Technós Tandori, vérfagyasztó Petőfi – Formabontó verszenék az Opus Jazz Clubban

2024.08.03. 16:17, srecorder

20220401-2034-csortos-szabolcs-07081.jpg

Ritka pillanat, kihagyhatatlan este: a teljes Minka zenekarral játssza rendhagyó versfeldolgozásait Pátkai Rozina augusztus 16-án az Opusban.

Bossa novás, jazzes lemezeivel lett ismert, de sötét, zajos-elektronikus versalbumaival találta meg saját hangját Pátkai Rozina. „Ki gondolta volna, hogy a Föltámadott a tenger legjobban agresszív ipari zenével működik?” – írtuk legutóbb dühös-kísérletező Petőfi-lemeze kapcsán, és ez csak egy a meglepően jól működő párosítások közül, amikben „effektezett, torz gitárok és nyers, sokszor széttört dobok szólnak, több-kevesebb elektronikával; a látszólag egybeszabott hangzásvilág gazdagon rétegzett.”

„PETŐFI ELEMI ERŐVEL FEJEZI KI MINDAZT, AMITŐL MA SZORONGUNK” – INTERJÚNK ROZINÁVAL

Rozina a Wavy hiphopkollektívában producerként aktív Dóczi Bence gitáros és elektronikus zenész segítségével jutott el a bossa novától az elektronikus zenéig, egy zsizsegő, soha meg nem nyugvó hangzásvilágig, és talált vissza a portugál nyelvű zenei tradíciótól saját anyanyelvéhez: Weöres Sándor, Ady Endre, Borbély Szilárd, Karinthy Frigyes, Víg Mihály, Tóth Árpád, Áprily Lajos és Czóbel Minka verseihez, akinek keresztnevét az alkotócsoport első lemeze címként viseli.

minka2.jpgSzabó Ferenc Dániel, Tóth István, Dóczi Bence, Pátkai Rozina, Ávéd János, Fenyvesi Márton. Fotó: Hegyi Júlia Lily.

EM90 nevű, zajos triójával játszott már Erdély Miklós-verseket, ennek volt egyenes folytatása a sokszínű, sokszor hallgatható Minka album, amit a Pilinszky-verseket sötét elektronikába mártó Tilos csillagon követett. „Példaértékű album: csak így lenne értelme versekhez nyúlni” – írtuk a bátran kísérleti lemezről, amit 2022 legjobbjai közé is beválogattunk. Rozina még ezt is meg tudta fejelni egy ijesztően aktuális Petőfi-albummal (Jelen idő), amire első ízig-vérig szólólemezével, a Tandorit megzenésítő 23 – Egy pont között a legrövidebb úttal duplázott rá idén.

„MA SEM FÉLEK SAJÁT SZÓRAKOZÁSOMRA VERSET ELEMEZNI” – A MÁSIK MINKÁS ROZINA-INTERJÚNK

Különleges alkalom, hogy augusztus közepén a teljes Minka zenekar vele lesz az Opusban: Ávéd János szaxofonon, Dóczi Bence gitáron és sampleren, Tóth István basszusgitáron játszik, Szabó Dániel Ferenc dobol, Fenyvesi Márton a sound designért felel. „Az augusztus 16-i Minka koncertünkön már nemcsak az első Minka-, illetve a Pilinszky- és Petőfi-lemezünkről csendülnek majd fel dalok, hanem a műsorban Tandori Dezső- és Nemes Nagy Ágnes-szövegek is hallhatóak lesznek. Ezek a dalok így, ebben a formában még nem hangzottak el közönség előtt. Lesz, amit még nem játszottunk élőben, és olyan is, amit csak szólóban játszottam eddig” – árulta el Rozina, aki következő albumán, a jövő tavaszig dalonként megjelenő Függőleges pillanaton Nemes Nagy Ágnes verseit dolgozza fel.

„Nagyon örülök az Opus Jazz Club meghívásának is, mert azt gondolom, ez a felállásunk igazán különleges. Olyan jazz- és elektronikus zenészekkel, akik úgy mesélnek a hangszerükkel, mint Ávéd János, Tóth István, Dóczi Bence, Szabó Dániel és Fenyvesi Márton, minden pillanat ajándék.”

Pátkai Rozina Minka
Helyszín: 
Opus Jazz Club
Időpont: 
2024. augusztus 16. (péntek) 20.00
Belépő: 
3200 Ft
Jegyvásárlás. Facebook-esemény. További infók.

nyitókép: Csortos Szabolcs

A koncert a Felhangolva! program keretében, a MOL-Új Európa Alapítvány támogatásával valósul meg. További részletek és programok: https://felhangolva.hu

felhangolva_muea_square.jpg

https://recorder.blog.hu/2024/08/03/technos_tandori_verfagyaszto_petofi_formabonto_verszenek_az_opus_jazz_clubban_patkai_rozina_minka
Technós Tandori, vérfagyasztó Petőfi – Formabontó verszenék az Opus Jazz Clubban
süti beállítások módosítása