Magyarradar – Mörk

2016.05.26. 10:00, rerecorder

mork_rec_1.jpg

A Mörk 2015-ben tűnt fel eszetlen szobakoncertjeivel, idén már sokan a nagy befutóesélyesek közé sorolták a kvartettet, amely hamarosan kiadja debütalbumát. Zentai Márk frontember korábban popénekesként két nagylemezt is megjelentetett, most viszont társai mutatják be a zenekart, amely ma este az A38-on tartja lemezmegmutató koncertjét (itt most nagyrészt Dani mesél, de a történtet Bálint mondja el, a legnagyobb eredményről pedig Gábor nyilatkozik).

Megalakulás éve: Először szobakoncerteket kezdtünk el adni Márk szobájában, így talán az első ilyen alkalmat, 2014. december 15-ét számíthatjuk a nagy megalakulás időpontjaként.

Tagok: Zentai Márk énekel, effekteli önmagát, és létezik a színpad közepén Szeifert Bálinttal, aki basszusgitáron játszik, és vokálozik és szeret politikai vicceket mondani koncert közben. Novai Gábor szívbillenytűkön, és szintetizárotokon játszik, Szabó Dániel Ferenc pedig dobol és vokálozik, mint egy medve.

Stílus: A stílusunkat Stand-Up Jazznek és Filozofikus Popnak szoktuk mondani, a dalok abszurd szerkezete, egymáshoz való viszonyuk és a szövegek mondanivalója miatt. Amúgy sokat merítünk a jazz harmóniavilágából, a hiphopból, imádjuk a wonkyt, a rockot, Bálint néha bejátszik egy-két reggae basszusfillt és emellett teret hagyunk egymásnak az improvizálásra is. Egyszóval kicsit összetett, amit játszunk, de próbáljuk mindig érthetőbbé tenni, hogy mit akarunk üzenni az embereknek.

Hatások: Nagyjából ugyanazt szeretjük, mostanában mind a négyünk Allen Stone-t hallgat, Bálint Párizsba is eljutott egy koncertjére, azt mondta élete legjobb koncertélménye volt. Egyfolytában forognak Hiatus Kayote lemezei, de hallgatunk ADHD-t, Angus & Julia Stone-t, Son Little-t, Badbadnotgoodot, Red Hot Chili Peppers-t, Brian Blade-t, Mama Rosát, Robert Glaspert, J Dillát, Tigran Hamasyant, John Scofieldot, Coltrane-t, jazzt, hiphopot, klasszikus zenét, bármit. Márk imádja Reggie Watts-ot, nagyon inspirálja mind a szövegek, mind az emberi hanggal való játék lehetőségei miatt. A zenehallgatás a legfontosabb dolog a zenélés mellett, ugyanolyan, mint a gyakorlás. Zenehallgatás során is – amellett, hogy élvezzünk a zenét – gyakorlunk, vagyis megpróbáljuk analizálni, és elképzelni hogyan is játszhatja a hangszeres a hallottakat. Gyakorlatilag fejben gyakorlunk, és ezáltal ránk ragad egy hallott játékmód, stílus, érzet. Sokszor, ha együtt hallgatunk zenét, még több információt, zenei reakciót fedezünk fel. Olyanokra figyelünk fel együtt, amit egyedül lehet nem is vennénk észre. Szerintem a zenék ismerete olyan, mint a nyelvben a szavak ismerete. Minél többet ismerünk, és hallgatunk, annál választékosabban tudunk beszélni, megfogalmazni mondanivalónkat. Véleményem szerint a zenehallgatás passzív zenélés.

moork_by_sam_matysen_2.jpg


Kiadók:
A májusban megjelenő lemezünkhöz az elmúlt hónapban kiadólátogató hadjáratot indítottunk. Sok helyen jártunk, és a legjobb lehetőségeket kutattuk, hogy például hogyan maradhat nálunk a saját zenénk kiadói joga. Azt hiszem, megtaláltuk a számunkra legelőnyösebbet.

Történet: Ősi próféciák már hosszú idő óta jövendölték a Mörk eljövetelét, a csillagok állása az úr 2014. esztendejében  kezdett úgy alakulni, hogy négyen együtt egymásra találtunk, és ezutáni közös működésünknek a Mörk nevet adtuk, teljesen véletlenül. Kezdeti, szűk körben tartott szeánszaink után, amiket lakáskoncerteknek álcáztunk, napvilágot kezdett látni néhány kinyilatkoztatásunk. Azóta is töretlenül ontjuk magunkból az igét, ami a hamarosan megjelenő első lemezünkön koncentrált formátumban lesz tapasztalható.

Megjelenések: A zenekar indulásakor sok rövid videót töltöttünk fel a YouTube-ra, és miután néhány barátunk kérdezte, hogy mi ez a sok fura videó a Mörk eljöveteléről, akkor létrehoztunk egy Facebook-profilt és amint tudtunk, csináltunk videoklipeket, de hála a Balcony TV-nek, mi is játszhattunk egy számot élőben, amit felvettek nekünk, és ezzel is bővült az audiovizuális tartalmaink száma! Hamarosan megjelenik első lemezünk.

Küldetés: A küldetésünk az, hogy jól érezzük magunkat és kötöttségek nélkül zenéljünk.

Jövőkép: „A jövő mindig mozgásban van” – Yoda.

Mellékprojektek: Mind a négyen sokfelől érkeztünk, és jelenleg is több zenekarban játszunk, helyettesítünk, segítünk. Márk a Fool Moonban énekel, Bálint a ByeAlex és a Sleppben, meg Takáts Eszternél, Gábor és Dani pedig a Zomboriban játszik.

Szexepil: Sikító, háromujjú, unatkozó lajhár.

Legnagyobb eredmény, elismerés: „Gyerekek… itt mindenki el van ismerve, most akkor már zenélhetünk, nem?!” – Novai Gábor.

fotó: Sam Matysen


a ma esti lemezanyag-bemutató (a kiadvány még nem kész fizikai formában) koncert az A38 Tetőteraszon lesz, vendég a Kaktus, Facebook-eseményoldal


a You Know It's Good


a Nothing Seems To Last


a Came For Nothing


Mörk Facebook-oldala


A cikk megjelenését a Cseh Tamás Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nkacstp_logo_650_png.png

https://recorder.blog.hu/2016/05/26/magyarradar_mork
Magyarradar – Mörk
süti beállítások módosítása