„Van valami szép a vonatpótló buszokban” – Juhász Zoli-dalpremier

2024.09.27. 16:55, srecorder

juhasz-zoli.jpg

Magyar nyelvű szólóprojekttel mutatkozik be a veszprémi dalszerző, Juhász Zoli, az angol indie rockot játszó Ancient Spaceships frontembere.

„A vonatpótló busz intézménye itthon egy sajátos dolog, egy életérzés, szinte hungarikum. Egyszer épp szerelmi bánat gyötört, és elgondolkodtam azon, hogy milyen lehet egy vonatpótló busz lelki világa. Végezheti bármilyen jól a feladatát, nincs olyan szituáció, amikor örülünk neki, mindig másra vágyunk. Egy nemzetként szorul össze a gyomrunk, amikor meghalljuk a hangosbemondóban. Jót nevettem azon, hogy mennyire jól tudok azonosulni vele.”

A ma megjelenő Vonatpótló a legrégebbi dal a lemezen, tíz évvel ezelőtt íródott, egy, a vártnál hosszabbra nyúlt utazás alatt. „Furcsa, átmeneti világban éltünk akkor. Még téma volt Ausztria utolérése, és abban a fázisban jártunk, amikor már csak megszokásból beszéltünk róla, de még beszéltünk róla. Feltűnt, hogy a távolsági buszok belterében mindig német feliratokat látni. Elkezdtem összerakni, hogy azokat a buszokat, amik Ausztriában már nem felelnek meg a kor elvárásainak, mi megvesszük, és aztán azokon utazunk. Hátha a saját buszaikkal hamarabb utolérjük őket.”

A magyar projekt egy live session formájában megjelent dal, a Gyönyörű apropóján indult. Az akörül kialakult váratlan érdeklődés okán összeállt egy új zenekar, amivel voltak Kikeltető gálaestesek, végigjárták a legnagyobb nyári fesztiválokat (beleértve a Szigetet is), játszottak a Budapest Parkban a Kispál és a Borz előtt, és most az NKA Hangfoglaló Program idei támogatottjai.

Juhász Zolit Budapesten legközelebb a K11-ben láthatjátok október 16-án, egy egyszálgitáros szólóest keretében. Facebook-esemény.

 

Juhász Zoli az Instagramon.

Fotó: Juhász András.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/09/27/_van_valami_szep_a_vonatpotlo_buszokban_juhasz_zoli-dalpremier
„Van valami szép a vonatpótló buszokban” – Juhász Zoli-dalpremier
süti beállítások módosítása