EP-premier! Kaktus: Yamina Remixes

2016.02.10. 12:30, Frontrecorder

kaktus.jpg

Az IDM/experimentál elektronikát pszichedelikus gitárhangzásokkal és élő dobbal dúsító kaposvári-pécsi Kaktus a tavaly januári debütáló anyaga után szeptemberben hozta ki második EP-jét, melyhez most itt a bővítmény, egy kötegnyi remix friss, változatos elektronikus hangzásokból kikeverve.

"A remixlemez ötlete onnan ered, hogy szerettük volna a dj-szettekben a dalaink 'bulisabb, klubosabb' átiratait játszani, Viszont később ez talán kicsit elkopott, és inkább próbáltunk mindenkinek teljes művészi szabadságot adni, hogy minél változatosabb és érdekesebb legyen az anyag" - meséli Irsik Bence, a zenekar gitárosa. A kiadványon egyébként ő maga is jegyez egy remixet, akárcsak a Kaktus elektronika-felelőse, Borbás Olivér (azaz Olvr, aki korábban átdolgozta a Žagar Kamával közös filmdalát is), mellettük pedig az ismerőseiket kérték fel, olyanokat, akik szerintük "valami újat tudnak mutatni a mai magyar elektronikus zenei szcénában". Közülük többen a pécsi egyetem elektronikus zenei médiaművészet szakának hallgatói, Matos Gergely pedig duplázott, mindkét projektjével (MalvoIsle Of Man) beszállt.

Alább a remixelők kommentálják saját munkáikat:

21 Men Praying (Vitrion Remix)
"Nagyon jó alapanyagból tudtam dolgozni, a munka közben próbáltam a saját stílusomra jellemző, sok váltással tűzdelt szerkezetet és hangzást hozni, úgy, hogy az eredeti dal karaktere mégse vesszen el az újragondolt verzióban."

I Want To Be Part Of A Cosmic Event (Malvo Remix)
"Imádtuk a fő zongoratémát, ezzel kezdtünk el kísérletezni, végül sikerült elég sötét és magába szippantó hangulatot elérni, hangzásban pedig próbáltuk összehozni a saját világunkat azzal, amit a Kaktus képvisel."

I Want To Be Part Of A Cosmic Event (Fausto Mercier Remix)
"11/4 ritmusképlettel dolgoztam, és próbáltam a legtöbb hangot és zajt a megadott sávokból kifacsarni. A hibaizmus mentén a munkafolyamatban keletkezett hibákat megtartottam, helyenként felerősítettem. Egyébként ez az első munkám a Fausto Mercier név alatt. "

Love (Isle Of Man Remix)
"Nagyon örültem, hogy remixelhettem ezt a számot, ami személyes kedvencem. Alapvetően lassabb tempóval kezdtem dolgozni mint az eredeti szám, az egyik szintiből pedig sikerült egy fura orgonára emlékeztető hangzást kitekerni, erre fűztem fel a remixet."

Love (Olvr Remix)
"Ez még az eredeti koncepció szellemiségben íródott track, jól kiegészíti az experimentális és absztrakt dalok mellett az EP súlyozását, így egy viszonylag könnyebb, táncolhatóbb színfoltja is lett az albumnak."

Kimono (SixSix Remix)
"A keleti hangzású pengetős hangminta miatt választottam ezt a dalt, ez inspirált, sőt, fő motívumként szerepel a trackben, ehhez igazítottam a saját hangzásomat."

Yamina (Irsik Bence Remix)
"Az eredeti EP-n szereplő összes számból kerültek hangok és dallamok a számba, ezért lett Yamina Remix a cím. Lassan épülő, stíluskevert zárása, összefoglalása lett a darab az albumnak."

A Kaktus az eredeti számait legközelebb február 11-én este játssza élőben a Gozsdu Manó Klubban (az este folyamán az Isle Of Man is fellép, további részletek a Facebook-eseményben),  második EP-jük dalainak újragondolásai viszont itt rögtön meghallgathatók (valamint innen ingyen letölthetők):

 

és a forrás, a Kaktus Yamina című EP-je:

https://recorder.blog.hu/2016/02/10/ep-premier_kaktus_yamina_remixes
EP-premier! Kaktus: Yamina Remixes
süti beállítások módosítása