„Egyenesen üldözöm a kurva bánatot” – Itt az első két dal Hegedűs Józsiék új albumáról

2024.04.05. 10:16, srecorder

vadvirag_egyuttes_peti_orrturo_1.jpg

Egy év se telt el azóta, hogy megjelent Hegedűs Józsi első szólólemeze, de máris itt a második, ami nyersebb, koszosabb, és már nem is szóló. Latinos-táncos és csehtamásos-sztorizós dupla premier a Penészvirágokról.

„Olyan lesz ez az album, mint mikor kiadod a régóta gyűlő frusztrációidat, és utána érzed, hogy megkönnyebbülsz. Sokáig figyeltem arra, hogy szép és egyszerű, „radiofriendly” szövegeket írjak, de nagyon kimerültem benne, egyre inkább úgy éreztem, hogy ez az egész rock 'n' roll csinálás csak akkor ér valamit, ha tényleg a szívem után megyek. Nincs kifogás, vállalni kell, ha valaki emiatt nem fog alkalmazni civil állásban, vagy nem fog játszani a rádió” – mondja Hegedűs Józsi, aki már első (szóló)lemeze (A Szívemből a félelmet kioltom) megjelenésekor is egy nyersebb másodikat ígért.

„NEKEM FONTOS, HOGY NE LEGYEK EGY TRÓGER SENKIHÁZI HAZUG EMBER” – HEGEDŰS JÓZSI-INTERJÚNK

Ami persze nem azt jelenti, hogy nekiállt recsegő garázsrockot játszani, de ezek az énekes-dalszerző hagyományban mozgó dalok eggyel direktebbek, pőrébbek lettek, szövegeikben és megszólalásukban is. Ez a két dal talán a lemez két végpontja. A Kígyó latinos, táncolós dal, amit élőben már el is kezdtünk játszani, a Viharsarki emlék az album leghalkabb dala, amit egyedül adok elő. Mindkét dal (ahogy a többi kilenc is) olyan dolgokkal foglalkozik, amikre nem vagyunk büszkék, igyekszünk magunk, vagy legalább mások elől minél jobban elrejteni, szőnyeg alá seperni, de mindig előbújnak, mint a penész” – mondja Józsi, aki a Penészvirágokat már nem is tekinti szólólemeznek, mert rajta kívül „egy csomó hús-vér, nagyon tehetséges ember munkája van benne, aminek nagyon örülök. Lesz egy közös dal Barkóczi Noémivel, és egy Foster Dorkával, a Hakumba énekesével is, illetve szerepelni fog rajta egy feldolgozás, az Ölelj még c. dal, amit Váradi Gábor festőművész barátom írt.”

Józsi időközben zenekart is szervezett maga köré, így lépett fel szeptemberben, a Carson Coma minifesztiválján, sőt már A Szívemből a félelmet kioltom lemezbemutatóján is. A Hegedűs Józsi és a Vadvirág együttesben Stanfel Péter (hari_drama) dobol, Bitó János (Hét Hat Club, Ephemere, Foforo) harmonikázik, és Törköly Marci basszusgitározik, aki a Sásné nevű, Békés megyei punkegyüttesben már játszott együtt Józsival; illetve Várhegyi Lucas Palmira énekel, aki Dzsúdló koncertjein is szokott vokálozni. „Az elején nagyon ragaszkodtam ahhoz, hogy ez az én szólóprojektem, ők pedig kísérőzenészek, igyekeztem senkihez sem kötődni, de nagyon gyorsan kiderült, hogy ezek az emberek olyan nagy biztonság- és szabadságérzetet adnak nekem a színpadon és a stúdióban is, amitől az egész sokkal szebb lett, mint gondoltam, hogy tud lenni. Ez a zenekar egy nagyon szép szimbiózis.”

magashegyiakva-41.jpgA Hegedűs Józsi és a Vadvirág együttes az Akváriumban, 2024 januárjában a Magashegyi Underground előtt. Fotó: Erdős Viktória.

A Penészvirágok viszonylag gyorsan követi a tavaly májusban megjelent szólólemezt, aminek viszonylag egyszerű oka van: „Igazából nagyon türelmetlenül vártam, hogy megint stúdiózhassak. Ha eszembe jut egy jó dal ötlete, általában azt érzem, hogy azonnal rohannék felvenni és kiadni. Ha ilyen pillanatból van tíz minden évben, akkor az egy-egy nagylemez évente. Mivel az első lemez később tudott csak megjelenni, mint terveztem, az alkotási folyamat bennem akkor már rég lezárult. Új korszak volt, írtam az új dalokat. A nagyjából egy év alatt írt dalkezdeményekből válogattam ki a legkedvesebbeket, és ezeket hangszereltük meg együtt a zenekarral, Kamau Makumi és Fodor Máriusz producerekkel, illetve Vastag Gábor hangmérnökkel (Sounday Studio), aki szintén kiérdemli a producer titulust.”

A Penészvirágok április 12-én jelenik meg, és április 18-án mutatják be élőben az Akvárium Klub Lokáljában. Jegyvásárlás, Facebook-esemény. „A koncerten különben velünk zenél majd Sárkány Berci is, akit a Margaret Islandből ismerhettek, és néhány dal erejéig Barkóczi Noémi is megtisztel minket. Az „előzenekar” Vidiczki Zsombor, a Hűvös zenekar frontembere lesz egyszálgitárral. Régi barát Szegedről. Szerintem ő is csatlakozik majd hozzánk egy dalra. Nyáron találkozhattok velünk a Kolorádón, Bánkon, vagy a perbáli Anna napi búcsúban. <3”

„SOKSZOR ŐT HALLGATTAM AZ ÁLLATTELEPEN, TRÁGYALAPÁTOLÁS KÖZBEN” – HEGEDŰS JÓZSI KEDVENC NÉPDALAI

 

Hegedűs Józsi a Facebookon. Instagramon.

nyitókép: Fodor Máriusz.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/04/05/egyenesen_uldozom_a_kurva_banatot_itt_az_elso_ket_dal_hegedus_jozsiek_uj_albumarol
„Egyenesen üldözöm a kurva bánatot” – Itt az első két dal Hegedűs Józsiék új albumáról
süti beállítások módosítása