Heartbroken Rhythm Syndrome – Itt a Jack Holler első nagylemeze!

2024.05.20. 14:21, srecorder

jack-holler.jpg

Zeneileg is újjászületett első lemezén az amerikai blues, soul és jamband hagyományokból indult trió.

Heartbroken Rhythm Syndrome konceptalbumnak indult, amit három részre tagoltak: a heartbreak részbe kerültek a lassan hömpölygő, érzelmes balladák, a rhythm alá a ritmusosabb dalamok, a syndrome pedig a fúziósabb kitekintéseket takarja. „Sajnos menet közben módosítani kellett a dallistán, így a balansz kissé felborult, hiszen 8 szám került most kiadásra a tervezett 9 helyett – a pörgősebb dalok közül egyet parkolópályán tartunk, és a tervek szerint később single-ként kiadunk” – mesélte a zenekar frontembere, Szuhánszki Ruben.

A lemez első három dala (Useless, Right Place, JRDN) a lassabb, balladisztikusabb hangulatot követi, amelyek közül a nyitóda (Useless) klipje több hazai és nemzetközi díjat is bezsebelt, és a május végén futó Kassai Nemzetközi Filmfesztiválon is vetítik. A ritmusos szekcióban a Barrelhouse Blues az okosabb kortárs blues világát hozza, a Tiny Black Heart pedig egy rockosabb szám. A Syndrome a műfaji kintetések szekciója, ahol a Bad Love a rossz szerelmek balladája, ami egy őskáoszt jelenít meg, a #82 pedig egy rövid kiruccanás a disco-funkba. A lemez utolsó dala (Unhappened Miracles) egy balladisztikusabb, soulos hangulattal zárja a lemezt.

„A #82 c. dalt tartjuk a legerősebbnek ezek közül. Bár a zenekar alapvetően blues- és soulhagyományokból építkezik, szeretnénk ebből a világból kifelé nyitni. Mostanra sokat finomodott a zenekar hangzása, de továbbra is műfaji, hangulati újításokon dolgozunk. Ez a dal is egy ilyen kitekintés eredménye, amely párhuzamot igyekszik vonni egy haldokló szerelmi kapcsolat és Ikarusz mítikus képe között. Azonban ebben a történetben Ikarusz, ha túl közel is került a Naphoz, túléli a tengerbe zuhanást és megfogadja, hogy legalább olyan magasra, ha nem még magasabbra tör, mint korábban” – mondta Ruben.

A zenekar szerint ma már inkább az alt-pop, indie és alternatív jelzők írják körül a zenéjüket, a Not even Close című lemezükön hallható irányból már jócskán elmozdultak. „Ez nagy öröm, hiszen az ilyen jellegű változások azt hiszem, hogy a zenekar természetes fejlődését jelölik.”

Heartbroken Rhythm Syndrome régóta készül, ezért a megjelenése egy szimbolikus teherletétel is a Jack Holler számára. Még 2022 végén kezdték el a lemezfelvételeket Restás Gergővel az Oposszum Próbatermek és Hangstúdióban, amely időközben a zenekar második otthonává vált. „Gergő hatalmas türelemmel volt felénk és rengeteg produceri tanáccsal látta el a zenekart. A felvételek, a keverés és a master is az ő keze munkáját dicséri. Ezen kívül nagyon hálásak vagyunk az Arany Zsiráf-, Fonogram- és eMeRTon-díjas Romhányi Áronnak, aki több dalban is közreműködik ezen a lemezen vendégbillentyűsként. Illetve itt kell megemlítenem még Raboczki Balázs kiváló szaxofonjátékát, aki nélkül a Bad Love című őrületünk nem nyerte volna el végső formáját.”

A Jack Holler már javában dolgozik következő lemezén – erről elsőként nyáron egy magyar nyelvű kislemezt is kihoznak –, és szeretnék limitált példányszámú bakeliten is megjelentetni a Heartbroken Rhythm Syndrome-ot.

 

Jack Holler a Facebookon.

Fotó: Parragi Rebeka.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/05/20/heartbroken_rhythm_syndrome_itt_a_jack_holler_elso_nagylemeze_premier
Heartbroken Rhythm Syndrome – Itt a Jack Holler első nagylemeze!
süti beállítások módosítása