R.E.M.: Überlin + It Happened Today (videoklipek – Collapse Into Now Film Project)

2011.03.05. 21:32, -recorder-

Mikor pár hete a Mine Smell Like Honey-hoz készült klipet bemutattuk, még nem sejtettük, hogy az R.E.M. a 2011. március 7-én megjelenő Collapse Into Now album mind a 12 dalához rendelt egy-egy videót, válogatott művészektől, akik között a hollywoodi filmsztár James Franco nevét ugyanúgy megtaláljuk, mint Sophie Calle francia concept art művésznőét vagy Michael Stipe frontember „szintén zenész” húgáét, Lynda Stipe-ét. A napokban gyors egymásutánban két újabb kisfilmet is publikáltak – a Kick/Ass (HA/VER) című képregényfilm főszereplőjével forgatott Überlin és az It Happened Today itt rögtön meg is tekinthető, amíg várjuk a maradék kilenc videót (a Stipe testvéreké állítólag olyasmi lesz, mintha a Tron Legacy olcsó verzióját kapnánk 1971-ből).
 
A Collapse Into Now Film Projectben résztvevő művészeket Michael Stipe maga válogatta össze, személyesen kérte fel őket a rendezésre, és teljesen szabad kezet adott nekik, sőt művük kedvéért – mint azt az It Happened Today esetében mindjárt láthatjuk – akár még magát a kiadott dalt is hajlandó volt kicsit átalakítani. A kiválasztottak között természetesen akadnak olyanok, aki már korábban is rendeztek az R.E.M.-nek klipeket, mint például James Herbert (Driver 8, Turn You Inside-Out, It’s The End Of The World As We Know It stb.), Jem Cohen (Talk About The Passion, Nightswimming, E-Bow The Letter stb.) vagy a kiterjedt klipes munkássága mellett a Jackass sorozat gyakorta megtréfált kövér operatőreként is ismert Lance Bangs (How The West Was Won And Where It Got Us, New Test Leper), de izgalmasabbak azok, akik még nem.
 
Például a Gimme Shelter című altamonti Rolling Stones-filmmel elhíresült amerikai dokumentumfilmes rendező-operatőr, a 84 éves Albert Maysles, vagy az egyszerre két kisfilmet is bevállaló James Franco, vagy a költőként, drámaíróként, színházi, mozi- és tévés színészként, producerként és rendezőként egyaránt aktív Tom Gilroy, aki az alább látható két vadonatúj kisfilm egyikét, a It Happened Today-t jegyzi. Vagy az 1967-es születésű angol fotós és concept art művésznő, Sam Taylor-Wood, aki 2009-ben azzal került a bulvárlapokba, hogy első játékfilmje, a John Lennon kamaszéveiről szóló Nowhere Boy forgatásán viszonyt kezdett a nála több mint két évtizeddel fiatalabb, tizenéves főszereplővel, az 1990-es születésű Aaron Johnsonnal. A rendezőnő és az ifjú színész azóta már boldog házasságban nevelik újszülött gyermeküket, és együtt készítették ezt a vicces kis videót is, melyben a Kick/Ass „szuperhőse” a londoni Shoreditch negyed utcáin hülyéskedik spontán – néha visszafelé játszott – jelenetekben.
 

 
ez itt az eredetileg négyperces It Happened Today című dalhoz készült hatperces Tom Gilroy-kisfilm, melynek a New York Times weboldalán, a művészeti rovatban volt az exkluzív premierje:

az It Happened Today kisfilm egy lelkes rajongónak köszönhetően már a YouTube-on is megtekinthető, amíg le nem tiltják:


 
itt van a már februárban bemutatott Mine Smell Like Honey klip is, Dominic DeJoseph rendezésében:
 
 
 
ez pedig itt a projekt teljes listája, a dalcímek után a rendezők nevével:
 
R.E.M. – COLLAPSE INTO NOW FILM PROJECT
 
1. DISCOVERER (Michael Stipe és Lynda Stipe)
2. ALL THE BEST (James Herbert)
3. ÜBERLIN (Sam Taylor-Wood)
4. OH MY HEART (Jem Cohen)
5. IT HAPPENED TODAY (Tom Gilroy)
6. EVERY DAY IS YOURS TO WIN (Jim McKay, Chris Moukarbel és Valerie Veatch)
7. MINE SMELL LIKE HONEY (Dominic DeJoseph)
8. WALK IT BACK (Sophie Calle)
9. ALLIGATOR_AVIATOR_AUTOPILOT_ANTIMATTER (Lance Bangs)
10. THAT SOMEONE IS YOU (James Franco)
11. ME, MARLON BRANDO, MARLON BRANDO AND I (Albert Maysles és Bradley Kaplan)
12. BLUE (James Franco)
 
http://remhq.com
 
összeállította: Déri Zsolt

https://recorder.blog.hu/2011/03/05/r_e_m_uberlin
R.E.M.: Überlin + It Happened Today (videoklipek – Collapse Into Now Film Project)
süti beállítások módosítása