A Metallica medvejelmezben gyilkolja a vadászokat

2014.06.30. 11:13, subrecorder

metallica_1.jpg

Az idei Glastonbury kétségkívül legellentmondásosabb fellépője a vasárnapi headliner pozícióba szervezett Metallica volt. Sokan mondták, hogy nem illik a fesztivál szellemiségébe a kemény zene, még petíciót is indítottak a zenekar ellen. Ezt arra alapozták, hogy James Hetfield énekes nemsokára egy medvevadászatról szóló dokumentumfilmet fog narrálni, ami a Glasto-s közönség szerint elfogadhatatlan. Nos, tegnap a Metallica fellépett és nemhogy nem sértődött be, de egyenesen szemberöhögte a kritikusokat.

A Glastonbury-s Metallica-koncert ugyanúgy kezdődött, mint évek óta majdnem az összes: a Jó, a Rossz és a Csúf temetős jelenetével, Ennio Morricone klasszikus Ecstasy Of Gold című, kissé átdolgozott zenéjével a háttérben. Aztán pár perc múlva valami szokatlan történt. A kép megváltozott és elindult egy teljesen más bejátszás, amiben angol úriemberek indulnak éppen rókavadászatra. A kutyák és a hajtók már éppen beérnék az üldözöttet, amikor hirtelen négy medve kegyetlenül lepuffantja őket (itt egyébként a közönség lelkes üdvrivalgásban tört ki). Aztán a medvék előjönnek a bokorból és kiderül: bizony a négy Metallica-tag volt az. Ezzel utaltak arra a sikertelen petícióra, amivel a zenekart el akarták távolítani a fellépők közül, mert James Hetfield a History Channel számára egy alaszkai medvék vadászatáról szóló dokumentumfilmet narrál. 


TAVALY KÉSZÍTETTÜNK EGY VICCES ÖSSZEÁLLÍTÁST A LEGFURCSÁBB METALLICA-FELDOLGOZÁSOKBÓL.

metallicatshirt-620x365.jpgA Metallica amúgy is sokat kapott a Glastonbury közönségétől, de még a fellépőktől is, a Mogwai például egészen egyszerűen "szar"-nak titulálta őket (rosszmájúak szerint csak azért mert pont egyszerre lépnek fel a fesztiválon, plusz a Mogwai szeret leszarozni másokat, lásd: Blur), de amúgy is többen jelezték, hogy szerintük nem illik ide egy ilyen kemény zenét játszó együttes. Hetfieldék erre úgy reagáltak, hogy a fesztivál merch shopjában elkezdtek "A Metallica szar" feliratú pólókat árusítani, amik nagy sikert is arattak (ez az ötlet szintén kapcsolódik a Mogwaihoz). Volt olyan is, aki támogatta a zenekart, például Jack White, aki szintén headliner koncertje során az Enter Sandman riffjével állt ki a Metallica mellett. Hetfiledék egyébként valóban kisebb közönséget vonzottak, mint az egy főfellépőtől megszokott a Glastonbury-n, de láthatólag nem voltak megilletődve, és egy igen erős szettet játszottak. "Ezen a fesztiválon mindenféle és fajta zene képviselteti magát. Miért éppen a kemény zene ne?"- mondta az énekes. Korábban egyébként JAY Z 2008-as fellépésével példálóztak, ami szintén igen ellentmondásos szervezés volt akkoriban (amúgy Michael Eavis főszervező már húsz éve megígérte a Metallicának, hogy egyszer majd felléphetnek itt, úgyhogy ideje volt teljesíteni az ígéretet). 


Szóval akkor most jó ötlet volt a Metallica a Glastonbury-re? Hátha pár felvétel alapján mi is el tudjuk dönteni. Először a medvés-vadászós kezdő kisfilm, amelyet Julien Temple rendezett:


később magáról a koncertről a One:


Más is történt amúgy a fesztiválon, Dolly Parton például dalt írt a helyszínen uralkodó embertelen sárról, de az ő bő egyórás felvétele amúgy is ellopta a show-t mindenki elől, úgyhogy azt teljes egészében idetesszük: 


plusz tudunk mutatni egy csomó jó koncertfelvételt is, először az Arcade Fire:


a hamarosan új lemezzel visszatérő Interpol:


az általunk is méltatott Parquet Courts:


Jack White és a Lazaretto:

https://recorder.blog.hu/2014/06/30/a_metallica_medvejelmezben_gyilkolja_a_vadaszokat
A Metallica medvejelmezben gyilkolja a vadászokat
süti beállítások módosítása