Houston, nincs semmi gondunk! – Rakéta Fesztivál 2015

2015.07.13. 19:30, rerecorder

11748642_1131330776882388_456668466_n.jpg

2015. július 20. és 26. között lesz Budapesten a Rakéta Fesztivál 2015, azaz a környék fiatal, feltörekvő és legizgalmasabb underground előadóinak legnagyobb hazai seregszemléje – a város legmenőbb klubjaiban. A 2012 óta emelkedő Rakéta nem csak eleve a legtöbb ilyen fellépőt felvonultató esemény, de az idei az eddigi leghosszabb névsorral bíró és legtöbb helyszínen megrendezett is. A negyedik Rakétán 7 napon át 8 klubban 50 előadó koncertezik – idén először ráadásul úgy, hogy többször egyetlen nap két helyszínen is szólnak majd a koncertek és live actek. És most is (majdnem mindenhol) ingyenes a teljes fesztivál!

A 2012-ben Lang Ádám szervezésében indult Rakéta Fesztivál azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa a magyar underground legjobb előadóit, hogy egy hétig Budapestnek is legyen egy menő fesztiválja. Az esemény fokozatosan nőtt egyre nagyobbra és idén már az is deklarált cél, hogy minél kevesebb legyen az ismétlés az előző évhez képest, a fókusz minél inkább az aktuális, adott évben feltűnt zenekarokra, producerekre, live actekre irányuljon. Bár a szervezőknek – Lang Ádám mellett tavaly óta Simai Panninak és Varga G. Andrásnak – az is célja, hogy idővel nemzetközi előadókból is erős legyen a felhozatal (most júliusban négy vendégzenekar érkezik: egy-egy német, lengyel, cseh, illetve szlovák). Egyelőre tehát elsősorban a hazai szcéna dominál, de már az is látszik, hogy komoly színtérképző erő tud lenni az esemény. Tisztán kirajzolódik, hogy a felbukkanó friss együtteseknek fontos cél az itteni szereplés: a rendezők idén már komoly túljelentkezés mellett válogathatták ki a beérkezett nevezésekből a mezőnyt.

Egyértelmű, hogy az elemelkedést jelképező fesztiválnév hatással van a magyar földalatti mozgalmakra, és az is, hogy jókora felhajtóerő ez a felszínre való jutásban is, sőt talán az sem véletlen, hogy az elmúlt néhány év során egyre erősebbé áll össze a punkrock, a kísérleti zenei, a lofi popos, az elektronikus és még jópár más apró szcéna Magyarországon. Nem túlzás azt mondani – és ezt a Recorder 2014-es hazai évösszegzéseiben többször is kihangsúlyozhattuk –, hogy itthon most kifejezetten egészséges képet mutat a mainstream mögött kettővel sorakozó mezőny, talán soha ennyi előadó nem volt ennyire szinkronban azzal, ami a világ minőségi popzenéjében történik (és itt most legyünk megengedőek a címkézéssel).

raketa_2015.jpgAz A38-on, az Aurórában, a Kuplungban, a Vittulában, a Fogasban, a Beat On The Bratben, a Toldiban és a Gólyában július utolsó hétvégéjén lehet majd látni a jelen legnagyobb reménységeit, olyan előadókat, akik közül alighanem sokan eltűnnek majd, viszont az ötven fellépő jelentős része meg egészen biztosan meghatározó szereplője lesz a budapesti koncertéletnek a következő években. Sőt, akad köztük, amelyik már most is az: Fran Palermomakrohang, morningdeer, Zanzinger, MYGL, Buster Keaton (UK), Tumo, Dope Calypso. Hozzájuk jön egy felvillanyozóan színes – és itt most közel sem a maga teljességében tárgyalt – névsor.

Látni kell-listánkon nem hagyományos popzenében a dream-space-szintipopos imanexperiment, az elektronikát és pszichedéliát keresztező Kaktus, a pszichedelikus spacepopos Klusters, a garázspopos The Immigrants, a powerpopos Gézakékazég, elektronikában a retrowave-es/synthwaves 80 Strange Robots és Lazerpunk!, a nintendotechnopunkos SupraUniversum, a sokszínű technós-house-os Percut, a keménytechnós Synus0006, a kifinomultabb elektonikát készítő Isle Of Man., akusztikus popban az egyre hangosodó I Am Soyuz, punkban a hatásai között sok más mellett washingtoniakat, Hüsker Düt és riot grrrl-előadókat soroló, megkapó Camp Koala, a posztpunkos-deathrockos Rats Kill Bats, a surfpunkos Panel Surfers, rockban a zajos dobbasszusos Kőszívű Ember Fiai, a neopszich Mt. Kailash, a pszichedéliát stonerrel vegyítő NEA, az alterosabb No Eves, experimentális zenében a trombitával, thereminnel kiegészült zaklatott Fauno Pera, zajzenében a Bass-O-Matic, a Noahstas és persze a többiek is mind.

Hadd ne hangsúlyozzuk ennél jobban: akit érdekel, hogy mi történik a magyar zenében 2015-ben, annak itt a helye!


Dömötör Endre

Részletes program a Recorderen, itt (+ linkek az összes fellépőhöz!).

Mixtape a fellépők dalaiból a 444.hu-n.

https://recorder.blog.hu/2015/07/13/houston_nincs_semmi_gondunk_raketa_fesztival
Houston, nincs semmi gondunk! – Rakéta Fesztivál 2015
süti beállítások módosítása