Heti Top 10: dalok az I. világháborúról

2014.08.03. 21:46, Frontrecorder

wwi.jpg

Hétfőn (július 28-án) volt száz éve, hogy kezdetét vette az I. világháború, amelyről - részben nyilván az időbeni távolság és/vagy a témához való kötődés hiánya miatt - viszonylag kevés modern zeneszám született - ezekből választottuk ki a tíz szerintünk legfontosabbat. Plusz megmutatjuk egy 18 éves angol amatőr előadó vadonatúj dalát, amely a Nagy Háború hősi halottai előtt tiszteleg.

The Zombies: Butchers Tale (Western Front 1914) (1968)

Talán az első rockdal az első világháborúról, a legendás brit zenekar, a Zombies második albumáról (amelynek készítése során a zenekar gyakorlatilag szétesett). A CBS kiadó a Butcher's Tale-t választotta első kislemeznek Amerikában, azt remélve, hogy jól rezonál majd a vietnami háború ellenes hangulattal. A dalban az éneket mindössze harmónium és néhány effekt kíséri, ami nagyban hozzáad a drámai hatáshoz. A barokkpop egyik megrendítő pillanata. (Érdekesség: azok a csaták, melyekről a dalban szó van - Gommecourt, Thiepval, Mametz, Verdun - 1916-ban zajlottak, nem 1914-ben.)

Eric Bogle: No Man's Land (1976)

A skót születésű ausztrál folkénekes-dalszerzőnek mindkét legismertebb száma az első világháborút dolgozza fel: az 1971-ben született és azóta számtalanszor (többek közt a Pogues által)  feldolgozott And The Band Played Waltzing Matilda egy fiatal ausztrál katonáról mesél, aki Gallipolinál elveszti az egyik lábát, míg a No Man's Land főhőse egy bizonyos Willie McBride nevű közlegény, aki 1916-ban, 19 évesen esett el (hogy valós személyről van-e szó, nem tudni, mindenesetre utánajártak, és rábukkantak egy ugyanilyen nevű és korú ír katona sírjára, aki a Somme-i csatában veszett oda a szóban forgó évben.)

Paul McCartney: Pipes Of Peace (1983)

Macca első szóló listavezető dala az 1914-es nem hivatalos karácsonyi tűzszünetről a nyugati fronton, amikor német, angol és kisebb részt francia katonák egy napra felfüggesztették a harcot és kimerészkedtek a senki földjére, hogy ott barátkozzanak, közösen énekeljenek, megajándékozzák egymást, sőt, egyes helyeken még focimeccsekre is sor került - hogy másnap aztán folytatódjon az öldöklés.   



A PIPES OF PEACE KLIPJÉT FOCIZÓS KONTEXTUSBAN MÁR ELŐVETTÜK KORÁBBAN.

Viridanse: Gallipoli (1984)

Az olasz new wave/dark együttes vérfagyasztó dala az első világháború egyik legtöbbet feldolgozott hadmozdulatáról, amelynek során a brit és francia csapatok 1915-16 között, közel egy éven át ostromolták a Törökország európai felén fekvő Gallipoli-félszigetet, sikertelenül. (Az Antant fiaskójáról film is készült 1981-ben Mel Gibson főszereplésével, ebben Jean Michel Jarre Oxygéne II-je is elhangzik.)

Metallica: One (1989)

A Metalllica klasszikusát Dalton Trumbo Johnny Got His Gun (magyarul Johnny háborúja) című 1939-es regénye ihlette, amelynek fiktív amerikai hőse az első világháborúban elveszti az arcát és a végtagjait, viszont az elméje sértetlen marad, így gyakorlatilag saját csonka testének foglyává válik. Az epikus szám klipjében részletek láthatók a regény 1971-es filmváltozatából, melyet maga a szerző rendezett.

The Farm: All Together Now (1990)

A baggy-hullámmal feltűnt liverpooli zenekar egyetlen, ám igen nagy slágerét (negyedik helyezés a brit slágerlistán) a fentebbi Paul McCartney-dalhoz hasonlóan az 1914-es karácsonyi tűzszünet ihlette, aztán focihimnusz lett belőle a szigetországban. A dalnak egyébként a Madness frontembere, Suggs volt a producere, a dallama pedig igencsak emlékeztet Johann Pachelbel barokk zeneszerző legismertebb művére (Kánon D-dúrban).

Motörhead: 1916 (1991)

A náci katonai relikviákat gyűjtő Lemmy első világháborús rekviemje, csellóval (!). A dal egy 16 éves srácról szól, aki magát két évvel idősebbnek hazudva beáll a seregbe, majd minden hősiesség nélkül elesik a Somme-i csatában, a Nagy Háború egyik legnagyobb öldöklésében. 

Iron Maiden: Paschendale (2003)

A Maiden ismert háborús témájú dalai (Run To The Hills, The Trooper, Aces High) mellett ez a kései szerzeményük nincs annyira a köztudatban, és a setlistjeik tanúsága szerint most, a centenárium kapcsán sem iktatták a koncertprogramjukba. A dal, ahogy a címe (egyébként rossz helytelen írással) is utal rá, a harmadik ypres-i csatáról szól, amit a britek és szövetségeseik a németek ellen vívtak a nyugat-flandriai Passchendaele falu birtoklásáért. (Ugyanezt az ütközetet foglalta dalba a Sabaton svéd power metal zenekar is 2008-as lemezén.)

Radiohead: Harry Patch (In Memory Of) (2009)

Úgy tartják, mielőtt meghalt, a 111 éves Harry Patch volt az utolsó élő ember, aki annak idején megjárta az első világháborút (ahol tüzérként harcolt, a harmadik ypres-i csatában sebesült meg). Thom Yorke az ő emlékére - és a háború szörnyűségéről - írta ezt a dalt 2009 júliusában, nem sokkal az egykori brit katona halála előtt. A zenekar által a honlapjukon keresztül megjelentetett, vonós hangszerelésű dal bevételeit a háborús veteránokat segítő British Royal Legion számára ajánlották fel.

Stalag328: Gas Attack (2012)

A magát egy második világháborús koncentrációs táborról elnevező ukrán noise/indusztriális brigád eddigi egyetlen albumát az 1914-17 között lezajlott három ypres-i csatának szentelte. Az 1915-ös második belgiumi csata volt a világtörténelem első vegyi fegyveres támadása, a németek klórgázt vetettek be a franciák ellen. Ennek borzalmát adja vissza a Gas Attack című szónikus attak - csak erős idegzetűeknek!




ez pedig a bevezetőben említett reménybeli énekes-dalszerző, Jess Silk Long March Home című dala, melyet az első világháborúban harcoló és életüket áldozó katonák emlékére írt és tegnap töltött fel a YouTube-ra:

https://recorder.blog.hu/2014/08/03/heti_top_10_dalok_az_i_vilaghaborurol
Heti Top 10: dalok az I. világháborúról
süti beállítások módosítása