Bemutatunk egy szuper archívumot: Ez egy ilyen kor… + exkluzív Quimby-koncert 2004-ből

2014.04.25. 12:45, rerecorder

Motörhead_1984.jpg

21. Recorder magazin archív zene fókusztémájához, a rockmúzeumokat, az egyéb hazai archívumokat, vagy épp a lemezfogyás archíválatlanságát bemutató cikkeink mellé nagyon is passzol szólni egy viszonylag friss kezdeményezésről, az Ez egy ilyen kor...-ról, amely nonprofit gyűjtőoldalként határozza meg magát és a magyarországi, zenéhez kapcsolódó mozgó és egyéb vizuális tartalmakat (fotókat, koncertplakátokat, koncertjegyeket, setlisteket, egyéb relikviákat) mutat be. Mi meg az oldalt, a fenti, 30 éves Motörhead-koncertjeggyel és egy exkluzív, még soha nem publikált videóval, amely a Quimby 2004-es, első visszatérő koncertje a Gödörből, október 25-éről.

Az Ez egy ilyen kor… először videós blogként tűnt fel néhány hónapja (nagyon korai Kispál és a Borz-, Quimby-, Pál utcai fiúk-koncertfelvételekkel), ma viszont már önálló weboldalon üzemel és gyűjti egybe nem mindennapi tartalmait. Az egész úgy kezdődött, hogy két ember, akik korábban többek közt a Sziget Hiradónál is megfordultak elhatározták, hogy az általuk rögzített Sziget- és egyéb, főként fővárosi koncertek videós anyagaival kezdenek valamit. Ebből lett aztán az Ez egy ilyen kor…, ahol egészen a nyolcvanas évek végétől a kétezres évekig tartó időszakból származó, döntő többségében teljes, archív koncertfelvételeket tesznek közzé folyamatosan és ez bővült harmadik társuk koncertplakát-, koncertjegy- és egyéb relikviából álló gyűjteményével és így kezd összeállni egy egyetlen helyre összpontosított, komoly popzenei archívummá.

A folyamatosan bővülő oldal így definiálja magát: „Talán egy zenemúzeum. Vagy inkább zenei archívum. De tök mindegy hogyan hívjuk, a lényeg az, hogy itt válogatás nélkül közreadunk mindent, ami a hazai könnyűzenei élethez köthető, legyen az akár magyar vagy akár külföldi előadó. Van itt videó a legendás Fekete Lyukból vagy az Almássy térről, fényképek koncertekről vagy klipforgatásról, koncertplakátok a 60-as évekből vagy régi és új fesztiválokról, koncertjegyek a Népstadionból vagy kis klubokból. Mindenki itt van a Quimbytől a Tankcsapdán át, az Illésen keresztül a Bergendyig. És persze rengeteg külföldi is, aki csak megfordult kis hazánkban.


AZ EZ EGY ILYEN KOR...-RÓL RÉGI QUIMBY-KONCERTEK KAPCSÁN SZÓLTUNK ELŐSZÖR.

Az Ez egy ilyen kor... a közösségi szerveződés élményét is kínálja, hiszen nemcsak üzemeltetőinek gyűjteményét szeretné bemutatni, de nagyon is várja az olvasók relikviáit is, szívesen fogad archív videókat, fotókat, koncertjegyeket és plakátokat, bármilyen analóg, vagy digitalizált gyűjteményeket, akár csak archiválási céllal, de akár "örökbe" is, hiszen náluk biztosan jó kezekbe kerülnek ezek a relikviák.

Az Egy egy ilyen kor...oldalára és az Facebook-oldalára szépen sorban kerülnek ki a jobbnál jobb archív videók, régi koncertplakátok, koncertjegyek és a többi relikviák. 

Mielőtt egy kicsit szelektálnánk ezekből, íme az Ez egy ilyen kor... jóvoltából egy teljesen exkluzív felvétel, amely a Quimby visszatérő, szűk baráti körnek tartott első koncertje 2004. október 25-éről. Ez volt a Quimby első nyilvános fellépése, miután a frontember, Kiss Tibor visszatért Budapestre vidéki rehabilitációjáról. Másfél óra színtiszta magyar rocktörténet: 


akkor jöjjön egy kis szelekció a plakátokból:

Bergendy_1973.jpg

Illés_1973.jpg

Koncz-Zsuza+Illés+Tolcsvay-Trió_1973.jpg

Deep-Purple_1987.jpg

1995-xx-xx-hazudos.jpg


egy kis szelekció a koncertjegyekből:

Rapülők_1994-480x290.jpg

1996-02-09-kispal-unplugged-480x290.jpg

1998-09-25-csili-fesztival-480x290.jpg


de kézzel írt dalsorrendet is találhatunk az oldalon, ez a Quimby 2001-es Morzsák és Szilánkok lemezéhez készült:

2001-xx-xx-quimby-morzsak-setlist.jpg


a pazar videókból pedig tényleg csak jelzésértékűen választottunk hármat, elsőként a legendás, obskurús, felül(alul)múlhatatlan Túlvilág zenekar koncertje az 1999-es Szigetről: 


egy jól sikerült Kispál és a Borz-koncert 1992-ből, a Tilos az Á-ból: 


és egy nagyszerű Heaven Street Seven-fellépésrészlet az 1998-as Szigetről, amikor a számok java még angolul szólt, mindjárt kezdésként a magyar Range Life-fal, a csodálatos Budapest Dollsszal : 

https://recorder.blog.hu/2014/04/25/bemutatunk_egy_szuper_archivumot_ez_egy_ilyen_kor_exkluziv_quimby-visszatero_koncert_2004-bol
Bemutatunk egy szuper archívumot: Ez egy ilyen kor… + exkluzív Quimby-koncert 2004-ből
süti beállítások módosítása