„Jó gyerek vagyok, csak rossz szokásokkal” – Itt van FRANKO első nagylemeze, a 23101075

2024.01.26. 09:54, srecorder

franko.jpg

Novemberben debütált a Wavy hiphopkollektívából Chris Villonként ismert Bartha Zsombor magyar nyelvű projektje, a nyersebb, koszosabb, személyesebb FRANKO, most pedig már itt is az első nagylemez, a régi meg az újsuli közé hidat verő 23101075. Premier!

Zsombor novemberben rögtön egy dupla single-t hozott ki FRANKO néven. A Co Lee-val készült Kalóz Freestyle videóját először a Magyar Klipszemlén vetítették le, és ugyanitt volt volt az első élő fellépés is, amin Zsombi a korábbi, Chris Villon néven, angolul született dalok mellett már FRANKO-trekkeket is játszott. 

„MEGY MINT A TANK, MÉGIS LEBEG” – CHRIS VILLON ELSŐ LEMEZÉRŐL

December elején gerilla socialmarketinggel jelent meg a rapper következő száma, a NEM TUDOK SEMMIT, két hete a nagylemez utolsó előfutára, a Kapitány Mátéval közös HEGYEK, a mai nappal pedig már mindenhol elérhető FRANKO debütalbuma, a 23101075.

franko_2023_11_websize-2315.JPG„Jó érzés, hogy megjelent a lemez, elégedett vagyok, mert nem kellett sietni, volt időm dolgozni a dalokon. Kicsit azt érzem, hogy minden puzzledarab a helyére került, emiatt nagyon nyugodt szívvel tudom kiengedni a kezeim közül ezt az albumot” mondja Zsombi, aki szeret koncepciókban gondolkodni, és első nagylemezét is végighúzott egy vezérszálat.

„Az elmúlt években elindultam Szigetszentmiklósról, aztán átköltöztem Pestre, aztán vissza Miklósra, aztán megint Pestre, végül nyáron végleg haza. Így adta magát a koncepció: az útmotívum. Indulunk otthonról, majd oda-vissza ingázás, végül egy hazatérés, ami egyfajta megnyugvást is hoz. Épp emiatt az egész album egy kicsit lezárás-fless nekem, magam mögött hagytam fejben és időben is egy hosszú időszakot” – mondta a rapper, aki a különféle stílusú dalokkal az út változatosságát, de rögösségét is bemutatja.

„Sok különböző dal, de mégis egyfele mutatnak – az elején megvan benne a tinédzserkori útkeresés, agresszió, leszarom-stílus, aztán be Pestre, ahol az elveszettség és a szorongás a jellemző, ami mellett ott van a „magas élet”, ahonnan aztán jó nagyot lehet esni, a végén pedig a hazatéréssel egy elengedés és megnyugvás. A ZORRO pedig, mint bonus track az album legvégén, már az új fejezet nyitása, amibe így jóval nagyobb energiával tudok belépni” – mondta Zsombor.

„Azért éreztem fontosnak ezt a motívumot, mert zsigerből jött. Debütként pedig azért gondolom ezt különösen jónak, mert nagyon őszinte, és sokat mesélek ahhoz, hogy az emberek megtudják, ki is FRANKO valójában. Szépen lefekteti az alapokat, és innen majd lehet magasabbra vagy mélyebbre menni.”

Erre a koncepcióra utal a szokatlan lemezcím is: a 2310 Szigetszentmiklós irányítószáma, a 1075 pedig a hetedik kerületre utal, a Madách tér környékére, tehát a meghatározó állomások körzetszáma egymás mellett: 23101075. A lemeznek a produceri gárdája is erős: a dalok beatjein oroszlánrészben SilkSilver dolgozott, de készültek trekkek ONE-AB, WaTa, Blaize, Kapitány Máté, Dom Beats, imdb, DanPinto és OB prodolásával is. „Aki a producerek közül talán váratlanabb volt, az ONE-AB. Nagyon szeretem a Slow Village-t, és még nyáron, a Szigeten mentem hozzá oda azzal, hogy dolgozhatnánk együtt, úgyhogy a közös munka nagyon nagy öröm és élmény volt nekem.”

Featekben sem szűkölködik a 23101075, találhatunk rajta olyanokat, akikkel Zsombi már dolgozott együtt, például Co Lee vagy Indigo, de született néhány első közreműködés is, pl. Nash-sel, Kapitány Mátéval, Drilladeltoroval, 97incoval és Cheliosszal. „Featek közül azt hiszem, az Incoék egy különleges sztori. Őket nem ismertem egyáltalán, de szeptemberben jött egy megkeresés, hogy nincs-e kedvem fellépni az egyik bulijukon mint FRANKO, és így kezdtünk el dumálni. A fellépés még meg se történt, de már megcsináltam az IDEKINT című dalt, elküldtem nekik, és mondták, hogy Cheliosszal beírnák. Feljöttek Pestre, felvettük a trekket, és szerintem az egyik legnagyobb banger lett az albumon. Kapitány Mátéval is nagyon hálás vagyok, hogy együtt dolgozhattam, mert egy nagyszerű srác, akit már régen is hallgattam.”

Bár egy előadónak mindig nehéz kedvencet választani, mégis van egy dal, ami kicsit közelebb áll FRANKO szívéhez. „Nehéz választás, mert sok dalt nagyon szeretek, de talán az ARIZONA a kedvencem a lemezről. Az a beat, amit SilkSilver csinált, nagyon elvisz. Az egész dalnál egyszerűen minden kiadta… és az, hogy Nash-sel tudtam dolgozni rajta, már csak cseresznye a habon, mert nagyon tisztelem és szeretem a munkásságát.”

FRANKO a klipszemlés fellépését követően nem állt le az élő bulikkal sem, Co Lee Bőröndkísérő turnéján több estét is ő nyitott. „Nagyon hálás vagyok Kolosnak és mindkettőnk menedzsmentjének, hogy ezt lehetővé tették, elképesztően jó volt a Bőröndkísérő tour! Nyilván az, hogy a tesómmal és a Wavy-vel tudtam ezt végignyomni, és emiatt otthon tudtam érezni magam, az hatalmas plusz volt. Nagyon nagy rutinszerzés volt, ugyanakkor feltöltő élmény is, mert sok kedves taggal találkoztam a közönségekből.”

A 23101075 lemezbemutatója február 23-án lesz a Turbina nagytermében, amire már elérhetők a jegyek itt. Facebook-esemény errefelé.

A WAVY KEDVENC 2022-ES ZENÉI

 

FRANKO a Facebookon. Instagramon. TikTokon. Twitteren.

Fotók: Szabó R. János.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/01/26/jo_gyerek_vagyok_csak_rossz_szokasokkal_itt_van_franko_elso_nagylemeze
„Jó gyerek vagyok, csak rossz szokásokkal” – Itt van FRANKO első nagylemeze, a 23101075
süti beállítások módosítása