EB-résztvevő zenei gyorstérképe (11: Svédország)
süti beállítások módosítása