A Xiu Xiu eljátszotta a Twin Peaks zenéjét

2015.07.07. 17:00, Frontrecorder

xiuxiiutwinpeaks.jpg

Az ausztráliai Queenslandben működő Gallery Of Modern Artban idén március és június között rendeztek retrospektív kiállítást David Lynch életművéből, ennek egyik kísérőrendezvényeként pedig a Xiu Xiu avantgárd noisepop zenekar eljátszotta a Twin Peaks tévésorozat zenéjét, természetesen a saját interpretációjukban. A kortárs galéria a napokban tett közzé részleteket az előadásból - Angelo Badalamenti zenéje sosem volt ilyen fájdalmasan hátborzongató.

NEMRÉG EGY ANGOL PRODUCER KLIPJE TISZTELGETT A TWIN PEAKS ELŐTT.

A különleges, egyszeri koncertre még április 18-án este került sor, a Xiu Xiu vezére, Jamie Stewart így kommentálta a felkérést: "A Twin Peaks zenéjében megvan mindaz, amire zenészként törekszünk és amit zenerajongóként hallani szeretnénk: romantikus, rémisztő, szép és nyugtalanító módon szexuális. Klasszul hatott ránk az alapkoncepciója, hogy az ötvenes évek 'tisztaságát' odatartja a kegyetlen Hold hideg fényéhez és megmutatja, mi rejlik a fagyott, aggodalmas mosoly mögött. Hiábavaló próbálkozás lett volna egy az egyben rekonstruálni Badalamenti és Lynch szerzeményeit, hiszen túlságosan tökéletesek és mi soha nem érnénk fel hozzájuk, ezért mi pusztán eljátsszuk a dalok egyes részeit, ahogyan azok meg vannak írva, értsd a harmóniákat és a dallamokat, de a mi magunk hangszerelésében."

MILYEN ZENÉKÉRT RAJONG MÉG JAMIE STEWART? NEKÜNK ELÁRULTA.

A Xiu Xiu-nak egyébként pont a Twin Peaks-koncertjük napján jelent meg közös lemeze a zajzene japán atyaistenével, Merzbow-val, saját stúdióalbumuk legutóbb tavaly jött ki (és többek közt pornószájtra feltöltött klippel promózták). A Twin Peaks idén ünnepli eredeti bemutatásának 25. évfordulóját, jövőre pedig folytatódik a kultikus sorozat, méghozzá 18 résszel, melyeket - némi huzavonát követő örömteli fordulattal  - David Lynch rendez majd, az új szezonhoz hál' istennek a régi zeneszerző, Angelo Badalamenti is visszatér.

És így hangzik az első két Twin Peaks-évad zenéje a Xiu Xiu (Jamie Stewart: ének, gitár, szintetizátor, zaj, Shayna Dunkelman: vibrafon, dob, billentyűs hangszerek, Angela Seo: szintetizátor, ütősök, zaj) átdolgozásában, ahogyan a David Lynch: Between Two Worlds című kiállítás keretében tartott koncerten elhangzott:

https://recorder.blog.hu/2015/07/07/a_xiu_xiu_eljatszotta_a_twin_peaks_zenejet
A Xiu Xiu eljátszotta a Twin Peaks zenéjét
süti beállítások módosítása