Magyarradar - Ultranoire

2015.12.20. 15:40, Frontrecorder

ultranoire.jpg

A szintipop revival hazánkat sem kerülte el, az elmúlt pár évben egyre nő a klasszikus nyolcvanas évekbeli hangzásokhoz bátran visszanyúló, és azokat mai felfogásban újrateremtő formációk száma. Közéjük tartozik az Ultranoire duó is, amely.mint a neve is jelzi, a sötétebbik oldaláról fogja meg a vintage szintipopot (nagyjából a Kraftwerk és a korai Depeche Mode közti tengely mentén), az érzéki bariton ének és a borongós, hideg középtempós elektronika ötvözetével. December 18-án jelent meg a páros debütáló albuma, amellyel egyből regisztráltak is Magyarradarunkon - az Ultranoire-t az együttes német-magyar énekese mutatja be.

ultranoire_cover_art.jpgMegalakulás éve:  2011-ben alakultunk Voyagers néven, azonban jogi okok miatt a nevünket meg kellett változtatnunk. Így lettünk 2014-ben Ultranoire. December 23-án ünnepeljünk az egyéves évfordulónkat.

Tagok: Josef Stapel (ének, dalszerzés, dalszöveg), Kun Szilárd (szintetizátorok, programozás).

Honnan: Szilárd jelenleg Tatabányán él, én az indulásunkkor Frankfurtban, most Londonban élek, Közben azon töprengünk, hogyan tudjuk megoldani, hogy legalább egy városban lakjunk. A mostani távmunkás felállás is működik, de az egy térben és időben való alkotói munkával sokkal produktívabbak tudunk lenni.

Stílus: Electro-noir, dark electropop vagy szintipop zenei stílusban képviseltetjük magunkat. A hagyományos értelemben vett szintipophoz képest mi melankolikusabb zenét jászunk.

Hatások:  A legfontosabb zenei hatások a Kraftwerk, a Depeche Mode és Gary Numan. Szövegeinket többnyire a magánéletünk generálja, de néhányban megjelennek a tudományos fantasztikus irodalom egyes témái olyan íróktól mint Isaac Asimov, Arthur C. Clarke. vagy Philip K. Dick. Szeretünk érdekes témákat feszegetni, írni virtuális valóságról, skizofrén prófétákról és amnéziás istenekről.

Kiadók:  Az első két EP-nk szerzői kiadások voltak. az albumunk azonban már a moszkvai székhelyű ScenAir Records-nál jelent meg.

Történet: Szilárddal több mint 30 éve ismerjük egymást: együtt jártunk óvodába, tizenéves korunkban egy bandába tartoztunk, egy alter klubba jártunk, egy szintipop csapatban zenéltünk. Aztán tizenakárhány év után meghallgattam néhány munkáját, felvettem vele a kapcsolatot és azóta megint együtt zenélünk. Volt idő, amikor kipróbáltuk egymás nélkül is, de a végén mindig egy zenekarban kötöttünk ki. Az Ultranoire-t tudatosan ketten visszük, önmagunk producere és “marketingesei” vagyunk - tulajdonképpen egy teljes team munkáját látjuk el ketten.
A dalok alapjait, demóit, illetve a dalszövegeket magam írom, Szilárd a zenéért és a keverésért felelős. Gyakran előfordul, hogy egy-egy feladatot ugyanúgy oldunk meg, külön-külön dolgozunk rajta, én Londonban, Szilárd odahaza és szinte ugyanarra jutunk. Mindketten ugyanúgy érezzük, merre kell vinni egy dalt, mennyire legyen absztrakt, milyen kontrasztok legyenek benne. Ma már a kevesebb több elvére alapozunk. Az első két kislemezünkkel bejártuk a leglátogatottabb hazai underground klubokat, sőt Németországban és Ausztriában is felléptünk 25-30 perces előadásokkal. Ma már egyre többen hívnak bennünket, ami nagy örömmel tölt el bennünket.

Megjelenések: Monochrome EP (2014), Individual EP (2015), Disclosure album (2015).

Küldetés: Nagyon örülünk annak, hogy Magyarországon és külföldön egyaránt ismét egyre több szintipop zenekar bukkan fel és annak is, hogy mi az Ultranoire-ral színesítjük a palettát. Szeretnénk, ha e zenei műfaj ismét eljutna a lehető legszélesebb közönséghez, mint anno a nyolcvanas években.

Jövőkép: Jelenleg a második albumon dolgozunk, amit szeretnénk befejezni 2016 nyarán és ősszel kiadni. Új élő előadással is készülünk, kedvenc vizuális művészem SUSI SIE kollaborálásával háttérvideóval, új hangszerekkel és színpadi elemekkel fogunk bővülni, színpadra lépni 2016-tól. Hosszútávú céljaink vannak, hosszútávon képzeljük el az Ultranoire jövőjét, úgy tekintünk rá mint a saját gyermekünkre.

Mellékprojektek:  Nincsenek mellékprojektjeink sem együtt, sem külön-külön. Valószínűleg ez azért van, mert - úgy általában - nem vagyunk megelégedve a hangzásunkkal. Rengeteget dolgozunk azon, hogy úgy szólaljunk meg ahogy, de még mindig nem érezzük elég jónak.

Szexepil: Mindketten zajfetisiszták vagyunk.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Amikor olyan zenekarok, zenekartagok beszélnek rólunk elismerően, akiket nagyra tartunk és akiknek a zenéjén felnőttünk. A közönség pozitív fogadtatása viszont a legnagyobb elismerés, amit kaphatunk. 


az Ultranoire Disclosure című meggyőző első albuma:

https://recorder.blog.hu/2015/12/20/magyarradar_ultranoire
Magyarradar - Ultranoire
süti beállítások módosítása