Amerre én járok – Alternatív, álmodozó népdalfeldolgozásokkal debütál Okos Viola első EP-je

2024.01.26. 12:05, srecorder

okosviola.jpg

A Recorderen hallható először a progresszív, poszt-popos Odd ID énekesnőjének első szólóanyaga, amin Okos Viola alternatív felfogásban játszik somogyi, moldvai és egyéb népdalokat.

Gitár- és kobozalapra írt, hegedűt, tapant, darbukát és dudát is megszólaltató, dreamfolkos dalokkal debütál szólóban Okos Viola. A népzenészcsaládba született énekes-dalszerző azért is szeretett volna egy folkos anyaggal bemutatkozni, mert ezek a népi dallamok jelentik a zenei gyökereit, amiket a később felszedett hatásaival ötvözött a lemezen – nem titok, hogy a jövőben is szeretne egy könnyűzeneibb irányba elmozdulni.

„Azt hiszem, hogy nem is tudatosan, de a népi és alternatív stílusok között egy olyan ötvöződés jött létre ebben a zenei anyagban, amiben nincsen „egymásraerőltetés”. Ez abból kifolyólag is lehet, hogy az EP egésze improvizálás alapján jött létre. A népi elemek és népi dallamokra is úgy tekintek inkább, mint motívumokra, zenei rétegekre. Előzetes koncepcióm, dalötletem nem volt, csak zenei témák, amikre improvizatíve kerültek rá más rétegek, a népi dallamok is. Illetve talán az is, hogy régtől foglalkozok különböző stílusokkal, számomra nem úgy elválók a zenei műfajok” – mondta Viola az EP születéséről, amely igazi szólóanyag, hiszen a zeneszerzés, a hangszeres játék, a felvételek és az editálás is az ő munkája (a maszterelést Sohajda Péter, a keverést Weil András végezte).

„A címe Amerre én járok lett, ami utal a kislemez egyik dalára. Tetszett ez a kiragadás ritmusában, tartalmában, és egyébként apámék zenekarának (Gajdos) egyik albumának a neve is ez, ami akkor jelent meg, amikor én kicsike voltam. Ez valahol egy visszautalás is arra, valahol egy tisztelgés is annak – nekem ettől még kedvesebb” – mesélte Viola.

A kislemez bemutató koncertje február 1-jén lesz 20 órától a Fonóban, ahol Violával édesapja, Okos Tibor, és testvére, Okos Gergely is fellép, és a VENI-ből ismerős Bata István játszik basszusgitáron. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

 

Viola részletesen is mesélt nekünk az EP dalairól:

Pusztinai

Pusztinai kobozalapra írt, melankolikus, dark, de „dreamy” atmója jól karakterizálja számomra az EP folk és alternatív hangulatát. Közel áll hozzám, az előbbiek miatt is, illetve ez volt az első olyan zenei téma, ami megszületett, és a lemezmegjelenést inspirálta. A lemezanyag készítése során mozgolódtam, alkotóhelyeket kerestem – a trackben felcsendülő erdő- és madárzajok az egyik ilyen helyszín, egy bodolyabéri kisház közegét rögzíti. A Pusztinain dolgoztam, amikor a környezet intenzív zaja áthallatszott a fejhallgatón és olyan organikusan belesimult a zene atmoszférájába, hogy lendülettel felállványoztam egy mikrofont, kiállítva az erdő felé.

Szerelem

A Szerelem a legfolkosabb hangulatú, amire a Szerelem, szerelem kezdetű somogyi népdal került rá. Koboz mellett többek között tapan (amit bátyám szólaltat meg), és apám dudaszója is felcsendül benne. Erejében nyersebb, amiben mégis megjelenik egy alternatív szál váltakozásban.

Hulljatok levelek

Vokálrétegek vezetik végig a dalt, aminek alapja egy zakatoló gitáralap. Csak egy dinamikai változás, ami egy ponton kihúz ebből a konstans alapatmóból, amit az előbbiek adnak. Az Amerre én járok egy moldvai, finomrezgésű és szövegű dallam, ami el tud merülni a létrejött zenei világba. A vokálokat egyébként csak tesztelésként vettem fel, lendülettel felvettem jó pár réteget egymásra, aztán olyan behúzónak éreztem, hogy így is hagytam, és végül ezek adják a track karakterét.

Egy kicsi

Játékos, ritmikailag egy moldvai és gyimesi népi hagyományban előforduló ritmusra fekszik rá. Gitárral és vokálokkal való játék, ami rétegezi azt a részt, amivel kezd a dallam, ami aztán átvezetődik egy gitárkíséretű, üveghangokkal és hegedűpengetésekkel színezett „merengő”, intim atmoszférába, amire egyébként egy kászonimpéri dallam illeszkedik rá. Közeli lett számomra.

Érik, érik

Letisztult hangszerelés, egy szál ének (moldvai dal szintén) és koboz van jelen és vezet végig. „Karcos”, „meghűlő”, a népi dallam alaphangulatát átgondoló és kiforgató darabka jött létre ebből.

„EZ AZ EMBER LEGŐSIBB HANGSZERE” – OKOS VIOLA KEDVENC NÉPDALAI

 

Okos Viola a Facebookon. Instagramon.

Fotó: Nagy Eszter Fruzsina.

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/01/26/amerre_en_jarok_alternativ_almodozo_nepdalfeldolgozasokkal_debutal_okos_viola_elso_ep-je
Amerre én járok – Alternatív, álmodozó népdalfeldolgozásokkal debütál Okos Viola első EP-je
süti beállítások módosítása