„Ha bent nincs fény, teremts!” – Itt az első szám nyhill új nagylemezéről

2024.02.16. 18:04, srecorder

nyhill.jpg

Karrierfordító lemezzel jön ki a Blunt Shelternél nyhill, a HOLDUDVAR-ból és a Farseers kollektívából ismerős rapper-producer, ami hol szórakoztató hiphop, hol egzisztenciálfilozófiai okosság. nyhill máris ledobta az első trekket, a Jelenést, amiben az élőzenés hiphopot csúcsra járató zïp frontembere, Layerson a vendég, egy hét múlva pedig élőben is ízelítőt ad az újdonságokból a Turbinában, a Wavy-s FRANKO lemezbemutatóján.

A Barcs-Pécs-Budapest tengelyen mozgó rapper, producer és multiinstrumentalista nyhill aktív tagja a HOLDUDVAR-nak és a Farseers Collective-nek, zenélt már 6363-vel, a hari_dramaval, a zïp zenekarral és a Pandóra Projekttel. Eddig egy nagylemezt és két EP-t adott ki független előadóként, de a világszerte sikeres hiphopkiadónál, a Blunt Shelternél érkező Élete és… című lemez várhatóan új fejezetet nyit a karrierjében.

nyhill2.jpgFotó: Németh Levente.

„Előszóban annyit hozzátennék, hogy nem szeretem a hallgató szájába adni a szavakat. Amikor először hallgatjátok, merjetek saját interpretációt adni a szövegnek és a saját érzelmeiteket átélni. Számomra is erről szól a zene, egy eszköz a megfogalmazhatatlan megfogalmazására és kiengedésére a nagyvilágba” – mondta nyhill a Recordernek. „A szöveg maga is ezzel kapcsolatos és ezért is lett az első single; arra kérem ezzel a hallgatót, hogy engedje el a konkrétumokat és hagyja a képzeletét elkalandozni. Viszont akit érdekel az én interpretációm: ez a szám tömören a lizergsav-dietilamidról szól és az emberi elme törékenységéről. Az, amit lehet egész életünkben axiómaként fogunk fel, igazából egy törékeny színjáték, aminek mi vagyunk az írói, rendezői és főszereplői. Amint ez tudatosul bennünk, előtörhet az ezzel járó felelősség vagy akár szabadság. Mi döntjük el, melyik irányba megyünk.

Layerson szövege pedig ennek amolyan következő lépcsőfoka: milyen módon tudjuk ezt a tudást alkalmazni, hogy kihozzuk magunkból, amit ki lehet. Az album maga nem megy ennél mélyebben bele ezekbe a dolgokba, mert én sem veszem a kelleténél komolyabban. Így érzem egészségesnek a saját életemet. Erről szól kb. a lemez: miként látom a világot és élem meg ezt az egészet ennek a tudásnak a birtokában, és hogy fogadom el és tanulom megszeretni magam. Érzelmileg elég komplikált pár éven vagyok túl, nem úgy éltem az életem, ahogy az számomra kényelmes vagy élvezhető, és az egyetlen ember, aki segíteni tudott rajtam, az én voltam.”

Az Élete és…egyszerre konceptlemez és mixtape: aki keresi, az megtalálja benne a mélységet, aki viszont csak egy jót akar szórakozni, annak ez egy fun hip-hop lemez. „Ez az ambivalencia, ami miatt szeretem ezt az egész mozgalmat/műfajt/önkifejezési formát, mert teret ad ennek és rengeteget segített ezalatt az idő alatt újra megtalálni magam. Ez nekem a lemez esszenciája: egyszerre félvállról venni és a legfinomabb részletek megfejtésével minden nap újraértelmezni az életet.”

nyhill 2023 januárjában kezdett el dolgozni az anyagon, és kb. egy év alatt fejezte be; időközben egy 6 számos instrumentál EP-je is kijött a Blunt Shelternél (1230), ezt követi majd április 20-án a nagylemez. A Jelenéshez pedig egy asszociatív klip is született Seper Kristóf animálásában-rendezésében. „A számban leginkább a nyers stílus és a dallam monoton lüktetése fogott meg. Rengeteg gondolat fogalmazódik meg benne két percben: ezt a tömör arcba vágó érzést szeretem volna vizuálisan is alátámasztani a harsány színvilággal és a gyorsan változó jelenetekkel” – árulta el a rendező.

„A Jelenést és az album nagy részét én producereltem, kivéve egy számot, amit a Farseers kollektívából ismert Slimface producerelt. Nálam a beatek megírása nem egy tudatos folyamat, ugyan vannak fix érzelmek, amik inspirálnak, inkább a kíváncsiság, kísérletezés és a puszta alkotásvágy hajt. Tudat alatt történik a dolog, amit a folyamat végén szoktam igazán megérteni, amikor madártávlatban vizsgálom a kész művet. Sok az SP404-en készült zene, a maradék Ableton-szökevény” – tette hozzá nyhill, aki április 30-án mutatja be a lemezt a Turbinában egy önálló bulin.

De addig is lehet majd élőben látni: ő nyit a Wavy-s FRANKO lemezbemutatóján február 23-án, szintén a Turbinában. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

s01-jelenes_nyhill_borito.jpgA Jelenés borítója. Kiss Hanna munkája.

„JÓZANUL IS BIZTOS FAIN HALLGATNI, DE EZ NEM AZ A LEMEZ” – NYHILL, A HOLDUDVAR ÉS A ZIP KEDVENC ZENÉI 2023-BÓL

 

nyhill a Facebookon. Instagramon. TikTokon. Bandcampen.

nyitókép: Németh Levente.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/02/16/ha_bent_nincs_feny_teremts_itt_az_elso_szam_nyhill_uj_nagylemezerol
„Ha bent nincs fény, teremts!” – Itt az első szám nyhill új nagylemezéről
süti beállítások módosítása