„Aktívan kiléptünk a komfortzónánkból” – Lemezpremier! HERSELF: Vihar volt

2024.01.10. 09:50, srecorder

herself_viharvolt.jpg

Nagylemezzel nyitja az évet HERSELF. A dallamos indie-popot szolidan elektronikusra színező zenekar anno itt, Recorderen mutatta be az első EP-jét, egyik videójukat pedig a legmenőbb kliprendezők munkái között emlegettük. Első nagylemezük a kilátástalan éveik nagy viharaiból született. Premier!

„Eleinte nem voltunk benne biztosak, hogy szeretnénk nagylemezt, viszont a folyamatosan érlelődő dalok végül szépen összeálltak egy nagy egésszé, úgyhogy nekiláttunk a felvételeknek. A lilahajú lány története fontos nekünk, évek óta velünk van ez a kedves karakter, aki megszemélyesíti a zenekar mondanivalóját. A lemez első dalai személyes élményekből is merítenek, volt nem egy, nem két hónap, amikor azt éreztem, hogy folyton falakba ütközök. Sokszor nehéz volt megértetni magam másokkal és a dolgaim nem úgy sikerültek, ahogy elterveztem. Ráadásul Zitával és Borostyánnal kb. egyszerre éltünk meg hasonlót, ami sokat segített abban, hogy értsük és kiegészítsük egymást az alkotói folyamat során” – mesélte Bakos Attila, a zenekar énekese.

A lemez két előfutára már 2023-ban megjelent egy-egy kislemez formájában, ezeket egészíti ki most a HERSELF további négy új dallal. Így lényegében három kislemez alkotja a Vihar volt című LP-t. „Nem véletlenül gördít elénk akadályokat az élet, hiszen így tudunk fejlődni. A lemez dalai nekem is egy olyan nehéz időszakomat idézik fel, amikor nagyon sokat kellett tanulnom magamról, hogy túljussak a viharon. Annyit változtam, annyi mindent tapasztaltam ez idő alatt, hogy mindenképpen megérte a sok megpróbáltatás. Talán ez is a lemez legfőbb üzenete. Nagyon hálás vagyok, hogy belecsöppentem a lilahajú lány történetébe, és hozzátehettem magamból én is. Remélem ezekkel a dalokkal lesz majd, akinek segítünk átvészelni egy rosszabb időszakát”mondja Bótyik Borostyán, a zenekar másik énekese.

A lemezfelvételek ezúttal is Kirschner Péternél (Müller Péter Sziámi AndFriends, Bródy János zenekara, Ónodi Eszter & The Open Pub) a Lily Stúdióban készültek. „A most debütáló dalokkal nyitunk afelé, hogy az első két részt meghatározó lelki zűrzavarokat boncolgató témákon túllépjünk. Az ehhez vezető úton az első nagyobb fellélegzés a Budán c. szám. Ez az a dal, ahol aktívan kiléptünk a komfortzónánkból – ahogy a történet szerint a főszereplőnk is. Innentől indulunk zeneileg és mondanivalóban is valamilyen változás irányába. A cím is erre utal: vihar volt, még nincs megérkezés, de már tisztul a kép” – tette hozzá Bakos Zita, aki szintetizátoron, zongorán és ukulelén is játsázik a lemezen.

„Zeneileg izgalmas kaland volt a lemez elkészítése. Hálásan köszönjük Kirschner Péter munkáját ezúttal is, aki produceri munkájával már évek óta segít nekünk formálni a lilahajú lány hangját. Hangzásvilágban nem nagyon rugaszkodunk el a tőlünk megszokottól, de az eddigiekhez képest felerősítettük a hangszeres játékot élő dobbal, torzított gitárokkal stb. Az elektronikus zenei alapokat most is a Paperdeerből és a Belauból ismert Kiss Benji készítette.”

Közreműködőként Blansch (Rausch Blanka) is szerepel a lemezen, az Ébresztős c. dalt nemcsak együtt adják elő a Herselffel, de közösen is szerezték. „A lemez tele van különlegességekkel. A Blansch-sal közös Ébresztős című dalunkban Mikus Adrienn csodálatos élő hárfajátéka hallható. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy az Ideoda c. dalunk szövegének egy részét Bródy Jánostól kölcsönözhettük – természetesen az ő hozzájárulásával. Azt is szeretném kiemelni, hogy a Fülesbagoly tehetségkutatón nyertünk együttműködést Major Eszter szövegíróval, akinek a Belegabalyodni c. dalt köszönhetjük, ezúton is öleljük a szervezőket és Esztert is! Végül, de nem utolsósorban azt is fontos megemlítenünk, hogy lila hajú főszereplőnket Tőkés Anna álmodta és rajzolta meg, mint ahogy a lemezhez kapcsolódó kreatív grafikai anyagok is az ő munkáját dicsérik” – mondta Bakos Attila.

A Herself január 13-án mutatja be új lemezét a Három Hollóban, ahol Blansch mellett a progresszív pop-rockos A Flirt is színpadra lép. Blansch először ad koncertet ebben a felállásban, A Flirt pedig a tavaly évvégén bemutatott friss dalaival koncertezik.

 

HERSELF a Facebookon. Instagramon. TikTokon.

Fotó: Vaczó Gábor.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/01/10/lemezpremier_herself_vihar_volt
„Aktívan kiléptünk a komfortzónánkból” – Lemezpremier! HERSELF: Vihar volt
süti beállítások módosítása