„Írd az égre, kormánygép: szia, 1987” – Itt a Kozmosz új kislemeze!

2024.04.17. 14:30, srecorder

kozmosz_2024.jpg

Három új dalt adott ki a saját és a NER egybeeső kezdete óta rendszerkritikus punkzenekar, a két éve újjáéledt Kozmosz.

1987 címmel új, háromszámos kislemezt jelentetett meg szerdán a Kozmosz, a virtuális korong itt, a Recorderen mutatkozik be. „A címadó szám egyszerre volt nehéz és csodálatos szülés: egy ismerősöm a 2022-es választások másnapján ültette el azt a gondolatot, hogy 1987-ben sem látszott, milyen közel van az akkor aktuális csődtömeg vége. Ehhez először fejben kellett megérkezni, aztán mostanra mintha a valóság is elég jó tempóban zárkózna fel a dal mögé. A szám több mint fele így is csak napokkal a kitűzött felvétel időpontja előtt született meg ebben a formában. Van, aminek kell két év érlelés” – mondja Pál Zsombor gitáros-énekes.

„Egyébként vicces, hogy most lett poppunk dalunk arról, hogy nyugi, mindjárt vége, miközben mindenki másnak most születnek meg az elkeseredett meg dühös lemezei, de biztosan mi már régebb óta vagyunk idegesek. Illetve, Daninál (Beke Dániel, a Kozmosz basszusgitáros-társénekese – a szerk.) szintén most van a méregcsúcs: az a lemez második száma, a De én nem, amihez felvezető klip is megjelent a hónap elején” – meséli Zsombor.

„Ahogy az első két szám instant hatásokkal dolgozik, az Ezek a líra, mármint hozzánk képest, meg a szövege miatt is. Azt tapasztaljuk, hogy kétféle ember van: akinek az 1987 tetszik határozottan jobban, meg akinek az Ezek a két újonnan napvilágot látó dal közül. A zenekarnak is csak azután fogom elárulni, honnan loptam, hogy a cikk és a lemez megjelent. A hangmérnökünk szerint Foo Fighters, ami sajnos nem igaz, de jólesett.”

A Kozmosz május 4-én, az Akvárium nagytermében ünnepli az új dalokat és 12,5 éves szülinapját az épp kétszer idősebb Fish! társaságában, majd Veszprémben és Szegeden játszanak. Jegyek erre, Facebook-esemény arra.

 

Kozmosz a Facebookon. Instagramon.

Fotó: Kutasi Petra.

https://recorder.blog.hu/2024/04/17/ird_az_egre_kormanygep_szia_1987_itt_a_kozmosz_uj_kislemeze
„Írd az égre, kormánygép: szia, 1987” – Itt a Kozmosz új kislemeze!
süti beállítások módosítása