2012. januári koncertajánlók

2012.01.07. 17:10, -recorder-

A január messze nem kínál annyi jó programot, mint az előző pár hónap, de azért nem panaszkodhatunk, főleg hogy már rögtön az első héten egy olyan tehetséget üdvözölhetünk, mint a képünkön látható 24 éves belga-amerikai multiinstrumentalista-énekesnő, Trixie Whitley, akinek Trafó-koncertje előtt felvezetésként még egy izgalmas experimentalista gitárfenomén, a norvég Stian Westerhus produkcióját is hallhatjuk. A következő hétre esik a már több Recorder-premiert is tartó Kodály Method audiovizuális projekt bulija a Merlinben és az Amerikába készülő Moog „utolsó előtti budapesti koncertje – jó hosszú időre” a Corvintetőn, az utána következő hétre pedig a brit színész-énekesnő Jane Birkin legendás Gainsbourg-szerzeményekből összeállított dalestje az A38 Hajón. A bécsi koncertek közül a brit Duran Duran, a német Notwist, az amerikai folk-rock legenda Walkabouts és Dave Grohl hajdai hardcore zenekara, a Scream szerepel januári ajánlatunkban. Összeállításunk alatt e havi kedvencünk, Trixie Whitley vadonatúj klipjét is bemutatjuk.

Trixie Whitley + Stian Westerhus
Trafó, 2012. január 8.

Azt már megszokhattuk, hogy szilveszter után egyből még nem nagyon érdemes jó koncertek után kutakodni, de úgy tűnik, idén szerencsénk van, ugyanis már január 8-án kapunk egy izgalmas bulit a Trafóban, ráadásul rögtön két fellépővel. A norvég nagykövetség által is támogatott esemény első fellépője egy Stian Westerhus nevű gitáros, aki az experimentális shoegaze-ben utazó trondheimi Puma zenekar oszlopos tagja, de ezúttal szólóprodukcióval érkezik hozzánk. A Monolithic nevű projektben is résztvevő és már a misztikus Ulverrel is kollaboráló Westerhus első szólóalbuma, a Galore 2009-ben jelent meg, a Pitch Black Star Spangled című folytatás pedig egy évvel később látott napvilágot. Az est másik fellépője az a belga-amerikai Trixie Whitley, akire eddig a legtöbben a zseniális producer, Daniel Lanois (U2, Bob Dylan, Peter Gabriel, Neil Young stb.) zenekarának, a Black Dubnak az élén figyeltek fel, pedig a 2005-ben elhunyt amerikai gitáros-énekes blues-rocker Chris Whitley lánya már önmaga jogán is komoly művésznő, aki gitáron, billentyűknél, sőt dobon is kompetens játékos. Az amerikai és az európai kontinens között folyamatosan ingázó hölgy 3(!) éves kora óta szerepel színpadon, és korábban dolgozott színháztársulatnál is. A koncerten Trixie elsősorban idén megjelenő első szólólemezéről mutat be dalokat, de talán felcsendül valami a Black Dub 2010-es dubos/soulos/rockos debütalbumáról is.

Jegyár: 1500-2000 Ft


Zoli 50

Gödör Klub, 2012. január 10.

Hegyi Zoltán nem nagyon szorul bemutatásra: zenei karrierjét a nyolcvanas években kezdte a Sexepil frontembereként és ő hallható a zenekar legendás első lemezén, az 1988-as Egyesült Álmok albumon. Egy évvel később azonban távozott az együttesből, szerepelt a Szédülés című filmben, és azóta elsősorban újságíróként találkozhattunk vele: dolgozott a Reformnál, a VOLT magazinnál (melynek társalapítója – és ezáltal a VOLT fesztivál egyik névadója – volt), a Wan2-nál, a Magyar Demokratánál és a Magyar Nemzetnél, ami azt jelenti, hogy soha nem nagyon szakadt el a popkultúrától és a zenétől, viszont a zenéléstől már annál inkább. Hegyi Zoli most 50 éves – a Gödör klubban megrendezésre kerülő születésnapi buliját egykori zenésztársai és barátai szervezik, hoznak hangszereket is, és bár kötött program nincs, természetesen egy jó kis örömzenélésre is van kilátás.

Jegyár: ingyenes


The Moog + The Poster Boy + Hó Márton és a Jégkorszak
Corvintető, 2012. január 13.

Magyarország egyik legnépszerűbb indie zenekara, a Moog a harmadik nagylemezének megjelentetésére készül. A 2007-es Sold For Tomorrow és a 2009-es Razzmatazz Orfeum folytatása, a 2012 februárjában megjelenő Seasons In The Underground felvételeire ezúttal is az Egyesült Államokban került sor, a producer pedig az a Ken Scott volt, aki fiatalabb korában a létező legnagyobb nevekkel dolgozott: a Beatlesszel, a Pink Floyddal, David Bowie-val, Elton Johnnal... Mindenképp érdemes lesz ellátogatni a koncertre, mert aztán a srácok – korábbi szokásaikhoz híven – nemsokára megint az USA felé veszik az irányt egy már szinte rutinszerűnek tekinthető tengerentúli turné erejéig (a sajtóanyag szerint ez lesz „az utolsó előtti budapesti koncert – jó hosszú időre”). A buli során egészen biztosan elhangzik az új album első kislemezdala, az elsőként itt a Recorderen bemutatott Run és egy sereg új szám, de persze a két korábbi lemez slágerei sem hiányozhatnak majd. Az előzenekari poszton Hó Márton és a Jégkorszak mellett a Poster Boy is fellép.

Jegyár: 1000 ft


Kodály Method indító buli Vol. 1.
Merlin, 2012. január 14.

Kodály Zoltán nevét mindenki ismeri, és nem csak azok, akiknek általános iskolában, kötelező jelleggel megvolt a 333 olvasógyakorlat, hanem azok is például, akik látták a Harmadik típusú találkozások című sci-fit. A Spielberg-film egyik jelenetében egy legendás francia újhullámos rendező, Francois Truffaut prezentálja a Kodály-módszert, és a zárójelenetben a kézjelek segítségével még az ufonautákkal is elkommunikál. A nemzetközi hírű magyar zeneszerző és népdalgyűjtő most egy rendezvénysorozat kapcsán kerül ismét előtérbe, a Kodály Method ugyanis egy friss audiovizuális projekt, amellyel már a Recorder is több ízben foglalkozott (eddig több közös premiert is tartottunk). A csoport célja, hogy sajátos képi formában feldolgozzon különböző zenei produkciókat, és így a kép és a hang lényegében egyszerre alakul, kiszámíthatatlan, de egész biztosan izgalmas végeredménnyel. Szimler Bálint rendező és Rév Marcell operatőr már a svéd Peter Bjorn And John és a francia Les Hurlements D'Léo tagjaival is készített kisfilmeket, ezen az estén viszont a projektben részt vevő magyar előadók játszanak Merlin Színház falai között. A nagytereben fellép a Zagar, a Volkova Sisters és Akkezdet Phiai, a kisszínpadon pedig az Elefánt, Kovács Bence és Tanka Balázs (Turbo), valamint a Wattican Ballet, de a szervezők szerint még további meglepetés performanszok is várhatók.

Jegyár: 1200 Ft


The Walkabouts

Szene, Bécs, 2012. január 15.

Gondolná valaki, hogy a Walkabouts közel három évtizede létezik? Pedig ez a helyzet, és ez a kivételes karrier eddig tizenöt lemezzel járult hozzá a poptörténelemhez. A két gitáros-énekes alapító, Carla Torgerson és Chris Eckman vezette társulat természetesen jó seattle-i zenekarhoz méltóan az első album (See Beautiful Rattlesnake Gardens – 1988) után leszerződött a Sub Pop kiadóhoz, és itt jelentek meg a legsikeresebb és munkáik – na nem mintha a későbbi alkotások nem tartogattak volna elég izgalmat. Az enyhén folkos, countrys dalaikra olyan zenészek hatottak nagy mértékben, mint Neil Young, Johnny Cash, Townes Van Zandt, Leonard Cohen, Scott Walker és Jacques Brel. A valamiért Görögországban és Norvégiában szokatlanul nagy népszerűségnek örvendő együttes tagságát Torgerson és Eckman mellett jelenleg Paul Austin gitáros, Michael Wells basszista, Glenn Slater billentyűs és Terri Moeller dobos alkotja – ők adják elő ezen az estén a legutóbbi album, a 2011-es Travels In The Dustland dalait, és természetesen a negyedszázados diszkográfia legizgalmasabb darabjait.

Jegyár:
19-25 euró


The Notwist

Arena, Bécs, 2012. január 16.

Ha létezik a Radioheadnek német megfelelője, akkor az a bajorországi illetőségű Notwist. A képlet ennél persze sokkal összetettebb, hiszen az 1989-es alapításkor hol voltak még Thom Yorke-ék – illetve valahol voltak, csak a Notwist tagjai nyilván nem hallottak még akkor róluk. A meglehetősen kísérleti jelleggel felvett kilencvenes évekbeli albumok még Németországban sem kavartak nagy hullámokat, de az 1998-as Shrinken már ott voltak a punkosabb dolgokat egyre jobban lecserélő elektronikus, dzsesszes, ambientes motívumok. A befutást aztán a 2002-es Neon Golden hozta meg, és a Notwistre már angol nyelvterületen is elég komolyan felfigyeltek – sokak szerint ez a mai napig az új évezred legjobb német lemeze. A folytatásra viszonylag sokat kellett várni, de a jóval puritánabb hangvételű 2008-as The Devil You + Me nem okozott csalódást, ráadásul Markus Acherék egy évre rá a Szigeten is felléptek. Ezúttal Bécsig kell utaznia annak, aki látni és hallani akarja az izgalmas hangörvényt produkáló, földrajztanár kinézetű zenészeket, akik egy rajongójuk szerint úgy festenek, mint az X-akták sorozat vicces geek triója, a Lone Gunmen.

Jegyár: 20-23 euró


Jane Birkin
A38 Hajó, 2012. január 22.

Igazságtalanság lenne azt állítani, hogy Jane Birkinre mindenki egy nyöszörgés kapcsán emlékszik a leginkább, valamint, hogy ő volt Serge Gainsbourg élettársa és múzsája, bár a két dolog szoros összefüggésben áll egymással. A 65 éves angol énekesnő már a Nagyítás című Antonioni-filmben is felbukkant (és ekkor még a legendás James Bond fimzeneszerző, John Barry hitvese volt), ám a sorsát örökre megpecsételte egy találkozás a dekadens francia sármőrrel, akivel nem sokkal később az emlékezetes nyöszörgést, a Je t'aime moi non plus (Szeretlek... én se téged) című világslágert felvette. Az énekesnőként és színészként is aktív Lady Jane aztán gyereket is szült Gainsbourg-nak, és talán nem is csoda, hogy Charlotte is a filmek és a zene világában találta meg a számítását. A humanitárius munkájáért állami érdemrenddel is kitüntetett Jane Birkin a mai napig aktív maradt énekesnőként, a közelmúltból talán a 2006-os Fictions című albuma maradt a legemlékezetesebb, melyen olyan előadók dalait dolgozta fel, mint Kate Bush, Beth Gibbons, Tom Waits, Neil Young, Rufus Wainwright vagy a Divine Comedy. Az A38 Hajón tartandó koncerten egy több évtizedet átölelő pálya legizgalmasabb darabjai, elsősorban Gainsbourg-szerzemények fognak elhangzani (az énekesnő mellett hat japán zenész előadásában), de hogy a Je t'aime... bármilyen formában felcsendül-e, azt csak találgathatjuk.

Jegyár: 6500-12500 Ft


Duran Duran
Gasometer, Bécs, 2012. január 23.

Eddig kétszer láthattuk a Duran Durant Magyarországon: az 1988-as Big Thing turnén, illetve 2005-ben, amikor az Astronaut című visszatérő anyaggal érkeztek hozzánk a klasszikus „három Taylor” felállásban, és hát ki tudná feledni Simon Le Bon és az egyik hölgyrajongó akkori dialógusát, melyet azóta is tanítanak a nyelviskolákban (Simon: „What's my name?” Csaj: „My name is Edina.”). Aki most ismét látni akarja a néhai Diana hercegnő kedvenc zenekarát, annak Bécsig kell utaznia, és most már csak kettő Taylor lesz ott a háromból, a gitáros Andy ugyanis 2006-ban másodszor is otthagyta a zenekart. A Duran Duran karrierje természetesen nem volt mentes a hullámvölgyektől, de az biztos, hogy a nyolcvanas évek első felében nem nagyon lehetett népszerűbb zenekart találni, köszönhetően az olyan slágereknek, mint a Girls On Film, a Hungry Like The Wolf, a Save A Prayer, a Rio, az Is There Something I Should Know, a Union Of The Snake, a New Moon On Monday, a Reflex, a Wild Boys és a View To A Kill. A trióra apadás aztán már kicsit megtépázta a renomét, és bár slágerek még továbbra is akadtak, azért az 1993-as címnélküli – illetve a rajongók által csak The Wedding Albumnak hívott – lemezig kellett várni, hogy Le Bonékat tényleg megint komolyan vegyék. Leállás pedig azóta sincs, és ugyan időnként jön egy-két kíméletlenül rossz lemez (mint például a Liberty, a Medazzaland vagy a kiadói nyomásra Timbalanddel rögzített Red Carpet Massacre), azért a Duran még mindig tartja az egész jó szintet, legutóbb például az egy évvel ezelőtt kiadott All You Need Is Now-val. Ráadásul a korukhoz képest még mindig egész jól néznek ki, és mint tudjuk, a popban azért ez sem egy mellékes szempont.

Jegyár: 42-52 euró

Scream
Arena, Bécs, 2012. január 30.

Hurrá, itt vannak a sikolykirályok, a nyolcvanas évek legendás HC-punkjai, akiknél még Dave Grohl is megfordult – de abban ne reménykedjen senki, hogy ezen a koncerten ő is ott lesz. A Stahl fivérek – az énekes Peter Stahl és a gitáros Franz Stahl – harminc éve alakult zenekara, a virginiai Scream sokak szerint a Bad Brains, a Black Flag és a Minor Threat mellett a hardcore legnívósabb társulata volt, kíméletlenül gyors dalokkal, őrületes előadásmóddal, kőkemény politikai állásfoglalással és kellően adagolt botrányokkal. Három szélvészgyors album (Still Screaming – 1983, This Side Up – 1985, Banging The Drum – 1987) után kiszállt Kent Stax dobos, és a helyére érkezett az akkor még tinédzser Grohl, akivel még további két lemezt sikerült felvenni, bár a Fumble címre hallgató utóbbi mű már jóval csak az 1990-es feloszlás után jelent meg. A tagokkal később azért össze lehetett futni itt-ott: a tesók egy darabig a Wool nevű zenekart üzemeltették, majd Franz követte Grohlt egy időre a Foo Fightersbe, melynek turnémenedzsere egy ideig öccse, Peter volt. Hosszú szünetet követően aztán a négy alapító tag (a Stahl fivérek és Stax mellett Skeeter Thompson basszista) ismét összeállt 2009 decemberében, és a reunió azóta töretlen – a nevetségesen alacsony jegyár a sokkal kisebbik ok arra nézve, hogy miért kell ezt az estét az Arenában eltölteni.

Jegyár: 12-14 euró


összeállította: Nagy István



http://www.trixiewhitley.com

Trixie Whitley: A Thousand Thieves

Trixie a Black Dub tagjaként az I Believe In You című dallal:

https://recorder.blog.hu/2012/01/07/2012_januari_koncertajanlok
2012. januári koncertajánlók
süti beállítások módosítása