Lemeztáska – Szalay Péter (ColorStar)

2016.03.05. 12:56, rerecorder

szalay.jpg

Idén húszéves az első magyar színes televízióról elnevezett ColorStar, a hazai folyamatzenés színtér egyik legmegbecsültebb formációja, amely nevével sokrétű zenéjére is utal, hiszen az „etnós beütésű pszichedelikus dance-rock” együttes pszichrockos, progrockos, jazzes, népzenés és különféle elektronikus tánczenei, főleg acides elemekből táplálkozva hozta létre eleinte inkább instrumentális, idővel a dalos forma felé is nyitó albumait. A húszéves jubileum apropóján a két alapító gitáros közül Szalay Pétert (lásd még: Stukker, Korai Öröm, Fókatelep, Alpha Ambient, régebben Vidámpark, Flash, Karabély stb.) kérdeztük kedvenc zenéiről (a másik alaptag természetesen az énekes-gitáros Keleti András). A zenekar legközelebb április 1-én Pécsre, aztán április 2-án Debrecenbe, majd május 13-án Egerbe viszi el évfordulós műsorát.

Első zenei emlék

a-hard-days-night-2.pngA legelsőt már nem tudom, de az első, ami igazi revelációként hatott rám, az alsó tagozatos koromban a tévében sugárzott Beatles-film, az A Hard Day's Night volt.


Első kazetta, amit saját pénzből vettél

Az első egy Deep Purple-válogatás műsoros kazetta volt, ez már felső tagozatban, és akkoriban meglehetősen drágának számító, 320 forintos fogyasztói áron (190 Ft volt egy külföldi lemez!). Hirtelen haragú apám annyira nem díjazta, hogy mire költöm a drága pénzt, hogy első dühében földhöz is vágta, ami belegondolva egy kissé ellentmondásos reakció. (nevet) De szerencsére csak a kazettatok tört össze.


Zene, ami zenélésre inspirált

Rengeteg, és mindenféle zene: Zeppelin, Stones, Police, Pink Floyd, Bowie, Lou Reed és a Velvet, aztán Európa Kiadó, Sex-e-pil, de ez csak néhány csepp a tengerből és csak a poprock vonalról. Később jött némi jazz, aztán a worldmusic és az elektronika.


Meghatározó koncertélmény

Európa Kiadó- és Sex-e-pil-koncertek a nyolcvanas években, Flash a Szigeten, de kiemelném a Cure kisstadionbeli, 1989-es koncertjét, a Disintegration turnéján, ami egy személyes tragédia okán igazi gyászmise volt számomra.


Hatások a ColorStar indulásakor

A „régiek” közül mindenekelőtt a Pink Floyd és a Kraftwerk, aztán a repetitív kortárs zene (Philip Glass, Steve Reich), valamint az elektronikus tánczene mindenféle irányzata a triphoptól a drum’n’bass-ig. A magyarok közül a Korai Öröm és a Másfél. A többi tagnál felmerült Miles Davis, a Beatles és még sokan mások.


rice.jpgKedvenc magyar lemez

Amit mostanában hallgattam, az a Beatrice: Betiltott dalok (1979).


Kedvenc magyar dal

Régen rengeteg volt, például az EK, a Sexepil, a Trabant számai, vagy az említett ős-Ricse-dalok, de annak a zenekarnak a munkásságából kizárólag azok.


Kedvenc rocklemez

Rolling Stones 1968-1981, tehát a Beggars Banquettől a Tattoo You-ig az összes.


Kedvenc pszichedelikus lemez

woodjen.jpgPszichedelikus zene igen sok féle van, a Pink Floyd most túl kézen fekvő válasz lenne, ezért inkább amúgy nem kifejezetten pszichedelikus zenekarok szerintem elég pszichedelikus lemezei közül ajánlanék hármat: Talking Heads: Remain In Light. Roxy Music: For Your Pleasure, innen a címadó dal, vagy a Bogus Man. The Rolling Stones: Their Satanic Majesties Request, bonus trackként a We Love You és a Dandelion. És a múltkor megtetszett egy kortárs zenekar, mégpedig a Wooden Shjips Back To Land című albuma, bár ez is teljesen olyan mintha a hatvanas években készült volna.


Kedvenc elektronikus tánczenei lemez

Az elektro-irányzatokat már nem igazán album formátumban hallgattam, inkább rég tönkrement vincseszterek sok gigás gyűjteményeiből mentek random módon a Leftfield, a Fluke, Roni Size, DJ Krush, meg a többiek, legtöbbször anélkül, hogy megnéztem volna, mi szól. De a Chemical Borthers-től a Surrendert még megkaptam ajándékba műsoros kazin, és az nagy kedvenc.


Kedvenc posztrocklemez

Érdekes, hogy a posztrock műfaj engem nem fogott meg, amennyiben az olyan zenekarokat értjük alatta, mint a Sigur Rós, vagy a Mogwai. Őket hallgatva fogalmam sincs, a ColorStart miért titulálják egyesek posztrocknak. Ez csak valami félreértés lehet, ahogy az is, hogy instrumentális, illetve progresszív rock zenekar lennénk.


Kedvenc folklemez

Kérdés, mi számít folknak. Például Bob Dylan? Akkor a Desire.


Minden idők legjobb lemeze

letitbleedrs.jpgSzerintem nincs ilyen, ez teljesen szubjektív ügy. Számomra a Rolling Stones 68-81 közötti albumai a legek, mint említettem, de még azok közül sem tudnék legjobbat mondani, de ha fegyverrel kényszerítenének, akkor talán a Let It Bleed.


Lemezgyűjteményed legkülönlegesebb/legértékesebb darabja

A lemezgyűjteményem főleg a magyar könyvesboltokban fellelhető jugoszláv és indiai nyomású kiadványokból állt, a legkülönlegesebbek azok a véletlenszerűen felfedezett zenék voltak, amikre visszagondolva, szinte mesebeli, hogy ezek eljutottak a kor csepeli panelvilágába is. Egy haveromnál ott porosodott például egy nagyon furcsa lemez, aminek a borítóján Amanda Lear sétáltat egy párducot és amit a Németországban élő nővére küldött neki. Amikor kölcsönkértem tőle, röhögve mondta: „fúj, vidd innen, ne is hozd vissza.” Aztán volt egy másik, hasonlóképp kallódó, amit otthon felrakva kábé a Trabant zenekar szólalt meg angolul, a hatvanas évekből. Így fedeztem fel többek között a Roxy Music-ot és a Velvet Undergroundot.


Olyan zene, ami nagyon elüt a stílusodtól, mégis nagyon szereted

Nagyon sok ilyen van, például Frank Zappa, Django Reinhardt, Tinariwen.


Bűnös zenei örömöd

A saját lemezek hallgatása. „Önimádat, baltával szétcsapom a pofádat” - Barcs Miklós.


Dal, amit már nem bírsz meghallgatni

Szintén néhány saját darab, az úgynevezett korai zsengék közül, ezért ezeket nem is reklámoznám. (nevet)


Dal, amit bárcsak te írtál volna

ashestoashes3.jpgA szomorú aktualitás okán David Bowie: Ashes To Ashes.


Zene, amitől boldog leszel

Mindenekelőtt a Rolling Stones. Utána hosszú szünet következik a felsorolásban, és csak utána jön bármi más. Ez azt jelenti, hogy mindig is zenei korszakaim voltak, a kilencvenes évek végén  például majdnem kizárólag csak elektronikus zenét hallgattam, de ez az egyetlen zenekar, ami kamaszkoromtól kezdve folyamatosan velem van.


Kedvenc heartbreak lemez

Nick Cave And The Bad Seeds: Let Love In, Massive Attack: Protection, John Lennon/Plastic Ono Band, Cure: Disintegration.


Kedvenc friss, idei lemezek

David Bowie: Blackstar.


DRMÁRIÁS ÍRÁSA A BLACKSTARRÓL.


Kedvenc tavaszi zene

A tavaszról a punkos lendület, a Clash és Sex Pistols, valamint a túlfűtött szexualitás és Prince ugrik be elsőre.


a ColorStar tökéletes dala 1998-ból, a Six Steps On The Moon:  


a ColorStar legutóbbi albuma, a 2014-es Solarize

https://recorder.blog.hu/2016/03/05/lemeztaska_szalay_peter_colorstar
Lemeztáska – Szalay Péter (ColorStar)
süti beállítások módosítása