RGBW – Itt az első dal az YZZO új lemezéről

2024.04.05. 08:02, srecorder

yzzo_press_01_2024.jpg

Vidámabb, színesebb, bulisabb lemezzel jön a Dope Calypso-, Grand Mexican Warlock- és SeeN-tagokat tömörítő YZZO, amiben Galambos Dorina énekel. Az RGBW címadója stílusos Kósa-klippel debütál a Recorderen.

Az YZZO itt a Recorderen mutatkozott be 2017-ben Szabó LászlóSzabó Áron Vasaló és Galambos Dorina triójaként, akikhez később csatlakozott a basszusgitáros-hangmérnök Kolozsi Péter. Már ebben a felállásban született meg az első album, a 2021-es Inhale/Exhale (változatos, okos és dallamos rocklemez” – írtuk róla a megjelenéskor), nyárig pedig megjelenik a második is, dalonként, kétheti bontásban, hogy aztán július végére összeálljanak egy nagylemezzé. „Sokat dolgoztunk vele és szeretnénk megadni az esélyt, hogy az egyes dalokra nagyobb figyelem jusson” – mondja erről Lac, aki másik szupergroupja, a pszichedelikus-progresszív Grand Mexican Warlock visszatérő lemezével párhuzamosan írta meg az YZZO új anyagát.

„Ez okozott egy kisebbfajta káoszt a gépemen, eleinte nem volt teljesen egyértelmű, hogy melyik dal hova megy. Szerencsére a zenekartársaim rengeteget segítettek a terelgetésben és a legtöbb ötlet megtalálta a helyét. Idővel és némi tudatossággal sikerült két jól elkülöníthető egységet létrehozni, ebben Kolozsi Petinek különösen nagy szerepe volt, hiszen a stúdiómunkálatok az ő kezei alatt futottak végig, az első perctől az utolsóig, egyidejűleg, párhuzamosan. Tudom, hogy ez másnak nem sokat mond, de az én fejemben és talán Petiében is, az RGBW és az EULOGY testvérek.”

yzzo_rgbw_foto_2024.jpgAz RGBW borítója. Fotók: Kósa Péter.

„Az egyik feladat az volt, hogy kettéválasszam őket és legyenek két eltérő világ. Persze a zenészek karakterei ezt részben megoldják, hiszen Laci demóiból szinte mindent újravettünk és a dalok maguk is úgy lettek szétválogatva, hogy az összetettebb és rockosabb szerzemények kerültek a Mexican-lemezre és az egyszerűbb szerkezetű, szintisebb, poposabb dalok az YZZO-ra” – teszi hozzá Kolozsi, aki a dalszövegírásba is beszállt.

„Jó pár éve olvastam ezt a verset, vagy az is lehet, hogy egy rapdalszövegben feldolgozva hallottam és megmaradt bennem. Elfelejtettem, pontosan hogyan is szólt, de időről időre eszembe jutott. Most a premier kapcsán rákerestem és meg is találtam. Nagyon szemléletesen hívja fel a figyelmet az afrikai szerző arra, hogy mennyire visszás színesbőrűnek nevezni a feketéket. Innen ered a mi dalszövegünk.”

Oglala Lakota: Colour

When I born, I black
When I grow up, I black
When I go in Sun, I black
When I scared, I black
When I sick, I black
And when I die, I still black 

And you white fellow
When you born, you pink
When you grow up, you white
When you go in sun, you red
When you cold, you blue
When you scared, you yellow
When you sick, you green
And when you die, you gray

And you calling me colored?

A lemez címadó dalához Kósa Péter forgatott klipet, aki az RGBW (vagyis Red, Green, Blue & White) analógiájára vörös, zöld, kék és fehér világítással készített banda- és portréfotókat a zenekarnak, amik annyira bejöttek nekik, hogy megkérték, ebben a moodban készítsen egy videót is. „Mivel nem találtam rendezőt, aki ráért volna, így nincs nagy megfejtés: mozgó fotók készültek, a fent említett világítással, az RGB-re utaló monitorral és egy két vicces asszociációval. Részemről operatőrként a lényeg általában annyi, hogy jó legyen ránézni. Ez szerintem teljesült, a srácok vagányak, Dorina csodás. Igyekeztem ehhez még hozzátenni valami Kósásat. A klipet a Nyolcésfélben forgattuk, Orosz Bálint segített asszisztensként és világosítóként” – mondta Kósa.

Dorina szerint vidámabb, bulisabb és színesebb lett a második lemez, megalkotni: „Néhány új dalt már élőben is kipróbáltunk, és elég nagyot jönnek koncerten, szóval, ha megnéznétek minket, akkor május 10-én a Tisza Presszóban (Csongrád) a Blahalouisianával karöltve, vagy május 25-én a Dürer Kertben tali!”

 

YZZO a Facebookon. Instagramon.

Fotó: Kósa Péter.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/04/05/itt_az_elso_dal_az_yzzo_uj_lemezerol_premier
RGBW – Itt az első dal az YZZO új lemezéről
süti beállítások módosítása