Köszönet a hazai hip-hop kultúráért! Itt az ezmaraz és Tink, a Mulató Azték közös dala, a Járda Fix

2024.05.24. 14:02, srecorder

ezmarazstudio_1.jpg

Márciusban itt, a Recorderen debütált a Synema együttes tagjaiból újjáalakult, jazzy harmóniákat és neosoulos, furapopos dalokat funkys-hiphopos beütéssel játszó ezmaraz, akik új számukat a Mulató Aztékok és a Slow Village MC-jével, Tinkkel hozták össze.

tink2.jpgA Járda Fix instrumentális alapja még az egyik Covid-jamjükön született, azóta játszották koncerteken is, a nemsokára megjelenő Kámfor EP-re pedig egy kis rapet is akartak rá rakni, mert amúgy is sok zenei témájuknak elég hip-hopos a beütése.

„Az egyik próbán derült ki, hogy Pogi (Nagy Gábor a doboknál) ismeri Tinket, és ő dobta be, hogy mi lenne, ha megkérdeznénk a Misit. El is játszottuk neki a lehetséges alapokat, de szándékosan nem választottuk ki előre, hogy melyik lesz a befutó. Szerencsére neki is egyből az akkor még Soroksári munkacímű téma jött be és egy telefonos felvétellel és otthoni ötletgyúrással később már meg is volt koncepció.

Mi először arra gondoltunk, hogy csak néhány helyen lesz egy-egy rövidebb rapbetét, de a stúdiózás napján Misi átküldte a teljes szöveget, amiben pár korábban már elkezdett ötletét vitte tovább, és egyből megvettük, hogy végig legyen a dalban duma. A szöveg pont olyan változatos lett, mint a dal alapja, nagy ívet írunk le az elejétől a végéig, van benne nyugis merengős rész és nagy bólogatás is, és biztos kevés rapalapban van külön ambi instru szóló, de azt hiszem, hogy végül pont ezért sikerült jól megtöltenünk tartalommal ezt az öt és fél percet” – mondta a zenekar.

„Gábort, a csapat dobosát már jó ideje ismertem a fővárosi urban artos, hiphopos közegből, cimborák vagyunk. 2022-ben jártam először a fiúk próbatermében, ismerkedés, ötletelés, jammelés – így telt az első Soroksári úti találkozó” – mesélte Tink, aki az ezmaraz számai közül a Járda Fixszel tudott érzelmileg a legjobban együtt rezegni. „Maga a főmotívum, a gitármotívum nosztalgikus érzéseket és hálaérzelmet ébresztett bennem, ezen érzések voltak a szövegem alapjai. A szöveg számomra egy tisztelgés és köszönetnyilvánítás a hazai hip-hop kultúra, tágabb értelemben a hazai kortárs underground „kultúracsinálás” és szórakoztatóipari szegmens felé. És természetesen a főhajtás megy Jól nézünk Fenyő Miki és Roots Manuva felé is. Táskarádió aktivitás!”

A felvételek a SounDay stúdióban készültek Vastag Gábor (A Kutya Vacsorája) segítségével, a mixing munkát Heilig Tamás (Punnany Massif), a masterelést pedig Deutsch Gábor (Anorganik) végezte. Az ezmaraz május 29-én, szerdán játszik a Turbinában, és velük lesz Tink is a színpadon – ez lesz a dal debütbulija, utánuk az élőhangszeres hiphopot csúcsra járató zïp zenél. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

 

ezmaraz a Facebookon.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2024/05/24/koszonet_a_hazai_hip-hop_kulturaert_itt_az_ezmaraz_es_tink_a_mulato_aztek_kozos_dala_a_jarda_fix
Köszönet a hazai hip-hop kultúráért! Itt az ezmaraz és Tink, a Mulató Azték közös dala, a Járda Fix
süti beállítások módosítása