Globálradar - Years & Years

2015.02.27. 16:31, Frontrecorder

yearsandyears_1.jpg

Lehet-e előítéletünk egy trendi zenekarral szemben, amelynek énekese egy lányok kedvence fiatal színész? Lehet. Rácáfol-e ezekre az előítéletekre a BBC által idén a befutásra legesélyesebbnek kikiáltott Years & Years? Rá.

yearsandyears2.jpgMegalakulás: 2010.

Honnan: London.

Stílus: elektronikus szofisztipop

Kiadók: Polydor

Olyan, mint az elmúlt három év különféle színezetű - soulos, r&b-s, house-os, szintipopos – brit elektropop termésének java kivonatolva.  

Történet: A Years & Years-ben tulajdonképpen semmi eredeti nincs, és nem is mondhatjuk, hogy "sound of 2015" lenne a zenéjük, ellenben azt nagyon is mondhatjuk, hogy tökéletesen illeszkedik mind az utóbbi évek soulos/r&b-s elektropop-trendjébe, mind a brit slágerlistákat uraló pophouse-trendbe, ezek ügyes, és bizony ellenállhatatlanul dallamos ötvözete. A fő vonzereje persze az énekes Olly Alexander, aki a Skins kult ifjúsági sorozat révén fiatal lányok millióinak kedvence (2008 óta játszik tévészériákban és mozifilmekben kisebb-nagyobb szerepeket, az Enter The Voidban is láthattuk), és persze lehet azt gondolni, hogy ezt a közepes hírnevet használja ki, de erről szó sincs: hiteles, elhivatott arcnak tűnik, aki szívvel-lélekkel benne van és akinek ráadásul remek – és a koránál érettebb - hangja van. Ez a hang ütötte meg az Ausztráliából Londonba költözött basszusgitáros, Mikey Goldsworthy fülét, amikor egy nála rendezett buli után hallotta énekelni a fürdőszobában Alexandert, ami után rögtön be is vette a billentyűs Emre Turkmennel alakított zenekarába. A Years & Years eredetileg öttagú volt, az első kislemezük még így jelent meg 2012-ben, de 2013-ban már trióként szerződtek a cool-iránytű francia Kitsuné kiadóhoz, hogy aztán a következő évben lecsapjon rájuk egy nagykiadó, a Polydor. Tavaly már érezhetően beindult a buzz körülöttük, voltak a BBC Sound Of 2014-nyertes Sam Smith előzenekara is, hogy aztán a 2015-ös cím már az övék legyen – meglepetésre, de nem alaptalanul. Márciusban jön ki az eddigi legfülbemászóbb daluk, a King, amely megalapozhatja királyságuk első igazán nagy évét.

Megjelenések: öt single (I Wish I Knew, Traps. Real, Take Shelter, Desire), az elsőt leszámítva mind megjelent EP-n is egy-egy plusz dallal és/vagy remixekkel.

Mellékprojektek: Ollynak a színészet, illetve tavaly featuringek, The Magician és Tourist oldalán, na meg a Clean Bandit albumának egy dalában.

Szexepil: Olly Alexander.

Legnagyobb eredmény, elismerés: a BBC Sound Of 2015 megnyerése.

Radarjel-erősség: nevükhöz híven nagy valószínűséggel még évekig színen lesznek.


a Years & Years slágervárományos, hivatalosan március 1-jén megjelenő King című dalának klipje:



a Desire videója:


a Take Shelter erdei boszorkányos kisfilmje:


a Years & Years élőben Jools Holland műsorában:

https://recorder.blog.hu/2015/02/27/globalradar_years_years
Globálradar - Years & Years
süti beállítások módosítása