Heti Top 10: WTF Metallica-feldolgozások

2013.09.29. 20:47, Frontrecorder

metallicapizza.jpg

A héten került a hazai mozikba Antal Nimród 3D-s Metallica-filmje - a hivatalos előzetese itt látható, a kritikánk itt olvasható -, nem volt kérdés, hogy ezen a héten az intézményesült metálzenekar adja a heti top 10-ünk témáját. Meghökkentő Metallica-feldolgozásokból válogattuk össze a kedvenceinket.

10. Rodrigo Y Gabriela: Orion

A Master Of Puppets Orion című száma két akusztikus gitáron előadva, flamenco stílben, a mexikói páros 2006-os albumáról.

9. Hellsongs: Seek & Destroy

A 2004 óta működő svéd Hellsongs ismert rock és metál számokat bújtat indiepopos, indiefolkos köntösbe, hogy rá sem lehet ismerni az eredetikre. 2006-os bemutatkozó EP-jükön az első Metallica-albumon szereplő Seek & Destroy-ból varázsoltak egy kedves, bájos dalt. (És hogy hangzik ugyanez a szám viccesen felgyorsítva? Így. Hát visszafelé játszva? Tessék!)

8. Kendra Morris: Ride The Lightning

A második Metallica-album címadó számából milyen klassz melankolikus neo-soul dalt lehetne csinálni, gondolhatta az amerikai Kendra Morris, és tavaly meg is csinálta:

7. Harptallica: One

Ha csellón lehet Metallicát játszani (Apocalyptica), akkor hárfán miért ne lehetne? Íme, a One a két texasi hárfáscsajból álló Harptallica előadásában:

6. Iron Horse: Hero Of The Day

Na és Metallica bendzsón, az smafu? Nem, köszönhetően az Iron Horse alabamai bluegrass zenekarnak, amely két albumot is megjelentetett Metallica-feldolgozásaiból. Így hangzik tőlük a Load albumról a Hero Of The Day, jíííhááá!

5. ???: For Whom The Bell Tolls

Természetesen a chiptune-feldolgozás sem maradhat ki. A YouTube-on fent van a teljes Ride The Lightning 8-bites verziója, az elkövető ismeretlen. (Ugyanezt a dalt a Die Krupps német EBM-indusztriál zenekar is feldolgozta 1992-es Metallica tribute EP-jén - sőt, a Nothing Else Matters nevetségesen patetikus átiratához még klipet is forgattak. És még: a For Whom The Bell Tolls fúvósokkal, meg egy borzalmas HC-énekessel, atyaég.)

4. Mister Tim: Enter Sandman

Az Enter Sandman a Metallica talán legtöbbet feldolgozott dala, így elég sokat vacilláltunk, hogy melyiket válasszuk, végül aztán e mellett döntöttünk. Enter Sandman három kazoora és beatboxra. (Persze, hogy ismerjük Pat Boone big band-verzióját és a Richard Cheese-féle lounge jazz-változatot, de hát ezeket ki nem?)

3. Snoop Dogg: Sad But True

Az MTV Metallica előtt tisztelgő 2003-as showjának tulajdonképpen az összes fellépője WTF-kategória volt (Avril Lavigne? Sum 41?), de Snoopot nem lehetett felülalulmúlni.

2. Shakira: Nothing Else Matters

Ha tehetnénk, rendeletileg tiltanánk be a Nothing Else Matters feldolgozását, mert szinte csak elviselhetetlenül rossz eredményhez vezet. Lucie Silvas brit zongorista-énekesnő rettentően maníros, nagyzenekari kísérettel előadott verziója is büntet, de Shakiráét egyszerűen fizikai fájdalom hallgatni. (A gregorián feldolgozásokat pedig tűzzel-vassal irtanánk, úgyhogy kíméletlenül lecsapnánk erre itt.)

1. Stefanie Heinzmann: The Unforgiven

Amit ez a fiatal svájci soul-pop énekesnő művelt a The Unforgivennel, arra NINCS BOCSÁNAT!



Bónusz: hogy legyen cukiság is, alább egy (a felvétel idején) 8-10 éves gyerekekből álló zenekar nyomja az Enter Sandmant:



Na és hogy legyen valami faszaság, alább a Motörhead nyomja a Whiplash-t:

https://recorder.blog.hu/2013/09/29/heti_top_10_wtf_metallica-feldolgozasok
Heti Top 10: WTF Metallica-feldolgozások
süti beállítások módosítása