Kultikus borítójáról mesél a Joy Division grafikusa

2012.10.27. 19:00, recordernews

joyd.jpg

Az 1979-es Unknown Pleasures, vagyis a manchesteri Joy Division drámai hangulatú, az életet nem feltétlenül nagykanállal habzsoló fiatalok tömegeit maga mellé állító, zenetörténelmi jelentőségű albuma nem csak a rajta hallható zenék miatt érte el azt a státuszt, ahol most van. A lemez szuggesztív, mára ezerféleképpen továbbgondolt borítója is legalább ekkora szerepet játszott a berögződésben – aminek kapcsán most nem mást sikerült megszólaltatnia a VISUALIZED csapatának, mint az azt kiötlő grafikust, Peter Saville-t.

Illetve, ha pontosak akarunk lenni, akkor nem Saville volt az ötletgazda. Az alábbi videóban ő maga mondja el, hogy amiképpen számos zenekar már előre tudja, mit szeretne az első albumának borítóként, úgy a Joy Division-tagok is egyszerűen csak lerakták elé ezt az ábrát, amit a Cambridge Encyclopedia Of Astronomy-ban találtak, és ami az első felfedezett pulzár jelét ábrázolta.

A BORÍTÓ RUHADIZÁJNKÉNT IS SZUPERNÉPSZERŰ - ZENEKAROS PÓLÓKRÓL SZÓLÓ CIKKÜNK ITT.

De ez a hullámszerű ábra sem csak úgy a semmiből született  Saville ennek a létrejöttét taglalja (röviden: a cambridge-i egyetem kutatói véletlenül bukkantak az űrből érkező jelre, ennek a vizuális leképezését látjuk az ábrán, egyszerre mutatva a jel frekvenciáját és pontosságát, ahogyan egymás után ismétlődik, újra és újra), a tudományos köntös után pedig eljut odáig, hogyan lett a borítóból popkulturális közvetítő szimbólum, így például egész hátas tetoválás vagy akár mozaikszerű dekorációs elem.

A ma már mainstream hullámforma Saville szerint egyfajta "sablon lett, amit folyamatosan újraértelmeznek az emberek, akár mély, akár melodramatikus, akár komikus formában. Ezek a végtelen számú lehetséges újraértelmezések teszik ezt a diagramot nagyon erőteljessé, és valahol hasznossá is."

A JOY DIVISION KIHUNYTA UTÁN PÁR ÉVVEL A VÁROS EGY MÁSIK CSILLAGA IS LEÁLDOZOTT.

https://recorder.blog.hu/2012/10/27/joy_division_unknown_pleasures_borito
Kultikus borítójáról mesél a Joy Division grafikusa
süti beállítások módosítása