„Amennyire rohadtak, annyira szépek is” – Itt a Lidérc Trabant-feldolgozása, a Húzd ki magad

2023.12.30. 15:05, srecorder

liderc_legatfranciska.jpeg

Az év egyik legelső koncertje lesz január elsején, este nyolckor a Lidérc fellépése a Három Hollóban, ahol a nemrég megjelent Budapesti halottaskönyv és a készülő Csodavárás című album számai, Lou Reed-dalok magyar átiratai mellett a Húzd ki magad című Trabant-feldolgozást is eljátsszák, amihez most a frontember Legát Tibor készített videót az elmúlás esztétikája jegyében, sok rohadt alma felhasználásával.

Kisebb csodának számít, hogy majdnem hat év vacakolás után megjelent a Lidérc együttes Budapesti halottaskönyv című albuma, amely túlnyomórészt tizenöt évnél is régebbi dalokat tartalmaz. Persze magyarázat mindenre akad: Legát Tibor (ex-Kézi-Chopin) még 2007-ben alapította zenekarát Dénes József Dönci (ex-Európa Kiadó) gitárossal, és állította össze azt a műsort, amely a mostani lemez címét viselte. A közös munkának Dönci 2008-ban bekövetkezett halála vetett véget, és Legát csak 2016-ban állt össze ismét a Lidérc egykori tagjaival, Keszei Krisztián (ex-Balaton) gitárossal, Horváth Gábor (Balaton) basszusgitárossal, Dudás Zsombor (Balaton) dobossal, kiegészülve Martinkó Tamás (ex-Pluto) gitárossal, hogy a régi anyagot – elsősorban Dönci emlékére – stúdióban rögzítsék.

Erre végül 2018 februárjában került sor, de a felvételek egy évig, a keverési munkálatok pedig négy évig (!) húzódtak el, és bár most minden jel arra utal, hogy a lemez még idén megjelenik, erre azért nem vennénk mérget” – írtuk szeptember elején, amikor a zenekar klipet forgatott a Rákosrendező című számához, mostanra viszont a Budapesti halottaskönyv nemcsak elkészült, de december 15-én CD-formátumban meg is jelent, amely a Hunnia Bisztróban és a Wave lemezboltban kapható, illetve postai utánvéttel megrendelhető az ff.film.music@gmail.com címen. (A digitális megjelenés tavaszra várható.)

Az „ünnepi alkalomra” Legát Tibor a lemezen hallható Húzd ki magad című Trabant-szám feldolgozásából készített videoklipet képes illusztrációt – elmondása szerint – az „elmúlás esztétikája” jegyében, jelentős mennyiségű alma felhasználásával. „A Húzd ki magadot a Trabant klasszikusának tekintem, de a szövege annyira illett a Budapesti halottaskönyv koncepcióba, hogy 2007-ben felvettük a repertoárunkba. Dönci zaklatottabb, ha úgy tetszik, idegesebb hangszerelést talált ki, mivel a szám születése óta már akkor is eltelt vagy 25 év, vagyis az eredeti Húzd ki magad tempójában és előadásmódjában voltaképp a Kádár-kori rezignáció megtestesítője, amit 18 évvel a rendszerváltás után ugyanúgy semmi értelme nem lett volna eljátszani” – mondja Legát Tibor, hozzátéve, hogy a klipben viszont azt próbálta kifejezésre juttatni, hogy a feldolgozás elkészülte óta is eltelt több mint 15 év, és a Húzd ki magadot biztosan nem úgy dolgozná fel most, mint annak idején. „Ezek az almák itt maradtak, senki nem törődött velük, senkit nem érdekeltek” – jegyzi meg.

Legát a klipben látható almákat 2021 szeptemberében fényképezte „valahol Nógrád megyében”, és mint mondta, a lehullott és szemétként kezelt almákban az fogta meg leginkább, hogy „amennyire rohadtak, annyira szépek is”. A dalt élőben legközelebb, az immár hagyományosnak tekinthető újévi koncertjükön játsszák, január 1-jén, a Három Hollóban, este nyolc órai kezdettel, ahol készülő Csodavárás című albumuk dalai mellett a Mikrobusz oratórium című, Őz Zsolt emlékére írt darabot is bemutatják. A Budapesti halottaskönyv című lemez a helyszínen is megvásárolható lesz. Facebook-esemény.

AZ UTOLSÓ MAGYAR PLAYBOY NYOMÁBAN – 30 ÉVES A KÉZI-CHOPIN KULTLEMEZE

 

Lidérc a Facebookon.

Fotó: Legát Franciska.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/12/30/amennyire_rohadtak_annyira_szepek_is_itt_a_liderc_trabant-feldolgozasa_a_huzd_ki_magad
„Amennyire rohadtak, annyira szépek is” – Itt a Lidérc Trabant-feldolgozása, a Húzd ki magad
süti beállítások módosítása