Különc francia gitárzseni és az olaszok egyik kedvenc nagybőgőse a Magyar Zene Házában

2024.03.07. 18:05, srecorder

marc-ducret-frederica-michisanti.jpg

Friss olasz-francia jazzegyüttesek, nagy nevekkel, frenetikus szólókkal, határfeszegető improvizációkkal, március 16-án a Zene Házában.

Marc Ducret kalandos úton vált a kortárs francia jazz új utakat taposó különcévé. Eredetileg a hatvanas évek rock & roll láza sodorta magával, de soha nem akart zenész lenni, csak kísérni magát, miközben Rolling Stones- és Bob Dylan-dalokat énekel. Még 18 sem volt, amikor beugrott egy másfél hónapos afrikai turnéra egy slágereket játszó r&b zenekarba, de a szervező átverte őket, és kénytelenek voltak hónapokig egy tunéziai szálloda házi zenekaraként játszani, hogy ledolgozzák a tartozásukat. Az autodidakta Ducret-nek ez volt az első „zenesulija”, ami után rájött, hogy a zenélésből meg lehet élni: hazaérve otthagyta a rendes suliját, és tíz évig különféle tánc-, swing-, rock & roll és más együttesekben gitározott és énekelt, így képezve magát.

A '80-as években aztán lehúzott egy évet a Francia Nemzeti Jazz Orchestrában, majd triót alapított, saját hangjára viszont '91 után talált rá, miután elkezdett Tim Berne-nel, a legendás New York-i free jazz szaxofonossal játszani (Big Satan, Caos Totale, Bloodcount). Ekkoriban alakult ki védjegyszerű, erősen perkusszív gitárjátéka: „Én gitárral dobolok” – mondta a ma már Európa egyik legkeresettebb avantgárd gitárosaként emlegetett Ducret, aki csak azért nem dobos lett, mert a szűkös családi otthonban a szülei nem engedték dobbal zajongani. Hangzása ekkoriban vált koszosabbá, agresszívebbé, szaggatottabbá: „Ez zaj, ami jól hangzik” – szól a rockból, bebopból és az avantgárdból is táplálkozó Ducret másik bon mot-ja a zenéjéről, ami messze van az igazi noise-tól, de jól jelzi a gitáros teljesen szabad felfogását, amit új improvizációs duójában is mesteri szinten képvisel.

Ducret többször játszott már Magyarországon, ezúttal pedig Daniele Roccatóval, a Ludus Gravis nagybőgő-együttes alapítójával érkezik a Zene Házába.

Az est másik fellépője Federica Michisanti olasz-francia kvartettje lesz, amiben Vincent Courtois (cselló) és az itthon is jól ismert Michele Rabbia (ütőhangszerek) mellett az a Louis Sclavis játszik (itt klarinéton), aki Ducret-vel is zenélt az Acoustic Quartet remekbeszabott 1994-es lemezén. A Federica Michisanti Quartet a jazzből, a kortárs kamarazenéből és az avantgárdból is bátran merít, miközben a római nagybőgős-zeneszerző előző zenekarának, a Horn Triónak az örökségét viszi tovább, igaz, kissé más hangszerelésben. A hazájában rangos jazzdíjak sorát begyűjtő Michisanti itt már dobossal játszik, aki a kvartett első, tavaly ősszel megjelent nagylemezén (Afternoons) elektronikával színezi a délutáni napsütésben született kompozíciókat, amely azt ígéri, még rejt valami különlegeset a nap, mielőtt véget ér.

Federica Michisanti Quartet | Marc Ducret & Daniele Roccato
Helyszín: Magyar Zene Háza
Időpont: 2024. március 16. (szombat) 19.30-22.00
Belépő: 3900 Ft (elővételben), 4500 Ft (helyszínen)
Jegyvásárlás. Facebook-esemény. További infó.

Marc Ducret-fotó: Christian Gustavsson

https://recorder.blog.hu/2024/03/07/kulonc_francia_gitarzseni_es_az_olaszok_egyik_kedvenc_nagybogose_a_magyar_zene_hazaban
Különc francia gitárzseni és az olaszok egyik kedvenc nagybőgőse a Magyar Zene Házában
süti beállítások módosítása