Albumpremier! Zanzinger: Demons Of Future And Past

2014.04.16. 19:15, rerecorder

zanzinger.jpg

Micsoda Dániel már többször szerepelt a Recorderen, mint kliprendező (The Immigrants: Titties, Upor András: Angry Song), most azonban dalszerzőként is bemutatkozik - Zanzinger néven. Íme egy ragyogó, rövidke folkos-akusztikus bemutatkozó lemez, a Demons Of Future And Past.

zanzinger ep.jpgA Bob Dylant is megidéző Zanzinger név mögött megbújó pécsi Micsoda Dániel 2009-ben egy hálószobában kezdett zenélni, feldolgozásokat betanulni, eljutni a bluesig. Kezdetben Bob Dylan és Nick Drake volt a legnagyobb ihletőforrása, aztán 2012-ben jutott el oda, hogy felvette első saját dalait, ezekre már Jack White és Asaf Avidan is hatással volt. Első kislemezanyaga Soulful Beasts címmel jelent meg 2013 elején, a tízszámos bemutatkozó albumig mostanra jutott el az időközben kliprendezőként is aktív zenész (a leadben soroltakon kívül operatőrködött a legutóbbi Polar Dear-videóban is, illetve ezt a Town Of Saints-videót készítette). A mostani lemez indítólökéseiről kérdeztük: az egész ott kezdődött, hogy egy éve írtam egy dalt, amivel sikerült a végére érni egy elég depresszív időszaknak. Ez lett az Oh My Love, ami itt már nem az érvágásról szól, hála a jó égnek, de jódarabig kísértett tavaly. Ezt akkor fel is vettük Takács Bélával, jól is szólt, de abban, ahogy eljátszottam, egyáltalán nem éreztem azt, ahogy a fejemben szólt előtte" - mondja az új dalok kiindulásáról. "Aztán jött egy évnyi koncertezés és koncert utáni tivornyázás mindenfelé, de gőzöm nem volt róla jó darabig, hogy milyen is az a zene, amit majd csinálni fogok. Nyáron egyszer már majdnem készítettünk egy lemezt Stasszal, de abból végül nem lett semmi, néhány nagyon jó és nagyon rossz számkezdeményen kívül, aztán pár hónap szünet után elkezdtek íródni ezek a dalok, most januártól ki lettek próbálva élőben is és működni látszottak, én meg, életemben először, elkezdtem jól érezni magam egyedül a színpadon."

A Demons Of Future And Past villámgyorsan született meg: "Stas feldobta az ötletet, hogy csináljunk néhány felvételt Pécsen egy stúdióban. Balog Márkba is ott futottam bele, aki végül a lemez producere lett és ült néhány éjszakát a mastering fölött. Üde leszaromsággal, de dinamikusan zajlott a közös meló, mert ő is hasonlóan áll a zenekiadáshoz, mint én, vagyis csinál öt lemezt meg egy hangzatos álnevet (FarNotClose), amiből végül nem ad ki egy fél perces intro-t sem. Mindenesetre jó, hogy elkészült ez az anyag, még ha kusza is kicsit, de úgy érzem, annak az eszköztárnak egy nagy része alakult ki ezzel, amiből most dolgozni fogok egy darabig." Hogy erre mit mond Márk, a producer? „Jó volt egy olyan lemezen dolgozni, ami nagyon távol áll attól, amit amúgy csinálok, vagy amit itthon hallani. Egyébként nyárra be is terveztünk egy újabb közös projektet, ami lélekzene lesz.”

Az említett ihletőforrások mellette a The Tallest Man On Earth-öt is megidéző lemezanyag egy teljesen érett dalszerzőt mutat, az album minden dala erős, komoly tehetség bemutatkozása ez.

a Demons Of Future And Past teljes egészében: 


ez pedig egy élő felvétel, amin Zanzinger éppen The Tallest Man On Earth-öt játszik:

https://recorder.blog.hu/2014/04/16/albumpremier_zanzinger_demons_of_future_and_past
Albumpremier! Zanzinger: Demons Of Future And Past
süti beállítások módosítása