Adam Green & Binki Shapiro: Adam Green & Binki Shapiro (lemezkritika + albumhallgató)

2013.01.29. 19:55, rerecorder

adam_green_binki_shapiro_580x237_c_promo.jpg

Ez is a hatvanas években kezdődött (és akkor Ella Fitzgerald & Louis Armstrong párosa felett el is siklunk kecsesen): Ike & Tina, Sonny & Cher, Nancy & Lee. Az antifolkos gyökerű, bohókás New York-i Adam Green és a Strokes-közeli Little Joy zenekarban feltűnt Los Angeles-i Binki Shapiro hagyományt ápol tehát, és ez érződik is a héten megjelent remek duettlemezük minden ízén.

adam-green-binki-shapiro-300x300.jpgKiadó: Decce / Rounder

Megjelenés: 2013. január 28.

Stílus: kamarapop

Kulcsdal: Here I Am

A legújabb kori nő-férfi duett párosára talán Isobel Campbell & Mark Lanegan kettőse a legjobb példa (She And Him-rajongók, bocsánat), de most ők is komoly vetélytársat kaptak Binkiékkel. Adam Green ugye eleve egy fiú-lány duóban kezdte karrierjét, csak az éppenséggel egy zenekar volt The Moldy Peaches néven (akkor Kimya Dawson volt a társa, és jóval a feloszlás után, a Juno című filmnek köszönhetően kaptak a kezdetinél lényegesen nagyobb figyelmet). A multiinstrumentalista Binki Shapiro szintén zenekari irányból érkezett, ő a Strokes-dobos Fab Morettivel és a Los Hermanos énekes-gitáros Rodrigo Amarante-vel közös egylemezes projekt, a Little Joy tagjaként vált ismertté, de zenélt a Beck-féle Record Club azon sessionjén, mely az első Leonard Cohen lemezt dolgozta fel. A már Magyarországon is fellépett Adam Green hatodik szólólemeze (a 2010-es Minor Love) után tartotta eddigi legnagyobb zenei szünetét, de az alkotástól cseppet sem tartózkodott, egy filmzene után maga is filmes és képzőművészeti kalandokba bocsátkozott. Ha nagyon akarjuk: érettebb lett egy kicsivel. Green ugyan már Lissy Trullie-val is duettezett - tőlük is jöhetne egy közös lemez -, de cseppet sem lehet bánni, hogy először Shapiroval jutott el lemezanyagig.


LISSY TRULLIE-T MEG IS KÉRDEZTÜK EGY ADAM GREENNEL VALÓ LEHETSÉGES KOLLABORÁCIÓRÓL, ITT VÁLASZOLT.

A cím nélküli album tökéletesen kezdődik, szívmelengető folkos-vonós pszichedélia kerít körbe, lényegében kikerülhetetlen a 'felfrissített megszólalású Nancy & Lee'-hasonlat, még a basszushangzás is pont olyan. Édes melódiák, ötletes, pont nem tolakodó, de fülberagadó hangszerelések, girlgrup hagyományok, túlcsorduló szeretet és szerelemáradás jellemzi az anyagot (elvileg csak nagyon jó barátok a készítői). A lemez első fele egyenesen zseniális, jól felismerhetők Green melódiái, de Shapiro keze nyoma is tagadhatatlan, a szövegek és az előadás terén a zenész-énekesnő pedig egyenesen földre rántotta kiszámíthatatlan partnerét. Green legutóbbi lemezeivel talán pont egy ilyen megszólalást keresett, de hiányzott hozzá egy láncszem: Shapiroval közös albuma kétségtelenül emlékezetesebb utolsó két kiadványánál. A tíz számos rövidke lemez a második felében veszít kicsit a kezdeti szárnyalásából, de annyit nem, hogy ne akarnánk egyből újraindítani és summázni, hogy ebben a formulában még bőven akad muníció.

8/10

Dömötör Endre


A lemez teljes egészében végighallgatható az alábbi Soundcloud-lejátszón:


A Just To Make Me Feel Good vadonatúj, osztott képernyős klipje:

.
Két rövid bepillantás az alkotás folyamatába, első rész, részletek a Here I Amből:

.
Második rész, részletek a Just To Make Me Feel Goodból:

https://recorder.blog.hu/2013/01/29/adam_green_binki_saphiro_adam_green_binki_saphiro_lemezkritika
Adam Green & Binki Shapiro: Adam Green & Binki Shapiro (lemezkritika + albumhallgató)
süti beállítások módosítása