Premier! A teljes David Bowie-koncert az 1997-es Szigeten!

2016.01.12. 11:30, rerecorder

bowie_p1122430.jpg

David Bowie 1997-ben lépett fel a Sziget Fesztiválon, amit akkor éppen Pepsi Szigetnek hívtak és természetesen az abban az évben megjelent Earthling albumot turnéztatta, a fellépésről készült egy kalózfelvétel, ami cd-n is megjelent - a budapesti koncertfelvételekre specializálódott Taboo Records első kiadványaként adta ki 1998-ban Outside In Budapest címmel - a bootlegek világában jól ismert és keresett lemez, lévén a keverőpultból vették fel és kiválóan szól. A cd egyetlen hibája, hogy a 74 perces játékideje miatt nem tartalmazza a teljes fellépés anyagát, az utolsó két dallal rövidebb a rajta hallható műsor. A különleges koncertfelvételekre és egyéb archív anyagokra specializálódott Ez egy ilyen kor... gyűjtőoldalnak azonban megvan a koncert teljes felvétele és voltak olyan kedvesek, hogy itt és most bemutathassuk a 2016. január 10-én elhunyt legnagyobb popzenész tiszteletére. Premier következik hát, David Bowie teljes 1997-es Sziget-koncertje!

David Bowie 1997. augusztus 14-én lépett fel másodszor - és utoljára - Magyarországon (először 1990. szeptember 4-én az MTK stadionban a Sound + Vision válogatáslemez best of programos turnéján), az az évi Pepsi Sziget legnagyobb sztárfellépőjeként. Ez volt az aktuális Earthling album turnéjának utolsó európai állomása, a Sziget rengeteget dolgozott azért, hogy a koncert összejöhessen és ez már abból is nyilvánvaló, hogy a londoni koncertek után, mintegy a turné függelékeként sikerült idecsábítani Bowie-t. Mindez persze azt is jelentette, hogy a turné normális kerékvágása - egyik városról a legközelebbi másikig utazás - helyett Londonból kellett az egész stábnak iderepülnie (csak egy adat: a menedzsment tíz tonna túlsúlyt kért a repülőre). A koncert a Sziget messze addigi legdrágább fellépése volt, ezzel szemben az az évi legalacsonyabb napi látogatószámot (11 ezer napijegyes a hetijegyeseken túl) produkálta - ez is jelzi, hogy Magyarországon Bowie elismertsége nincs az őt megillető helyen. A turnén, így ezen a koncerten is Reeves Gabrels volt a gitáros, Mike Garson a billentyűs, Gail Ann Dorsey a basszusgitáros, Zachary Alford a dobos, Bowie pedig akusztikus és elektromos gitárokon és szaxofonon játszott.

r-2136152-1265983911_jpeg.jpgA turné során közel ötven dal hangzott el, a budapesti fellépésen tizenhét szám, de úgy, hogy a ráadással együtt 90 percesre tervezett koncert némileg rövidebb 87 perces lett, mert a Bowie előtt fellépő Sziámi tizenkét perccel túljátszotta a meghatározott koncertidejét, és mivel este tizenegykor be kellett fejezni a nagyszínpados koncertet (a Bowie-fellépés zárása végül 11:02-kor történt meg), így az angol énekes-dalszerző sűrített és vágott kicsit a programján. Jávorszky Béla Szilárd Sziget-könyveiben (a 2002-es Nagy Sziget Könyvben és a 2012-es Sziget Húsz év HÉV 1993-2012) meséli Kovács Tamás programigazgató a szigetes Bowie-fellépés körülményeit: "David Bowie 34 fős stábbal érkezett, tíz tonna túlsúlyt kért, ami olyan horribilis összeg volt, mint két másik színpad összes technikai büdzséje. Kiderült, a mosókonyhától kezdve a cateringen át a mosogatóig, mindent magukkal akartak hozni. Lealkudtuk a felére, megjelent a stáb, és olyan élményben volt részem, amivel korábban csak Stingnél találkoztam (nem a Szigeten). Vége a beállásnak, a fényes csávók még fenn huhogtak, tíz méter magasan, tökig olajosan. Lenn hosszú asztalon megterített a stáb, Bowie ült az asztalfőn, tíz-tizenöt ember két oldalt. Mindenki várta, hogy hozzák a kaját, de Bowie intett, hogy nem, bevárják a két fénytechnikust. És a két csávó lejött, kimosakodott, leült, akkor jó étvágyat kívántak. Merthogy ez egy stáb, nem arról szól, hogy Bowie utazik a biznisz klásszon, a roadja meg jöjjön utána biciklivel. Csoportépítő tréning van. Ha elmennek másfél évre egy 120 előadásos világkörüli turnéra, ott mindenkinek ismernie kell a másik gondolatát. Hisz 120 alkalommal kell villámgyorsan felépíteniük a maguk kis városát." 

A koncertről nagyon jó minőségű, a keverőpultból DAT-tal készített felvétel született, ami 1998-ban jelent meg a Taboo Records bootlegkiadó első cd-jeként Outside In Budapest, ma már igen komoly érték a bootleg-gyűjtők körében - a Discogs-on 18-36 euró közötti összegért cserél gazdát. A cd a koncert teljes anyagának a nagy részét tartalmazza, a tizenhét számból az első tizenötöt, egyszerűen mert ennyi fér a 74 perces formátumra. Most azonban az archív felvételekre specializálódott Ez egy ilyen kor... nonprofit gyűjtőoldal a Recorder rendelkezésére bocsátotta a teljes 87 perces koncert anyagát először hallgatható vissza a tizenhétszámos dallista, ahogyan elhangzott a Szigeten - így először hallható a koncertet záró aktuális jungle-ös sláger a Little Wonder és a ráadásban elhangzó The Velvet Underground-feldolgozás, a White Light/White Heat.


a koncert dallistája:

01. Quicksand
02. Queen Bitch
03. I'm Waiting for the Man
04. The Jean Genie
05. I'm Afraid of Americans
06. Battle for Britain (The Letter)
07. The Man Who Sold the World
08. Fashion
09. Seven Years in Tibet
10. Fame
11. Stay
12. Looking for Satellites
13. Under Pressure
14. Hallo Spaceboy
15. Scary Monsters (And Super Creeps)
16. Little Wonder [korábban kiadatlan]
Encore:
17. White Light/White Heat [korábban kiadatlan]


For our english-speaking readers (and Google): This is the complete concert recording of David Bowie's second gig in Hungary, live at the Sziget Festival, 14th of August, 1997 with two previously unreleased tracks (the recording's shorter version was released as
Outside In Budapest bootleg cd).


a teljes 1997. augusztus 14-i David Bowie-koncert felvétele a Pepsi Szigeten az Ez egy ilyen kor...-nak köszönhetően - Outside In Budapest 1997 Complete Recordings


nyitókép: Sziget Archívum (Jávorszky Béla Szilárd 2002-es Nagy Sziget Könyvéből)

https://recorder.blog.hu/2016/01/12/premier_a_teljes_david_bowie-koncert_az_1997-es_szigeten
Premier! A teljes David Bowie-koncert az 1997-es Szigeten!
süti beállítások módosítása