Nagy dumák, jó rapek és progresszív funk – Spoken word est a Magyar Zene Házában

2024.03.04. 14:13, srecorder

spoken-word-night.jpg

Saiid, Simon Márton, Színész Bob és Kemény Zsófi zenés, prózás, vicces estje, ütős eklektikával, exkluzív premierekkel, március 8-án a Magyar Zene Házában.

Spoken word? Nem slam poetry? Hát, nem teljesen: bár a hazai slam poetry ismert figurái lépnek fel a Zene Házában, ezúttal egy sokkal tágabb ernyőfogalom égisze alatt, élő zenével kísérve, műfaji kötöttségek nélkül. Ebbe beleférnek a spoken word, az acapella és az énekelt szövegek is, vagy ahogy Simon Marci mondta a Zene Háza blogjában megjelent interjúban: „Lesz performansz, lesz stand-up, lesz utaztatás, lesz egy kis rap is, gondolom. Igyekszünk mindenből a legjobbat hozni.” (Ugyanitt Horváth Kristóf, azaz Színész Bob így tisztázta a fogalmakat: „Minden slam poetry spoken word, de nem minden spoken word slam poetry. Szerintem egyik sem műfaj amúgy, a spoken word az minden, hallgatóság előtt a szerző által előadott szöveg, a slampoetry pedig egy lebonyolítási rend, egy rendezvény forma.”)

ÍGY HALLGATTOK TI – MAGYAR ÍRÓK A ZENÉRŐL: KEMÉNY ZSÓFI

Magyarországon először kerül megrendezésre ekkora esemény spoken word név alatt, és a műsor abban is különleges lesz, hogy kifejezetten a Zene Háza színpadára készül, vagyis nem csupán egy besztofot kapunk a fellépők korábbi szövegeiből. A Sophie Hard néven feminista-társadalomkritikus rapet is toló Kemény Zsófi például a már javában készülő második lemezéről is előad két dalt, amiket most próbál majd ki először színpadon. De fellépnek összeszokott párosok is: Simon Marci Mielőtt megszólalsz címen már kiadott egy ütős-beszélős spoken word mixtape-et Boros Levivel, amin a szövegek és ütőhangszerek összehozására tettek izgalmas kísérletet.

A frappáns szövegek mellé ütős, komplex zenei eklektikát is kapunk, amiben lesz hiphop, trap, progresszív funk, de bossanova és keringő is. Erről két kiváló zenész, a Qualitonsban, az Amoebában, az Áron András & the Black Circle Orchestrában, és még sok minden másban doboló Boros Levente, és a szintén qualitonsos, de az Odd ID-ből, vagy Ivan & The Parazol-, Blahalouisiana- és Ricsárdgír-lemezek producereként is ismert Weil András gondoskodik majd, aki ezúttal billentyűkön és basszusgitáron játszik. A szervezők reményei szerint az este idővel programsorozattá bővül majd.

ROLL PAPÍR ÉS MUSKÁTLIK – SIMON MÁRTON BETON.HOFI DALSZÖVEGEIRŐL

Spoken Word Night
Helyszín: Magyar Zene Háza
Időpont: 2024. március 8. 19.30-21.00
Belépő: 3500 Ft
Jegyvásárlás. Facebook-esemény. További infók.

https://recorder.blog.hu/2024/03/04/nagy_dumak_jo_rapek_es_progressziv_funk_spoken_word_est_a_magyar_zene_hazaban
Nagy dumák, jó rapek és progresszív funk – Spoken word est a Magyar Zene Házában
süti beállítások módosítása