A JazzaJ áprilisban felderíti kelet-európai lelki társait

2024.04.22. 13:56, Recorder.hu

jazzaj_qse.png

Az itthoni improvizatív zenei színtér meghatározó szervező csapata április 23–30. között négy zenésszel   Daniel Kordik (SK), Ian Mikyska (CZ), Paulina Owczarek (PL) és Gyárfás Attila (HU) Szlovákiába, Csehországba és Lengyelországba utazik. A Quadrilateral Sound Exchange projekt április 30-án zárul a budapesti Három Hollóban.

A JazzaJ 2011 óta ereszt össze szabadon improvizáló zenészeket egy-egy alkalomra, korábban sosem létező felállásokban. A szervezők most azt szeretnék megnézni, hogyan működik ez a gyakorlat nemzetközi szinten. „Ez egy kurátori kísérlet” – mondja Rubik Ernő Zoltán, a JazzaJ egyik alapítója. „Tanulni szeretnénk egymástól, megismerni a szomszédaink improvizatív zenei szcénáját és rajtuk keresztül, kívülről rátekinteni a saját mintázatainkra és lehetőségeinkre is.” A turné során a koncertek mellett workshopokkal is készül a JazzaJ, hogy a helyi zenészeknek is belépési pontot adjanak a improvizáció hierarchiamentes világába.

„Néha ugyan eljut hozzánk egy-egy turnézó művész, arra is volt már példa, hogy mi ajánlottunk fellépőket egy kinti fesztiválnak, de az együttműködések eddig viszonylag alacsony frekvencián pörögtek. Ezért úgy döntöttünk, mikrobuszba szállunk és megnézzük, mi a helyzet – mi érdekli a helyi improvizáló művészeket, hogyan szerveződnek a közösségek, egyáltalán, mik a meghatározó ügyek és zenei irányok mostanában”. A JazzaJ csapata helyi kurátokkal egyeztetve kért fel zenészeket, akiket valamiért izgalmasnak ítélt. Ők most először találkoznak és játszanak együtt így négyen.

A körút mind a négy állomásán – Pozsonyban, Prágában, Poznańban és végül Budapesten – lesz két-két koncert és egy-egy workshop. A koncerteken egyrészt Daniel Kordik (SK – elektronika), Ian Mikyska (CZ – viola da gamba, gitár), Paulina Owczarek (PL – altszaxofon) és Gyárfás Attila (HU – dob, gardon) közös játéka mélyül el városról városra (Pozsony, Prága, Poznań, Budapest), másrészt helyi zenészek játszanak majd korábban ki nem próbált felállásokban. A workshopokat (Pozsony, Prága, Poznań, Budapest) Rubik Ernő Zoltán tartja majd a turné zenészeivel közösen. A Visegrad Fund támogatásával megvalósuló nemzetközi Quadrilateral Sound Exchange projektet videó- és hangfelvételekkel is igyekeznek megörökíteni a szervezők és új, a zenészeket bemutató podcastepizódok is készülnek majd.

A budapesti zárókoncert magába sűríti az együtt töltött egy hét élményanyagát – intenzív és kiérlelt produkcióra lehet számítani április 30-án, kedden a Három Hollóban.

JazzaJ: Rubik Ernő Zoltán + Papp Zoltán + Tóth Máté + Ká Zoltán + Balkányi Nóra + Sanna Bo

Daniel Kordik zenei világa az elektronikus zenétől a field recordingon át a szabad improvizációig terjed. Olyan kiadóknak adott ki zenét, mint a Superpang, a LOM és az Earshots – ez utóbbi kiadónak tulajdonos-kurátora is.

Ian Mikyska prágai zeneszerző és művész, a Stratocluster és a Prague Quiet Music Collective alapítója, főképp gitáron és viola da gambán játszik. A Czech Music Quarterly szerkesztőjeként a cseh művészeti színtér aktív tagja.

Paulina Owczarek krakkói szaxofonos, a lengyel és nemzetközi improvizált és kísérleti zenei szcéna aktív tagja. A Krakow Improvisers Orchestra alapítója és karmestere.

Gyárfás Attila magyar dobos és zeneszerző fiatal kora ellenére eddig – neves művészek mellett – több, mint 20 lemezen jelent meg. Sokszínű és részletgazdag játékát mostanában leginkább szabad improvizációs és experimentális jazz formációkban hallhatjuk.

jazzaj_qse_poster_650.jpg

https://recorder.blog.hu/2024/04/22/a_jazzaj_aprilisban_felderiti_kelet-europai_lelki_tarsait
A JazzaJ áprilisban felderíti kelet-európai lelki társait
süti beállítások módosítása