Képzeletbeli Heti Top 10 – 2011 / 9. hét

2011.03.10. 16:13, -recorder-

A szólóprojektek hetét tartjuk a KHT10-en: négy korábban zenekarokkal nevet szerzett előadó szólószámát mutatjuk be. Rajtuk kívül kétszer merül fel a Fleetwood Mac neve, és kétszer Brightoné. Túlsúlyban vannak a britek – jövő héten majd talán nemzetközibb lesz a playlist. A számok szokás szerint rögtön meg is hallgathatók (az esetleges letöltési lehetőségeket külön jelezzük a szövegben, a cikk aljára pedig még egy koncertvideót is tettünk).
 


 
Alex Clare: Too Close
A szakállas londoni séf második kislemezét adja ki márciusban. A multinacionális Island kiadó nem akar sokadik kiváló hangú soul-blues énekest csinálni belőle: a Major Lazer kettősét, Diplót és Switch-et kérték fel producernek, amitől az végeredmény úgy szól, mintha egy Black Keys-szám dupstep remixe lenne.
http://www.alexclare.com/
 
Telepathique: Chicken Chicken
Amikor brazil indie-s elektronikus popzenére gondolunk, mindenkinek a CSS jut eszébe automatikusan. Pedig van ott más is Lovefoxxxékon kívül, például a Bonde do Role, a Mono4 vagy a 2008 óta aktív Telepathique. Aktuális EP-jüknek All Your Lovers a címe. Ez a bohém, energikus és kiállásokkal teli szám ingyenesen letölthető az alábbi címen:
http://www.nickydigital.com/index.php?/blog/comments/listen_telepathique_chicken_chicken
 
Dananananaykroyd: E Numbers
Második albuma kiadására készül a kimondhatatlan nevű glasgow-i hatosfogat, a lemezt Ross Robinson (At The Drive-In, Slipknot, The Cure stb.) produceri segédletével vettek fel Los Angelesben. A receptjük a régi: hardcore, punk és twee pop motívumokkal tarkított indie rock, ami igazán elsöprő lendületű koncertjeiken hat. A szellemhangokkal végződő E Numbers a beharangozó free download a blogokon.
http://likehotcakes.net/2011/02/28/dananananaykroyd-e-numbers/
 
Shrag: Ghost Before Breakfast
Még egy energiabomba! Leginkább a Love Is All nuggets-punkos indie popjára hasonlít a Shrag februári kislemezdala, amit a tavalyi debütáló albumról (Life! Death! Prizes!) másoltak ki. A brightoni zenekar eddig kiadványai a helyi Where Its At Is Where You Are Recordsnál jöttek ki. A Ghost Before Breakfast a kiadó oldaláról ingyenesen letölthető zipben, két eddig ismeretlen B-oldalas dallal egyetemben.
http://www.wiaiwya.com/downloads/
 
Matthew CH Tong: Present And Correct
Matt Tong a Bloc Party dobosa (lásd fenti képünket!). Első szólószámát a Wet Painttel megosztott kislemezen adja ki az idei Record Store Day-re. A Present And Correct hangzása – leszámítva az operettmetálos középrészt – totál kilencvenes évek eleji shoegaze indie, simán elférne valamelyik Slowdive-albumon. Facebook-oldalán három másik barkácsművét is meg lehet hallgatni. Van köztük egy elnyújtott Fleetwood Mac-átirat és egy Hollies-világsláger feldolgozása is.
http://www.facebook.com/pages/Matt-Tong/192256644117775
 
Sisterland: Tomorrow
Vajon meddig találjuk szórakoztatónak a lo-fi gitárzenét, ha már szintis indie zenekarok is erre váltanak át? A Sisterlandet a Tired Irie nevű rövidéletű kvartett tagjai alapították, de már csak hárman. Első kislemezük a Too Pure Singles Club márciusi kiadványa, hangzásra 80s garázs, talán C86 – a promóciós szöveg szerint a Galaxy 500-re gondoltak.
http://www.myspace.com/sisterlandband

6 Day Riot: Tusk
Ezt a Fleetwood Mac-számot a múlt héten bemutatott Colourmusic is játssza koncertjein. A Tusk az 1979-es, nem túl sikeres dupla album címadó dala és első számú kislemeze volt. A 6 Day Riot annyira szereti, hogy feldolgozását dupla A-oldalas kislemezen adja ki az All I Needdel közösen. Az eredeti törzsi dobolás ebben a folkos környezetben úgy hangzik, mint egy twee katonazenekar – lásd a koncertvideót a cikk alatt!
http://www.6dayriot.co.uk/ 
 
Matthew Friedberger: Meet Me In Miramas
A Fiery Furnaces férfi fele idén kéthavonta ad ki új lemezt, mindig egy hangszerre fókuszálva. Januárban a zongorával kezdte (Napoleonette), a márciusi albumon (Meet Me In Miramas) a gitár lesz központban – a címadó számot kínálja róla ingyenes letöltésre. Miramas egyébként egy francia falu közel a Riviérához.
http://consequenceofsound.net/2011/03/check-out-matthew-friedbergers-latest-single-meet-me-in-miramas/
 
Entrepreneurs: Fuck Tactics (feat. FOE & Ghostpoet)
Az Elle Milano 2008-ban, a debütáló albumát követő turnék közepette oszlott fel. A frontember, Adam M. Crisp tavaly Entrepreneurs néven kezdett szólópályafutásba, új kislemeze (Bubblegunk) áprilisban jelenik meg. A playlisten kivételesen a B-oldalas szám szerepel, mert ellenállhatatlanul kakafónikus, kísérletezős popzene, ahol izomból fújják a kígyóbűvölő-dudát (ami a világ legidegesítőbb hangszere). A vendéghangok közül Ghostpoetet nemrég mutattuk be, a FOE művésznevű hölggyel jövő héten foglalkozunk. Elnézést, hogy hiányzik a dal eleje! Még pénzért sem sikerült letölteni egészben. A lenti linken mindkét számot végighallgathatjátok:
http://disconaivete.tumblr.com/post/3566513988/bg-ft
 
Awolnation: Sail
Awolnation a Los Angeles-i Aaron Bruno szólóprojektje, aki korábban az Under The Influence Of Giants nevű indie pop zenekarban énekelt. A tavalyi Back From Earth EP-vel megmutatta, hogy most valami egészen mással próbálkozik – saját bevallása szerint ez mocskos zajos soulzene. A Sail régesrég bejárta a blogoszférát, hivatalosan februárban jött ki kislemezen, és egész népszerű lett a college rádiókban. Az első Awolnation-album, a Megalithic Symphony jövő hétfőn jelenik meg.
http://therecommender.net/2011/02/08/awolnation/
 
összeállította: Lévai János

 

6 Day Riot: Tusk (Fleetwood Mac-feldolgozás)
 
 

 

https://recorder.blog.hu/2011/03/10/kepzeletbeli_heti_top_10_2011_9_het
Képzeletbeli Heti Top 10 – 2011 / 9. hét
süti beállítások módosítása