Globálradar - Arca

2014.11.25. 17:58, Frontrecorder

arca_2.jpg

Ha valakinek Kanye West, FKA twigs és Björk neve szerepel a produceri munkáinak listáján, akkor a hype-pal nem lesz sok gondja. Szerencsére a 24 éves Arca rászolgált a felhajtásra: november legelején megjelent debütáló albuma napjaink legizgalmasabb elektronikus zenekreálók sorába emeli.

arca2.jpgIndulás: 2011.

Honnan: Caracas, Venezuela.

Stílus: Földönkívüli elektronika.

Kiadók: Mute.

Olyan, mintha a Fade To Mind kiadó hangzásvilágára aphex twines ambientet húznánk.

Történet: Venezuelai születésű elektronikus zenész, aki nemzetközileg is ismert, na, ez egy elég szűk halmaz, nagyjából kimeríti Kid 606 és Cardopusher. Melléjük nőtt fel villámtempóban Arca, azaz Alejandro Ghersi, aki ismertségben mostanra jócskán túl is szárnyalta a nála egy generációval idősebb honfitársait. Caracasban született, három- és hatéves kora között az USA-ban élt, majd vissza a szülővárosába, aztán újra az USA következett; itt 17 éves korától a New York University-n folytatott zenei tanulmányokat. Ennek persze voltak előzményei: gyerekkorában kilenc évig tanult klasszikus zongorázást, aztán tinédzserként volt egy egyszemélyes IDM-projektje, amit az egyetem elkezdésekor rekesztett be. Néhány évig nem is csinált zenét, de aztán egy zavaros és felfokozott időszak, homoszexualitásának végérvényes elfogadása életre hívta benne Arcát. Gyakornokként a Hood By Air kult streetwear márkához került, rajtuk keresztül eljutott a hipermenő UNO kiadóhoz, ahol két éve megjelentek az első EP-i, de a divatvonalon át vezetett az út Kanye Westig is; amellett, hogy a Yeezus négy számának zenei alapjához járult hozzá jelentős mértékben, ő volt a három produceri konzultáns egyike. A Yeezus megjelenését követő hónapban előállt egy mixtape-pel, amellyel tovább szilárdította a helyét a legizgalmasabb jövőzene-kreátorok sorában, majd Londonba költözött és jött a közös munka FKA twigs-szel (a második EP-jét társproducelte), vele állandó vizuális partnere és lakótársa, a kanadai Jesse Kanda volt a közös metszet. Mindezek már előkészítették a terepet az első albumához, ám a Xen (Arca tinédzserként kreált, határozatlan nemű alteregója) a korábbiakhoz képest eggyel messzebbre ment hideg, csupasz, idegenszerű, a különféle stílusokat megfoghatatlanul kicsavaró-mutáló amorf elektronikájával.

arcaxencover.jpgMegjelenések: Barón Foyel mix (benne jórészt saját számokkal) a DIS Magazine-nek 2011-ben, három EP 2012-ben az UNO kiadónál (Barón Libre, Stretch 1, Stretch 2), &&&&& mixtape (Hippos In Tanks, 2013), Xen album (Mute, 2014).

Mellékprojektek: Középiskolás korában, 2005 és 2011 között Nuuro néven készített Aphex Twin hatását mutató, szintipopos-glitch-es-experimentális hálószobazenét hol angol, hol spanyol nyelvű énekkel, melyekből két albuma is megjelent. Az előéletét szereti elhallgatni, a produceri bedolgozásait viszont ha akarná, sem tudná, hiszen csupa felkapott előadót érint (az eddig említettek mellett Mykki Blanco, Dean Blunt, Kelela).

Szexepil: A zene aliensége.

Legnagyobb eredmény, elismerés, hogy Björk őt választotta készülő kilencedik albuma társproducerének.

Radarjel-erősség: Nem kérdés, hogy az elektronikus zene fényes új csillaga, kíváncsian várjuk, a mainstream popból kik vállalják be, hogy zenét tegyen alájuk.


Arca debütáló albuma, a Xen  - X) 35 millió dal a Deezeren. Válaszd hozzá a Telenor 2GB+Deezer szolgáltatáscsomagot!


a Thievery klipjében magát Xent látjuk táncolni:


a Now You Know lenyűgöző tűzijátékos videója: 


és a táncoló Xen újra, a lemez címadó számának kisfilmjében:

https://recorder.blog.hu/2014/11/25/globalradar_arca
Globálradar - Arca
süti beállítások módosítása