A legális letöltések továbbra sem tudják pótolni a kieső lemezeladásokat

2011.01.13. 15:57, -recorder-

Bár a Robbie Williamsszel kiegészült Take That a XXI. század leggyorsabban fogyó albumát produkálta Nagy-Britanniában, és a Plan B-féle The Defamation Of Strickland Banks is tripla platina lett, mindent összevéve 2010 egy újabb nyomorúságos év volt a zeneipar számára: hatodik éve csökkennek a lemezeladások egy friss brit felmérés szerint. A legális digitális és fizikai albumeladások együttes száma 7%-kal csökkent, egyedül a kislemezek (illetve egyenként letölthető/megvásárolható dalok) piaca mutatott növekedést.

A digitális és fizikai zeneeladások száma 7%-kal csökkent Nagy-Britanniában, ez számszerűleg 119.9 millió eladott példányt jelent. A digitális albumeladások ugyan 30.6%-kal emelkedtek az elmúlt évben – 16 millióról 21 millióra –, de a CD-k piacán folytatódott a pangás, a 12.4%-os zuhanásnak köszönhetően már csak 98.5 millió lemezt adtak el tavaly az Egyesült Királyságban. A kislemezek/dalok piaca viszont tovább növekedett, 2010-ben 5.9%-os emelkedéssel 161.8 millió példányt sikerült eladni. A múlt év utolsó hetében 5.2 millió különálló számot töltöttek le fizetős formában, először lépve át az 5 milliós határt – jelentette be a BPI, a brit lemezipari szövetség. A kislemezpiac ezzel együtt alaposan átalakult az utóbbi években: a digitális letöltések a piac 98%-át teszik ki, CD-single-t, illetve CD-maxit csupán 1.9 milliót adtak el. A fenti adatok már rendelkezésre álltak, amikor a nagynevű HMV bolthálózat bejelentette, hogy 2011 folyamán 60 üzletét bezárja, miután a karácsonyi eladások is 10%-kal csökkentek köszönhetőn a rossz időnek és a „nehéz kereskedelmi feltételeknek”.

De azért történt néhány örömteli esemény is. A Robbie Williams visszatérésével készült Take That-lemez, a Progress volt a legsikeresebb 1.8 millió eladott példánnyal – a megjelenés első hetében eladott 520.000 példánynak köszönhetően ez a XXI. század leggyorsabban fogyó albuma Nagy-Britanniában. A 2010 folyamán legtöbb példányban elkelt albumok listájának Top 10 élmezőnyében szerepel még Plan B The Defamation Of Strickland Banks című soul konceptlemeze, Paolo Nutinitől a Sunny Side Up, a Lungs című Florence + The Machine-anyag (ez utóbbi kettő 2009-es kiadvány) és a Mumford & Sons-féle Sigh No More is.

Az illegális letöltések viszont továbbra is emelkednek, ami egyre nagyobb feszültséget okoz a zeneiparban. Geoff Taylor, a BPI vezérigazgatója szerint „ugyan bíztató a digitális piac növekedése, a helyzet mégsem túl jó. A zene iránti soha nem látott mértékű kereslet ellenére a CD-eladások csökkenését nem tudják ellensúlyozni a legális letöltések, mert az illegalitás megakadályozza a legális piac növekedését... A jövőben is mindent megteszünk a legális zenebeszerzés népszerűsítése érdekében, hiszen bármilyen érdemi cselekvés, ami visszaszorítja az illegális letöltések számát, fontos lehet, és stabilizálhatja, majd pedig növelheti a brit zeneeladást. Enélkül viszont a digitális technológiába és a brit tehetségekbe való befektetések kiapadnak.

A BPI legutóbbi felmérése szerint több mint 1.2 milliárd számot – az összes letöltés mintegy 76%-át – illegálisan töltötték le 2010-ben az Egyesült Királyságban.

(www.guardian.co.uk)
Rákóczi Balázs

A Zeneipar rovat a Zenei Hálózatok egyesület támogatásával készül.

 

2010 nagy brit befutója, Plan B a profilcikkünk alján már bemutatott négy videoklipje után az év végén közreadta díjnyertes klipsorozatának ötödik (ha a Writing's On The Wall koncertvideóját is számoljuk, akkor hatodik) darabját is, mely nagysikerű konceptlemeze nyitódalához, a Love Goes Downhoz készült (a klipekben elbeszélt történet kronológiáját tekintve azonban a Stay Too Long és a She Said kisfilmje közé illeszkedik).

https://recorder.blog.hu/2011/01/13/a_legalis_letoltesek_tovabbra_sem_tudjak_potolni_a_kieso_lemezeladasokat
A legális letöltések továbbra sem tudják pótolni a kieső lemezeladásokat
süti beállítások módosítása