„Minden gonosz ember valahol mélyen egy szomorú ember” – Itt az új Itinera-dal, a Békélj meg

2024.03.01. 10:53, srecorder

bekelj_meg_31.jpg

Törzsi hangzású, kántálós, alliteráló versre épülő dal az electro-folkos Itinerától, amiben a szomorúságainkkal való szembenézésre bátorítanak.

A Covid alatti unalomban, egy véletlenül feldolgozott népdal hatására született meg a csellómetálos Leecher tagjaiból a latinul és magyarul is éneklő Itinera, amely a skandináv pagan folkból és a hazai folktronicából is erősen inspirálódik. Addigi legjobb, zakatolós-utazós számukkal tavaly mutatkoztak be a Recorderen, amit aztán ősszel követett az első, szintén erős EP, az AuroraMost pedig szöveges videóval együtt jött új dal Horváth Anett (ének, kaval, sámándob, looper station) és Nagy Ádám Tamás (ének, billentyű) duójától.

„Nem hiszem, hogy alapvetően gonosz emberek léteznek. Inkább azt hiszem, hogy minden gonosz ember valahol mélyen egy szomorú ember, akivel a világ gonosz volt, ezért a szomorúságát frusztrációvá, haraggá, rossz indulattá „szabta át”. Erről szól a dal. Azt hiszem, sokkal optimistább képünk lesz a világról, ha ezt így nézzük” – mondta Anett a Békélj meg-ről, amit egy ideje már játszanak élőben, és a koncerteken is hangsúlyozzák az önismeret és a terápia fontosságát.

„Nyilván nem minden szomorú ember lesz gonosszá végül, de az biztos, hogy valahol mélyen mindenkiben van néhány tüske, néhány kisebb-nagyobb trauma. A dal szövegétől függetlenül is bátorítunk mindenkit arra, hogy merjen szembenézni a saját démonaival és tanuljon meg megbékélni velük. Ha a fejünk, lábunk fáj, olyan könnyen elmegyünk orvoshoz, de ha valami lelki bajunk van, vagy lezáratlan problémáink, akkor hajlamosak vagyunk elbagatellizálni. Majd megoldjuk, majd ráiszunk, majd lesz valahogy, csak ne kelljen szembesülni azzal, hogy nem tudunk minden nehézséggel egyedül megküzdeni. Pedig ez nem gyengeség. Ez egy lehetőség arra, hogy egy boldogabb életet biztosítsunk magunknak és a körülöttünk élőknek.”

A szöveges videóban Fábián Zsófia táncol, a stúdiómunkát Vári Gábor végezte (Miracle Sound Studios), a videót Siket Levente készítette. Az Itinera idén meghívást kapott az észt showcase fesztiválra, a Tallinn Music Weekre, májusban pedig Bécsben és Pozsonyban is koncerteznek.

 

Itinera a Facebookon. Instagramon. Honlap.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/03/01/minden_gonosz_ember_valahol_melyen_egy_szomoru_ember_itt_az_uj_itinera_dal_a_bekelj_meg
„Minden gonosz ember valahol mélyen egy szomorú ember” – Itt az új Itinera-dal, a Békélj meg
süti beállítások módosítása